Dicționare ale limbii române

-doc3 [At: DN3 / E: ngr δοχός] Element secund de compunere cu semnificația „prin care trece”.
doc2 sn [At: MUMULEANU, C. 144/12 / Pl: ~uri / E: eg dock] 1 Bazin portuar împreună cu construcțiile și instalațiile aferente, în care vapoarele sunt încărcate, descărcate sau reparate. 2 Ansamblu de construcții, instalații, servicii tehnice și administrative care servesc un port. 3 Magazie într-un port, unde se depozitează mărfuri. 4 (Îs) ~ plutitor Instalație plutitoare pentru repararea navelor. 5 (Îs) ~ uscat Bazin îngropat, închis la partea superioară cu o poartă, din care se poate evacua apa, pentru a scoate nava pe uscat.
doc1 sn [At: PONTBRIANT, D. / Pl: ~uri / E: eg duck] Țesătură rezistentă din bumbac, din care se confecționează haine de vară, salopete, prelate etc.
DOC2, docuri, s. n. Bazin portuar (împreună cu construcțiile și instalațiile aferente), în care vapoarele sunt încărcate, descărcate sau reparate; ansamblu de construcții, de instalații, de servicii tehnice și administrative care servesc un port; magazie într-un port, în care se depozitează cerealele și alte mărfuri. ◊ Doc plutitor = instalație plutitoare servind la repararea navelor. – Din fr., engl. dock.
DOC1, (2) docuri, s. n. 1. Țesătură de bumbac mai groasă, din care se fac haine de vară, salopete, prelate etc. 2. Sortiment de doc (1). – Din engl. duck.
DOC2, docuri, s. n. Bazin portuar (împreună cu construcțiile și instalațiile aferente), în care vapoarele sunt încărcate, descărcate sau reparate; ansamblu de construcții, de instalații, de servicii tehnice și administrative care servesc un port; magazie într-un port, în care se depozitează cerealele și alte mărfuri. ◊ Doc plutitor = instalație plutitoare servind la repararea navelor. – Din fr., engl. dock.
DOC1, docuri, s. n. Țesătură de bumbac din care se fac haine de vară, salopete, prelate etc. – Din engl. duck.
DOC2, docuri, s. n. 1. Bazin înconjurat de diguri, în care intră vapoarele spre a fi încărcate, descărcate sau reparate; ansamblu de clădiri și de instalații care deservesc un port. Muncitorii însă s-au retras dincolo de docuri și așteaptă. SAHIA, N. 39. Lîngă poarta docului, trenurile manevrau, iar fabricile, dinlăuntrul lor, trimiteau un zgomot surd, neîntrerupt. DUNĂREANU, N. 18. Armatorul trebui să-și scoată din docuri minunea în care avea să îmbarce multiplele dihănii ale marelui Barnum. ANGHEL, PR. 71. ◊ Doc plutitor = instalație plutitoare, prevăzută cu compartimente care pot fi umplute sau golite de apă și servind la repararea navelor. 2. Magazie într-un port în care se depozitează cereale și alte mărfuri; antrepozit. V. siloz.
DOC1 s. n. Țesătură groasă de bumbac din care se fac haine de vară, salopete etc. Își manifestă bucuria, scoțînd pălăria de doc. C. PETRESCU, Î. II 200. Se traseră la comandă, unde era așezată o masă mare, iar deasupra întinsă o pinză de doc alb, ca să nu străbată soarele. DUNĂREANU, CH. 164.
doc1 (bazin portuar) s. n., pl. dócuri
doc2 (țesătură) s. n., (sorturi) pl. dócuri
doc (bazin portuar) s. n., pl. dócuri
doc (țesătură) s. n., (sorturi) pl. dócuri
DOC2 s.n. 1. Bazin înconjurat de cheiuri, în care staționează vapoarele în timpul încărcării și descărcării mărfurilor; totalitatea instalațiilor, clădirilor și serviciilor unui port. ◊ Doc plutitor = instalație plutitoare care se folosește pentru repararea navelor. 2. Magazie de mărfuri, de cereale etc., așezată pe cheiul unui port; antrepozit. [< engl., fr. dock].
-DOC Element secund de compunere savantă cu semnificația „prin care trece”. [< gr. dochos – care poate conține].
DOC1 s.n. Pânză groasă de bumbac din care se confecționează haine ușoare, salopete etc. [< engl. duck].
DOC2 s. n. 1. bazin înconjurat de cheiuri, în care staționează vapoarele în timpul încărcării și descărcării mărfurilor; instalațiile, clădirile și serviciile unui port. ♦ ~ plutitor = instalație plutitoare pentru repararea navelor. 2. magazie de mărfuri, de cereale etc., pe cheiul unui port, antrepozit. (< fr., engl. dock)
-DÓC3 elem. „prin care trece”. (< fr. -doque, cf. gr. dokhos)
-DÓC4 elem. „grindă, bârnă”. (< lat. -docus, cf. gr. dokos)
DOC1 s. n. pânză groasă de bumbac din care se confecționează haine ușoare, salopete etc. (< engl. duck)
doc (dócuri), s. n. – Bazin portuar. – Var. dock. Engl. dock, prin intermediul fr.
doc (dócuri), s. n. – Țesătură de bumbac pentru haine de vară. Engl. duck (după Scriban, din tc. dokuma „pînză”).
DOC2 dócuri n. 1) Bazin vast, înconjurat de cheiuri și destinat încărcării/descărcării navelor. 2) Construcție specială, situată pe malul unui asemenea bazin, destinată reparației și lansării pe apă a navelor. /<engl., fr. dock
DOC1 n. Țesătură groasă de bumbac, din care se confecționează obiecte de îmbrăcăminte, salopete etc.; dril. /<engl. duck
dock n. basin înconjurat de cheiuri pentru încărcarea și descărcarea corăbiilor, cu magaziile de rezervă: exploatarea dockurilor din Brăila și Galați.
2) *doc n., pl urĭ (fr. engl. dock). Basin cu cheĭurĭ de încărcat și descărcat saŭ de reparat corăbiile și care are și magaziĭ de depus mărfurile. Doc plutitor, basin mobil p. reparatu corăbiilor.
1) doc n., pl. urĭ (turc. dokuma, doc. țesătură). Est. Dril.
-DOC1 „care conține, prin care trece”. ◊ gr. dokhos „care poate conține” > fr. -doque > rom. -doc.
-DOC2 „grindă, bîrnă”. ◊ gr. dokos „bară, grindă” > fr. -docus, engl. id. > rom. -doc.

doc definitie

doc dex

Intrare: doc (subst. - bazin)
doc 2 subst. - bazin substantiv neutru
Intrare: doc (subst. - țesătură)
doc 1 subst. - țesătură substantiv neutru
Intrare: doc (suf. - bârnă)
doc 2 suf. - bârnă
Intrare: doc (suf. - conține)
doc 1 suf. - conține