Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru diversiune

diversi├║ne sf [At: HELIADE, PARALELISM, I, 84 / P: ~si-u~ / V: ~sie / Pl: ~ni / E: fr diversion, it diversione, lat diversio, -onis] 1 ├Äncercare de a schimba cursul unei ac╚Ťiuni, de a abate (prin crearea unor false probleme) inten╚Ťiile, g├óndurile, ac╚Ťiunile sau planurile cuiva. 2 Ac╚Ťiune militar─â care urm─âre╚Öte s─â induc─â ├«n eroare pe inamic asupra inten╚Ťiilor reale de lupt─â. 3 Ac╚Ťiune politic─â ├«ntreprins─â cu scopul de a distrage aten╚Ťia de la problemele reale ale vie╚Ťii publice.
DIVERSI├ÜNE, diversiuni, s. f. 1. ├Äncercare de a schimba cursul unei ac╚Ťiuni, de a abate (prin crearea unor false probleme) inten╚Ťiile, g├óndurile, ac╚Ťiunile sau planurile cuiva. ÔÖŽ Spec. Ac╚Ťiune de lupt─â astfel dus─â ├«nc├ót s─â-l induc─â ├«n eroare pe inamic asupra inten╚Ťiilor reale de lupt─â. 2. Ac╚Ťiune politic─â ├«ntreprins─â cu scopul de a distrage aten╚Ťia de la problemele reale ale vie╚Ťii publice. [Pr.: -si-u-] ÔÇô Din fr. diversion, lat. diversio, -onis.
DIVERSI├ÜNE, diversiuni, s. f. 1. ├Äncercare de a schimba cursul unei ac╚Ťiuni, de a abate (prin crearea unor false probleme) inten╚Ťiile, g├óndurile, ac╚Ťiunile sau planurile cuiva. ÔÖŽ Spec. Ac╚Ťiune de lupt─â astfel dus─â ├«nc├ót s─â-l induc─â ├«n eroare pe inamic asupra inten╚Ťiilor reale de lupt─â. 2. Ac╚Ťiune politic─â ├«ntreprins─â cu scopul de a distrage aten╚Ťia de la problemele reale ale vie╚Ťii publice. [Pr.: -si-u-] ÔÇô Din fr. diversion, lat. diversio, -onis.
DIVERSI├ÜNE, diversiuni, s. f. 1. ├Äncercare de a schimba cursul unei ac╚Ťiuni, de a abate inten╚Ťiile, g├«ndurile sau planurile cuiva; deviere, abatere. ╚śtefan ├«ncearc─â o diversiune...: Nu facem o partid─â [de ping- pong]? SEBASTIAN, T. 103. 2. Ac╚Ťiune politic─â cu caracter demagogic ├«ntreprins─â de guvernele reac╚Ťionare, cu scopul de a atrage ├«n direc╚Ťii false aten╚Ťia opiniei publice ╚Öi activitatea clasei muncitoare, ab─ât├«nd-o de la problemele vitale ╚Öi de la adev─âratele ei interese. 3. Ac╚Ťiune militar─â f─âcut─â cu scopul de a abate aten╚Ťia ╚Öi for╚Ťele inamicului de la direc╚Ťia principal─â de atac sau din zona ├«n care se preg─âtesc anumite ac╚Ťiuni. ÔÇô Pronun╚Ťat: -si-u-.
diversi├║ne (-si-u-) s. f., g.-d. art. diversi├║nii; pl. diversi├║ni
diversi├║ne s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. diversi├║nii; pl. diversi├║ni
DIVERSI├ÜNE s.f. 1. ├Äncercare de a schimba cursul unei ac╚Ťiuni, de a abate inten╚Ťiile sau preocup─ârile cuiva. 2. Ac╚Ťiune politic─â ├«ntreprins─â de un guvern reac╚Ťionar cu scopul de a ├«ndep─ârta aten╚Ťia opiniei publice ├«ntr-o direc╚Ťie nepericuloas─â pentru el. 3. Opera╚Ťie militar─â care urm─âre╚Öte abaterea aten╚Ťiei for╚Ťelor inamicului dintr-un anumit punct (├«n care urmeaz─â s─â fie atacat). [Pron. -si-u-. / cf. fr. diversion, it. diversione, lat. diversio].
DIVERSI├ÜNE s. f. 1. ├«ncercare de a schimba cursul unei ac╚Ťiuni, de a abate inten╚Ťiile, g├óndurile cuiva. 2. ac╚Ťiune politic─â reac╚Ťionar─â, ├«ntreprins─â de un guvern, un partid etc. cu scopul de a distrage aten╚Ťia maselor de la ac╚Ťiuni revendicative sau revolu╚Ťionare. 3. (mil.) ac╚Ťiune, opera╚Ťie care urm─âre╚Öte abaterea aten╚Ťiei for╚Ťelor inamicului dintr-un anumit punct. (< fr. diversion, lat. diversio)
DIVERSI├ÜNE ~i f. 1) Opera╚Ťie militar─â efectuat─â pentru a abate aten╚Ťia inamicului de la zona ├«n care urmeaz─â s─â fie atacat. 2) Manevr─â politic─â ├«ntreprins─â pentru a abate aten╚Ťia popula╚Ťiei de la interesele vitale. 3) Scoatere din circula╚Ťie a unor obiecte militare sau economice de importan╚Ť─â major─â pentru un stat de c─âtre agentura altui stat, ostil acestuia. [Art. diversiunea; G.-D. diversiunii; Sil. -si-u-] /<fr. diversion, lat. diversio, ~onis
diversiune f. schimbare operată în cursul ideilor, al sentimentelor.
* diversi├║ne f. (lat. div├ęrsio, -├│nis). Opera╚Ťiune militar─â cu scop de a dep─ârta aten╚Ťiunea inimiculu─ş de la un punct: a face o diversiune. ├Ändreptarea g├óndului spre altceva: c─âl─âtoriile fac o diversiune folositoare la ├«ntristare.
GRUP DE CERCETARE ÔÇô DIVERSIUNE, subunitate specializat─â, format─â din 10-12 oameni, para╚Öuta╚Ťi sau debarca╚Ťi, infiltra╚Ťi ├«n spatele frontului, av├ónd misiuni cu un caracter deosebit: distrugeri de obiective importante ╚Öi de c─âi de comunica╚Ťie, infectarea cu substan╚Ťe chimice ╚Öi bacteriologice a terenului, atmosferei ╚Öi a surselor de ap─â, asasinarea sau r─âpirea unor persoane importante, capturarea de documente secrete, descoperirea unor obiective importante, indicarea ╚Ťintelor ╚Öi dirijarea avia╚Ťiei asupra acestora, ├«nzestrarea ╚Öi incitarea unor elemente de pe teritoriul adversarului pentru a comite acte de spionaj sau sabotaj, lansarea de zvonuri false etc.

Diversiune dex online | sinonim

Diversiune definitie

Intrare: diversiune
diversiune substantiv feminin
  • silabisire: -si-u-