Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru dorn

dorn sn [At: H III, 153 / Pl: ~uri / E: ger Dorn] 1 Unealt─â de o╚Ťel ca o bar─â cu un cap─ât conic, pentru perforarea sau l─ârgirea g─âurilor materialelor metalice Si: (pop) priboi. 2 Unealt─â ca o tij─â cilindric─â sau conic─â, cu rolul de a prinde, a degaja, a deplasa etc. o pies─â.
DORN, dornuri, s. n. (Tehn.) 1. Priboi (1). 2. Unealt─â de forma unei tije cilindrice sau conice, av├ónd rolul de a prinde, de a degaja, de a deplasa etc. o pies─â. ÔÇô Din germ. Dorn.
DORN, dornuri, s. n. 1. (Tehn.) Priboi (1). 2. Unealt─â de forma unei tije cilindrice sau conice, av├ónd rolul de a prinde, de a degaja, de a deplasa etc. o pies─â. ÔÇô Din germ. Dorn.
DORN, dornuri, s. n. (Tehn.) 1. Unealt─â de o╚Ťel cu care se fac sau se l─ârgesc g─âuri ├«n tabl─â, ├«n curele etc.; priboi. La nituitul cercurilor, g─âurile se fac cu dornul. 2. Unealt─â care func╚Ťioneaz─â ca un burghiu de filetat ╚Öi cu care se degajeaz─â o sond─â blocat─â prin accident de o pies─â r─âmas─â ├«n╚Ťepenit─â ├«n interiorul ei.
dorn (instrument) s. n., pl. d├│rnuri
dorn (instrument) s. n., pl. d├│rnuri
DORN s. (TEHN.) 1. v. priboi. 2. (rar) val╚Ť. (~ de antrenare.)
DORN s.n. 1. Unealt─â de o╚Ťel cu care se fac g─âuri ├«n tabl─â, ├«n piele etc.; priboi. 2. Unealt─â care func╚Ťioneaz─â dup─â principiul burghiului de t─âiat filete, folosit─â la degajarea g─âurilor de sond─â. [< germ. Dorn].
DORN s. n. 1. unealt─â de o╚Ťel cu care se fac g─âuri ├«n tabl─â, ├«n piele etc.; priboi. 2. unealt─â care func╚Ťioneaz─â dup─â principiul burghiului de t─âiat filete, folosit─â la degajarea g─âurilor de sond─â. (< germ. Dorn)
DORN ~uri n. 1) Unealt─â de perforat prin lovire, const├ónd dintr-o bar─â de o╚Ťel u╚Öor ascu╚Ťit─â la unul dintre capete; priboi. 2) Unealt─â, de forma unei tije cilindrice, av├ónd multiple utiliz─âri ├«n tehnic─â (de prindere, de degajare, de deplasare etc. a unei piese). /<germ. Dorn
DORN s. (TEHN.) 1. priboi, (reg.) du╚Ölag, (prin vestul Transilv.) sclidiritor. (~ pentru perforarea unei piese metalice.) 2. (rar) val╚Ť. (~ de antrenare.)

Dorn dex online | sinonim

Dorn definitie

Intrare: dorn
dorn substantiv neutru