Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru dorsal

dorsál, ~ă [At: ENC. VET. 5 / Pl: ~i, ~e / E: fr dorsal] 1 a Care se află în regiunea posterioară a unei ființe sau a unui organ al ei. 2. sf (Ggf) Formă complexă și întinsă de relief ce separă două bazine pe fundul oceanelor. 3 sf Lanț muntos care se întinde pe spațiul unui continent. 4 sf Relief puțin accidentat care separă unități de relief joase. 5 (Met; îs) ~ă barometrică Linie sinuoasă care unește punctele de mare presiune.
DORSÁL, -Ă, dorsali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se află în regiunea posterioară (a unei ființe sau a unui organ al ei), privitor la această regiune. 2. S. f. (Geogr.) Formă complexă de relief care se întinde pe distanță foarte mare pe fundul oceanelor, separând două bazine. – Din fr. dorsal.
DORSÁL, -Ă, dorsali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se află în regiunea posterioară (a unei ființe sau a unui organ al ei), privitor la această regiune. 2. S. f. (Geogr.) Formă complexă de relief care se întinde pe distanță foarte mare pe fundul oceanelor, separând două bazine. – Din fr. dorsal.
DORSÁL, -Ă, dorsali, -e, adj. Din regiunea spatelui. Vertebre dorsale.
dorsál adj. m., pl. dorsáli; f. dorsálă, pl. dorsále
dorsál adj. m., pl. dorsáli; f. sg. dorsálă, pl. dorsále
DORSÁL adj. (ANAT.) posterior. (Regiunea ~ a unui organ.)
DORSÁL, -Ă adj. Referitor la partea din spate, posterioară a corpului sau a unui organ. // s.f. (Geol.) 1. Formă complexă de relief care se întinde pe zeci de mii de kilometri pe fundul oceanelor, separând două bazine. 2. Lanț muntos care se întinde pe spațiul unui continent. ♦ Relief mai puțin accidentat care separă unități de relief mai joase. 3. Dorsală barometrică = linie sinuoasă care unește punctele de mare presiune. [Cf. fr. dorsal, it. dorsale].
DORSÁL, -Ă I. adj. 1. referitor la partea posterioară a corpului sau a unui organ. ♦ (s. m.) marele ~ = cel mai lat mușchi al spatelui. 2. (despre foneme) articulat în spatele limbii. II. s. f. 1. sistem muntos care se întinde pe zeci de mii de kilometri pe fundul oceanelor, separând două bazine. 2. lanț muntos care se întinde pe spațiul unui continent. 3. relief mai puțin accidentat, care separă unități de relief mai joase. 4. prelungire a unui anticiclon între două zone cu presiune atmosferică mai coborâtă, care poate fi asemănată cu un „bot de deal”. (< fr. dorsal)
DORSÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de spate; propriu spatelui; de la spate. Mușchi ~. 2) Care se află în regiunea spatelui; din regiunea spatelui. Parte ~ă. /<fr. dorsal
dorsal a. ce ține de dos sau spate: mușchi dorsali.
* dorsál, -ă adj. (mlat. dorsalis, clasic dorsualis, d. dorsum, dos). Anat. De la dos, de la spinare: aripa dorsală (la peștĭ).
DORSAL adj. (ANAT.) posterior. (Regiunea ~ a unui organ.)
DORSALA ATLANTICĂ, cel mai lung lanț muntos submarin de pe Terra, ce se întinde din Islanda până în Antarctica; lungime: 16.100 km; lățime max.: 805 km. Alt. max.: Mt. Pico (Arh. Azore) 7.198 m submers și 2.320 m emers. Format din bazalte, este intersectat de fracturi și fose marine (Romanche, 7.759 m). Vulcanism intens (Islanda, Azore, Madeira, Sf. Elena, Ascension etc.).

Dorsal dex online | sinonim

Dorsal definitie

Intrare: dorsal
dorsal adjectiv