Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru dorsal

dors├íl, ~─â [At: ENC. VET. 5 / Pl: ~i, ~e / E: fr dorsal] 1 a Care se afl─â ├«n regiunea posterioar─â a unei fiin╚Ťe sau a unui organ al ei. 2. sf (Ggf) Form─â complex─â ╚Öi ├«ntins─â de relief ce separ─â dou─â bazine pe fundul oceanelor. 3 sf Lan╚Ť muntos care se ├«ntinde pe spa╚Ťiul unui continent. 4 sf Relief pu╚Ťin accidentat care separ─â unit─â╚Ťi de relief joase. 5 (Met; ├«s) ~─â barometric─â Linie sinuoas─â care une╚Öte punctele de mare presiune.
DORS├üL, -─é, dorsali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se afl─â ├«n regiunea posterioar─â (a unei fiin╚Ťe sau a unui organ al ei), privitor la aceast─â regiune. 2. S. f. (Geogr.) Form─â complex─â de relief care se ├«ntinde pe distan╚Ť─â foarte mare pe fundul oceanelor, separ├ónd dou─â bazine. ÔÇô Din fr. dorsal.
DORS├üL, -─é, dorsali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se afl─â ├«n regiunea posterioar─â (a unei fiin╚Ťe sau a unui organ al ei), privitor la aceast─â regiune. 2. S. f. (Geogr.) Form─â complex─â de relief care se ├«ntinde pe distan╚Ť─â foarte mare pe fundul oceanelor, separ├ónd dou─â bazine. ÔÇô Din fr. dorsal.
DORSÁL, -Ă, dorsali, -e, adj. Din regiunea spatelui. Vertebre dorsale.
dorsál adj. m., pl. dorsáli; f. dorsálă, pl. dorsále
dorsál adj. m., pl. dorsáli; f. sg. dorsálă, pl. dorsále
DORSÁL adj. (ANAT.) posterior. (Regiunea ~ a unui organ.)
DORS├üL, -─é adj. Referitor la partea din spate, posterioar─â a corpului sau a unui organ. // s.f. (Geol.) 1. Form─â complex─â de relief care se ├«ntinde pe zeci de mii de kilometri pe fundul oceanelor, separ├ónd dou─â bazine. 2. Lan╚Ť muntos care se ├«ntinde pe spa╚Ťiul unui continent. ÔÖŽ Relief mai pu╚Ťin accidentat care separ─â unit─â╚Ťi de relief mai joase. 3. Dorsal─â barometric─â = linie sinuoas─â care une╚Öte punctele de mare presiune. [Cf. fr. dorsal, it. dorsale].
DORS├üL, -─é I. adj. 1. referitor la partea posterioar─â a corpului sau a unui organ. ÔÖŽ (s. m.) marele ~ = cel mai lat mu╚Öchi al spatelui. 2. (despre foneme) articulat ├«n spatele limbii. II. s. f. 1. sistem muntos care se ├«ntinde pe zeci de mii de kilometri pe fundul oceanelor, separ├ónd dou─â bazine. 2. lan╚Ť muntos care se ├«ntinde pe spa╚Ťiul unui continent. 3. relief mai pu╚Ťin accidentat, care separ─â unit─â╚Ťi de relief mai joase. 4. prelungire a unui anticiclon ├«ntre dou─â zone cu presiune atmosferic─â mai cobor├ót─â, care poate fi asem─ânat─â cu un ÔÇ×bot de dealÔÇŁ. (< fr. dorsal)
DORS├üL ~─â (~i, ~e) 1) Care ╚Ťine de spate; propriu spatelui; de la spate. Mu╚Öchi ~. 2) Care se afl─â ├«n regiunea spatelui; din regiunea spatelui. Parte ~─â. /<fr. dorsal
dorsal a. ce ╚Ťine de dos sau spate: mu╚Öchi dorsali.
* dors├íl, -─â adj. (mlat. dorsalis, clasic dorsualis, d. dorsum, dos). Anat. De la dos, de la spinare: aripa dorsal─â (la pe╚Öt─ş).
DORSAL adj. (ANAT.) posterior. (Regiunea ~ a unui organ.)
DORSALA ATLANTIC─é, cel mai lung lan╚Ť muntos submarin de pe Terra, ce se ├«ntinde din Islanda p├ón─â ├«n Antarctica; lungime: 16.100 km; l─â╚Ťime max.: 805 km. Alt. max.: Mt. Pico (Arh. Azore) 7.198 m submers ╚Öi 2.320 m emers. Format din bazalte, este intersectat de fracturi ╚Öi fose marine (Romanche, 7.759 m). Vulcanism intens (Islanda, Azore, Madeira, Sf. Elena, Ascension etc.).

Dorsal dex online | sinonim

Dorsal definitie

Intrare: dorsal
dorsal adjectiv