Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru drapa

drap├í [At: HELIADE, O. I, 220 / Pzi: ~p├ęz / E: fr draper] 1 vt A ├«mpodobi sau a acoperi o fereastr─â, o u╚Ö─â etc. cu o draperie, cu steaguri etc. 2 vt A acoperi un perete, o mobil─â etc. cu stof─â aranjat─â ├«n cute. 3 vt A aranja ├«n cute dispuse artistic un obiect de ├«mbr─âc─âminte. 4-5 vtr A (se) ├«mbr─âca cu un ve╚Öm├ónt larg care cade ├«n falduri.
DRAP├ü, drapez, vb. I. 1. Tranz. A ├«mpodobi sau a acoperi o fereastr─â, o u╚Ö─â etc. cu o draperie; a acoperi un perete, o mobil─â etc. cu stof─â aranjat─â ├«n cute. ÔÖŽ A aranja un obiect de ├«mbr─âc─âminte ├«n cute dispuse artistic. 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) ├«mbr─âca cu un ve╚Öm├ónt larg care cade ├«n falduri. ÔÇô Din fr. draper.
DRAP├ü, drapez, vb. I. 1. Tranz. A ├«mpodobi sau a acoperi o fereastr─â, o u╚Ö─â etc. cu o draperie; a acoperi un perete, o mobil─â etc. cu stof─â aranjat─â ├«n cute. ÔÖŽ A aranja un obiect de ├«mbr─âc─âminte ├«n cute dispuse artistic. 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) ├«mbr─âca cu un ve╚Öm├ónt larg care cade ├«n falduri. ÔÇô Din fr. draper.
DRAP├ü, drapez, vb. I. Tranz. 1. A ├«mpodobi, a acoperi (o fereastr─â, o u╚Ö─â, o ni╚Ö─â etc.) cu o draperie; a acoperi (un perete, o mobil─â etc.) cu o stof─â dispus─â artistic, ├«n cute mari. A drapa balcoanele unui edificiu. Ôľş Un afet de tun drapat cu steaguri ie╚Öi ├«ncet de pe poarta amfiteatrului. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 164, 3/1. ÔŚŐ (Poetic) Drapate-n purpur─â regeasc─â, Sau ├«nfoiate-n rochi de argint, Sadi-n frunzosul labirint F─âcut-a roze s─â-nfloreasc─â. MACEDONSKI, O. I 192. ÔŚŐ Fig. O eroi! care-n trecutul de m─âriri v─â adumbrise╚Ťi, A╚Ťi ajuns acum de mod─â de v─â scot din letopise╚Ťi, ╚śi cu voi drap├«ndu-╚Öi nula, v─â citeaz─â to╚Ťi nerozii. EMINESCU, O. I 149. ÔÖŽ A aranja o stof─â ├«n cute largi, dispuse artistic. 2. A ├«mbr─âca pe (cineva) cu un ve╚Öm├«nt larg, care cade ├«n falduri; (├«n artele plastice) a ├«nf─â╚Ťi╚Öa faldurile sau cutele largi ale unui ve╚Öm├«nt (la o statuie sau la personajul unui tablou). Era ├«ntr-o rochie de batist alb, care o drapa statuar. IBR─éILEANU, A. 144. Poart─â o leg─âtur─â enorm─â pe cap ╚Öi e drapat ca un suveran african. CARAGIALE, O. III 259. ÔŚŐ Refl. Se drapa c-o stof─â indian─â, ├«n galben sau ├«n ro╚Öu. BART, E. 100.
drapá (a ~) vb., ind. prez. 3 drapeáză
drap├í vb., ind. prez. 1 sg. drap├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. drape├íz─â
DRAPÁ vb. a cuta. (A ~ un material textil.)
DRAP├ü vb. I. 1. tr. A acoperi, a ├«mpodobi cu o draperie. ÔÖŽ A dispune o stof─â ├«n form─â de draperie. 2. tr., refl. A (se) ├«mbr─âca ├«ntr-un ve╚Öm├ónt larg, cu falduri. ÔÖŽ tr. (Fig.) A acoperi, a camufla ceva. [< fr. draper].
DRAP├ü vb. I. tr. 1. a acoperi, a ├«mpodobi cu o draperie. ÔŚŐ a dispune o stof─â ├«n form─â de draperie. ÔŚŐ a reda un ve╚Öm├ónt (├«n pictur─â ╚Öi sculptur─â). 2. (fig.) a acoperi, a camufla ceva. II. tr. refl. a (se) ├«mbr─âca ├«ntr-un ve╚Öm├ónt larg, cu falduri. (< fr. draper)
drap├í (drap├ęz, drap├ít), vb. ÔÇô A potrivi, a aranja o hain─â ├«mbr─âcat─â. Fr. draper, de la drap ÔÇ×postavÔÇŁ. ÔÇô Der. drapel, s. n., din fr. drapeau, pe baza paralelismului anneauinel; draperie, s. f., din fr. draperie.
A DRAP├ü ~├ęz tranz. 1) (ferestre, u╚Öi) A prevedea cu o draperie. 2) (pere╚Ťi, mobile) A acoperi cu stof─â aranjat─â ├«n pliuri. 3) (elemente vestimentare) A prevedea cu pliuri dispuse artistic. 4) (persoane) A face s─â se drapeze. /<fr. draper
A SE DRAP├ü m─â ~├ęz intranz. A se ├«mbr─âca cu un ve╚Öm├ónt larg, asem─ân─âtor cu o draperie. /<fr. draper
drapà v. 1. a garnisi cu draperii: a drapa o fereastră; 2. a dispune în formă de draperie: a drapa o ștofă; 3. fig. a acoperi: cu voi drapându-și nula EM.
* drap├ęl n., pl. e (fr. drapeau, d. drap, postav). Steag. A fi supt drapel, a fi ├«n armat─â. V. steag.
*drap├ęz v. tr. (fr. draper). Garnisesc cu draperi─ş: a drapa o fereastr─â. Dispun ├«n form─â de draperie: a drapa o stof─â. V. refl. ├Äm─ş a╚Öez ├«ndoiturile ve╚Öm├óntulu─ş. Fig. M─â acoper cu ceva, fac parad─â de ceva: tot demagogu se drapeaz─â ├«n ─şubirea poporulu─ş.
DRAPA vb. a cuta. (A ~ un material textil.)

Drapa dex online | sinonim

Drapa definitie

Intrare: drapa
drapa verb grupa I conjugarea a II-a