Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru dot─â

dota vt [At: HELIADE, O. II, 365 / Pzi: ~t├ęz / E: fr doter, lat dotare] 1 (C.i. persoane) A ├«nzestra cu calit─â╚Ťi fizice, intelectuale psihice, native etc. care condi╚Ťioneaz─â performan╚Ťe ├«n diferite activit─â╚Ťi. 2 (C.i. o fat─â) A da dot─â. 3 (C.i. o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc.) A utila cu cele necesare unei activit─â╚Ťi Si: a ├«nzestra. 4 (Rar) A finan╚Ťa o activitate.
d├│t─â sf [At: NEGULICI / Pl: ~te / E: fr dot, lat dos] (├Änv) Bun material dat (cu forme legale) unei fete c├ónd se m─ârit─â Si: zestre, (├«vr) dota╚Ťie (2), dotariu.
DOT├ü, dotez, vb. I. Tranz. 1. A utila o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc. cu cele necesare desf─â╚Öur─ârii activit─â╚Ťii; a ├«nzestra. 2. A pune la dispozi╚Ťia unei institu╚Ťii sau unei ├«ntreprinderi fondurile b─âne╚Öti necesare desf─â╚Öur─ârii activit─â╚Ťii. 3. A da dot─â unei fete. 4. Fig. A ├«nzestra cu calit─â╚Ťi intelectuale, suflete╚Öti. ÔÇô Din fr. doter, lat. dotare.
D├ôT─é, dote, s. f. Totalitatea bunurilor materiale date (cu forme legale) unei fete c├ónd se m─ârit─â; zestre. ÔÇô Din fr. dot, lat. dos, dotis.
DOT├ü, dotez, vb. I. Tranz. 1. A utila o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc. cu cele necesare desf─â╚Öur─ârii activit─â╚Ťii; a ├«nzestra. 2. A pune la dispozi╚Ťia unei institu╚Ťii sau unei ├«ntreprinderi fondurile b─âne╚Öti necesare desf─â╚Öur─ârii activit─â╚Ťii. 3. A da dot─â unei fete. 4. Fig. A ├«nzestra cu calit─â╚Ťi intelectuale, suflete╚Öti. ÔÇô Din fr. doter, lat. dotare.
D├ôT─é, dote, s. f. Bun material dat (cu forme legale) unei fete c├ónd se m─ârit─â; zestre. ÔÇô Din fr. dot, lat. dos, dotis.
DOT├ü, dotez, vb. I. Tranz. 1. A prevedea (o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc.) cu cele necesare; a ├«nzestra. Noua fabric─â va fi dotat─â cu instala╚Ťii sanitare, de ventila╚Ťie ╚Öi de ap─â, din cele mai moderne. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2848. Ambi╚Ťiosul secretar de redac╚Ťie voia s─â-l doteze cu diferite rubrici noi. REBREANU, R. I 240. 2. Fig. A ├«nzestra cu calit─â╚Ťi intelectuale, suflete╚Öti. Natura l-a dotat cu inteligen╚Ť─â. 3. A da dot─â unei fete c├«nd se m─ârit─â, a ├«nzestra.
D├ôT─é, dote, s. f. Avere (const├«nd ├«n bani sau propriet─â╚Ťi) pe care femeia o aduce ├«n c─âsnicie cu forme legale. V. zestre.
dotá (a ~) vb., ind. prez. 3 doteáză
d├│t─â s. f., g.-d. art. d├│tei; pl. d├│te
dot├í vb., ind. prez. 1 sg. dot├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. dote├íz─â
d├│t─â s. f., g.-d. art. d├│tei; pl. d├│te
DOTÁ vb. 1. a echipa, a înzestra, a prevedea, a utila, (înv.) a provedea. (A ~ o uzină cu cele necesare.) 2. a înzestra, (înv. și pop.) a dărui. (A ~ o fată de măritat.) 3. v. înzestra.
DÓTĂ s. v. zestre.
DOT├ü vb. I. tr. 1. A prevedea (o institu╚Ťie etc.) cu cele necesare. 2. (Fig.) A ├«nzestra cu calit─â╚Ťi intelectuale sau suflete╚Öti. 3. A da dot─â unei fete la c─âs─âtoria ei. [Cf. fr. doter, lat. dotare].
DÓTĂ s.f. Bunurile aduse de o femeie în căsătorie; zestrea unei femei. [< fr. dot].
DOT├ü vb. tr. 1. a utila (o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc.) cu cele necesare desf─â╚Öur─ârii activit─â╚Ťii. 2. (fig.) a ├«nzestra cu calit─â╚Ťi intelectuale sau suflete╚Öti. 3. a da dot─â unei fete la c─âs─âtoria ei. (< fr. doter, lat. dotare)
DÓTĂ s. f. bunurile aduse de o femeie în căsătorie; zestrea unei fete de măritat. (< fr. dot)
A DOT├ü ~├ęz tranz. 1) (├«ntreprinderi, institu╚Ťii, laboratoare) A asigura (cu ceva) pentru a func╚Ťiona normal; a ├«nzestra. 2) (fete) A pune ├«n posesia unei dote. 3) fig. A prevedea ├«n mod firesc (cu anumite avantaje spirituale). /<fr. doter, lat. dotare
DÓTĂ ~e f. Avere sau sumă de bani care se dă unei fete când se mărită; zestre. /<fr. dot, lat. dos, dotis
dotà v. a înzestra.
dot─â f. Jur. zestre.
* dótă f., pl. e (lat. dos, dotis, de unde și fr. dot). Zestre.
* dot├ęz v. tr. (lat. dotare). ├Änzestrez.
DOTA vb. 1. a echipa, a înzestra, a prevedea, a utila, (înv.) a provedea. (A ~ o uzină cu cele necesare.) 2. a înzestra, (înv. și pop.) a dărui. (A ~ o fată de măritat.) 3. a înzestra, (fig.) a împodobi. (Natura l-a ~ cu multe însușiri.)
DOT─é s. (JUR.) dota╚Ťie, zestre, (pop.) parte, (latinism ├«nv.) profecticie. (~ unei fete de m─âritat.)

Dot─â dex online | sinonim

Dot─â definitie

Intrare: dot─â
dot─â substantiv feminin
Intrare: dota
dota verb grupa I conjugarea a II-a