Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru diurn

diúrn, ~ă a [At: I. GOLESCU, C. / P: di-urn / Pl: ~i, ~e / E: fr diurne, lat diurnus] 1 Care durează o zi Si: (ltî) diurnal (1). 2 Din timpul zilei Si: (ltî) diurnal (1). 3 Care se face în timpul zilei. 4 (Îs) Mișcare (sau rotație) ~ă Mișcare aparentă de rotație a sferei cerești (împreună cu aștrii care par fixați pe ea) în jurul axei polilor, care durează o zi siderală. 5 (Îs) Maree ~ă Tip de maree caracterizat prin faptul că în 24 de ore are loc o maree înaltă și una joasă. 6 (D. păsări, insecte etc.) Cu organele vizuale și auditive adaptate pentru activitate în cursul zilei. 7 (D. păsări, insecte etc.) Care își desfășoară activitatea în cursul zilei. 8 (D. flori) Care se deschide numai la lumină.
DIÚRN, -Ă, diurni, -e, adj. De zi, din timpul zilei; care are loc în timpul zilei; care durează o zi. ◊ Mișcare (sau rotație) diurnă = mișcare aparentă de rotație a sferei cerești (împreună cu aștrii care par fixați pe ea) în jurul axei polilor, care durează o zi siderală. [Pr.: di-urn] – Din fr. diurne, lat. diurnus.
DIÚRN, -Ă, diurni, -e, adj. De zi, din timpul zilei; care are loc în timpul zilei; care durează o zi. ◊ Mișcare (sau rotație) diurnă = mișcare aparentă de rotație a sferei cerești (împreună cu aștrii care par fixați pe ea) în jurul axei polilor, care durează o zi siderală. [Pr.: di-urn] – Din fr. diurne, lat. diurnus.
DIÚRN, -Ă, diurni, -e, adj. Din timpul zilei, de zi. ◊ Mișcare diurnă = mișcare aparentă de rotație a sferei cerești (împreună cu aștrii care par fixați pe ea) în jurul axei polilor, care se execută în timp de o zi siderală. – Pronunțat: di-urn.
diúrn adj. m., pl. diúrni; f. diúrnă, pl. diúrne
diúrn adj. m. (sil. -urn), pl. diúrni; f. sg. diúrnă, pl. diúrne
DIÚRN adj. v. zilnic.
Diurn ≠ nocturn
DIÚRN, -Ă adj. Care se petrece în timp de o zi. ◊ Mișcare diurnă = mișcare aparentă de la est la vest a aștrilor pe sfera cerească, care are loc în 24 de ore; maree diurnă = tip de maree caracterizat prin aceea că în 24 de ore are loc o maree înaltă și una joasă. ♦ Care se face în timpul zilei, de zi. ♦ (Despre flori) Care se deschide numai la lumină. [Pron. di-urn. / < fr. diurne, it. diurno, lat. diurnus].
DIÚRN, -Ă adj. de zi, din timpul zilei. ♦ mișcare ~ă = mișcare aparentă, de la est la vest, a aștrilor pe bolta cerească, care are loc în 24 de ore; maree ~ă = tip de maree caracterizat prin aceea că în 24 de ore are loc o maree înaltă și una joasă. ◊ (despre flori) care își duce viața activă în timpul zilei. (< fr. diurne, lat. diurnus)
DIÚRN ~ă (~i, ~e) 1) Care are loc în timpul zilei; de zi. 2) Care durează o zi; de o zi; de 24 de ore. /<fr. diurne, lat. diurnus
diurn a. 1. care se face într’o zi: mișcarea diurnă a pământului se face în 24 de ore; 2. care răsare în timpul zilei: flori diurne.
* diurn, -ă adj. (lat. diurnus, d. dies, zi. V. jurnal, jurnă, zeŭ). De zi, care se mișcă ziŭa: plante, animale diurne. Care se face ziŭa: muncă diurnă. Care se face într’o zi și o noapte: mișcarea diurnă a pămîntuluĭ. S.f., pl. e. Leafă cu ziŭa (pe zi) care nu dă drept la pensiune: deputațiĭ aŭ diurnă. V. cotidian.
DIURN adj. zilnic. (Plimbare ~.)

Diurn dex online | sinonim

Diurn definitie

Intrare: diurn
diurn adjectiv
  • silabisire: -urn