Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru distribui

distribu├ş vt [At: NEGULICI / P: ~bu-i / Pzi: distr├şbui / E: fr distribuer, lat distribuere] 1 (C.i. obiecte, o parte sau mai multe p─âr╚Ťi dintr-un ├«ntreg) A ├«mp─âr╚Ťi ceva dup─â anumite criterii ╚Öi a da ceea ce s-a ob╚Ťinut din aceast─â ├«mp─âr╚Ťire mai multor persoane sau ├«n mai multe locuri Si: a repartiza. 2 (C.i. un actor, un c├ónt─âre╚Ť etc.) A ob╚Ťine un rol ├«ntr-o pies─â, ├«ntr-un ansamblu (muzical, de dans etc.). 3 (Rar) A a╚Öeza. 4 (Rar) A dispune. 5 (Tip) A ├«mp─âr╚Ťi corpuri de liter─â ├«n casete.
DISTRIBU├Ź, distr├şbui, vb. IV. Tranz. A ├«mp─âr╚Ťi ceva ├«n mai multe locuri sau la mai multe persoane, d├ónd fiec─âreia una sau mai multe p─âr╚Ťi; a repartiza. ÔÇô Din fr. distribuer, lat. distribuere.
DISTRIBU├Ź, distr├şbui, vb. IV. Tranz. A ├«mp─âr╚Ťi ceva ├«n mai multe locuri sau la mai multe persoane, d├ónd fiec─âreia una sau mai multe p─âr╚Ťi; a repartiza. ÔÇô Din fr. distribuer, lat. distribuere.
DISTRIBU├Ź, distr├şbui, vb. IV. Tranz. A ├«mp─âr╚Ťi ceva ├«n mai multe locuri sau la mai multe persoane, d├«nd fiec─âruia una sau mai multe p─âr╚Ťi; a repartiza. Mitic─â, distribuind [bilete] cu autoritate: ╚Üie ╚Ťi-am adus dou─â balcoane la Teatrul mic. CAMIL PETRESCU, T. I 390. Un picolo... distribui cu dexteritate farfurioarele ╚Öi tac├«murile de desert. C. PETRESCU, ├Ä. I 4.
distribu├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 ╚Öi 2 sg. distr├şbui, 3 distr├şbuie, imperf. 3 sg. distribui├í; conj. prez. 1 ╚Öi 2 sg. s─â distr├şbui, 3 s─â distr├şbuie
distribu├ş vb., ind. ╚Öi conj. prez. 1 ╚Öi 2 sg. distr├şbui, 3 sg. ╚Öi pl. distr├şbuie, imperf. 3 sg. distribui├í
DISTRIBU├Ź vb. 1. a ├«mp─âr╚Ťi, a repartiza, (├«nv.) a repartira, a rep─âr╚Ťi. (A ~ p├óinea.) 2. v. atribui. 3. v. afecta. 4. v. aranja.
DISTRIBU├Ź vb. IV. tr. A ├«mp─âr╚Ťi la mai multe persoane; a repartiza ├«n mai multe locuri. [Pron. -bu-i, p.i. distr├şbui, 3,6 -ie. / < fr. distribuer, cf. lat. distribuere].
DISTRIBU├Ź vb. tr. a ├«mp─âr╚Ťi, a repartiza ├«n mai multe locuri sau la mai multe persoane. (< fr. distribuer, lat. distrubuere)
A DISTRIBU├Ź distr├şbui tranz. (persoane sau obiecte) A ├«mp─âr╚Ťi ├«n mai multe locuri sau la mai multe persoane; a repartiza. [Sil. -bu-i] /<fr. distribuer, lat. distribuere
distribu├Č v. 1. a ├«mp─âr╚Ťi ├«ntre mai multe persoane, a repartiza: a distribui proviziuni; 2. a divide dup─â o ordine oarecare: a distribui o cas─â.
* distr├şbu─ş ╚Öi -─ş├ęsc, a -├ş v. tr. (lat. dis-trib├║ere, it. -u├şre, fr. -uer. V. atribu─ş. ÔÇô Se conjug─â ca atribu─ş). ├Ämpart, da┼ş: a distribui premi─ş. ├Ämpart, despart, dispun: arhitectu a distribuit bine camerele ├«n casa asta.
DISTRIBUI vb. 1. a ├«mp─âr╚Ťi, a repartiza, (├«nv.) a repartira, a rep─âr╚Ťi. (A ~ p├«inea.) 2. a atribui, a da, a ├«mp─âr╚Ťi, a repartiza. (A ~ loturi de cas─â ╚Ť─âranilor.) 3. a afecta, a destina, a repartiza. (A ~ un fond important pentru construc╚Ťii.) 4. a aranja, a a╚Öeza, a clasa, a clasifica, a dispune, a grupa, a ├«mp─âr╚Ťi, a ├«ntocmi, a ordona, a organiza, a or├«ndui, a potrivi, a pune, a repartiza, a r├«ndui, a sistematiza, (pop.) a chiti, a drege, a tocmi. (~ cum trebuie elementele unui ansamblu.)

Distribui dex online | sinonim

Distribui definitie

Intrare: distribui
distribui verb grupa a IV-a conjugarea a IV-a