Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru documenta

documenta vt [At: LM / Pzi: ~t├ęz / E: fr documenter] 1 vt A sus╚Ťine pe baz─â de documente, informa╚Ťii, probe etc. Si: a dovedi, a demonstra, a proba. 2 vt A constitui o dovad─â pentru... Si: a ar─âta, a demonstra, a dovedi, a v─âdi. 3 vr A se informa am─ânun╚Ťit, pe baza unor documente (1-5).
DOCUMENT├ü, documentez, vb. I. Refl. A se informa am─ânun╚Ťit ╚Öi temeinic (pe baz─â de documente). ÔÖŽ Tranz. A dovedi, a sus╚Ťine ceva pe baz─â de documente. ÔÇô Din fr. documenter.
DOCUMENT├ü, documentez, vb. I. Refl. A se informa am─ânun╚Ťit ╚Öi temeinic (pe baz─â de documente). ÔÖŽ Tranz. A dovedi, a sus╚Ťine ceva pe baz─â de documente. ÔÇô Din fr. documenter.
DOCUMENT├ü, documentez, vb. I. Refl. A se informa am─ânun╚Ťit ╚Öi temeinic pe baz─â de documente. Timpul dat pentru ├«ntocmirea referatului s─â fie ├«ndestul─âtor, s─â permit─â referentului s─â se documenteze temeinic. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 373, 5/3.
documentá (a ~) vb., ind. prez. 3 documenteáză
document├í vb., ind. prez. 1 sg. document├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. documente├íz─â
DOCUMENTÁ vb. a cerceta, a se informa, a studia, a vedea, (înv.) a se pliroforisi. (S-a ~ dacă nu s-a mai scris despre asta.)
DOCUMENT├ü vb. I. tr., refl. A (se) informa, a (se) sprijini (├«ntr-)o cercetare, (├«ntr-)o afirma╚Ťie etc. pe documente. [< fr. documenter, it. documentare].
DOCUMENTÁ vb. tr., refl. a (se) informa, a (se) sprijini (într-)o cercetare etc. pe documente. (< fr. documenter)
A DOCUMENT├ü ~├ęz tranz. A argumenta pe baz─â de documente. /<fr. documenter
A SE DOCUMENT├ü m─â ~├ęz intranz. A se pune la curent pe baz─â de materiale documentare; a se informa. /<fr. documenter
documentà v. a întări cu documente, a se sprijini pe documente.
* document├ęz v. tr. (d. document; fr. documenter). Sus╚Ťin pin documente: a documenta o afirma╚Ťiune.
DOCUMENTA vb. a cerceta, a se informa, a studia, a vedea, (înv.) a se pliroforisi. (S-a ~ dacă nu s-a mai scris despre asta.)

Documenta dex online | sinonim

Documenta definitie

Intrare: documenta
documenta verb grupa I conjugarea a II-a