Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru distila

distila vt [At: I. GOLESCU, C. / V: (├«nv) des~ / Pzi: ~l├ęz / E: fr distiller, lat distillare] (C.i. lichide) A trece ├«n stare de vapori prin fierbere ╚Öi a condensa vaporii astfel ob╚Ťinu╚Ťi (pentru a separa un component lichid de impurit─â╚Ťi nevolatile sau pentru a concentra componenta mai volatil─â din amestecul ini╚Ťial) Si: (├«vr) a lambrica.
DISTIL├ü, distilez, vb. I. Tranz. A trece un lichid ├«n stare de vapori prin fierbere ╚Öi a condensa vaporii astfel ob╚Ťinu╚Ťi (pentru a separa un component lichid). ÔÇô Din fr. distiller, lat. distillare.
DISTIL├ü, distilez, vb. I. Tranz. A trece un lichid ├«n stare de vapori prin fierbere ╚Öi a condensa vaporii astfel ob╚Ťinu╚Ťi (pentru a separa un component lichid). ÔÇô Din fr. distiller, lat. distillare.
DISTIL├ü, distilez, vb. I. Tranz. A separa un lichid de corpurile nevolatile pe care le con╚Ťine, transform├«ndu-l ├«n vapori, care apoi se condenseaz─â ╚Öi se colecteaz─â; a separa unul c├«te unul dintr-un amestec lichid diver╚Öii lui componen╚Ťi, supun├«nd lichidul la temperaturi diferite, pentru a colecta treptat vaporii fiec─ârui component.
distilá (a ~) vb., ind. prez. 3 distileáză
distil├í vb., ind. prez. 1 sg. distil├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. distile├íz─â
DISTILÁ vb. (înv.) a spiritualiza. (A ~ alcoolul.)
DISTIL├ü vb. I. tr. A transforma ├«n vapori un lichid ╚Öi a-l condensa dup─â aceea pentru a separa astfel din el corpurile nevolatile pe care le con╚Ťine. [P.i. -lez, 3,6 -leaz─â. / < fr. distiller, it. distillare].
DISTILÁ vb. tr. a efectua o distilare. (< fr. distiller, lat. distillare)
A DISTIL├ü ~├ęz tranz. (lichide) A cur─â╚Ťa de substan╚Ťe str─âine prin evaporare ╚Öi condensare succesiv─â. /
distil├á v. 1. a separa prin mijlocul c─âldurei p─âr╚Ťile volatile ale unei substan╚Ťe: alcoolul se ob╚Ťine distil├ónd vinul, gr├ónele etc.; 2. a face s─â curg─â ├«ncet: bradul distileaz─â terebentina; 3. fig. a r─âsp├óndi: a distila otrav─â.
DISTILA vb. (înv.) a spiritualiza. (A ~ alcoolul.)

Distila dex online | sinonim

Distila definitie

Intrare: distila
distila verb grupa I conjugarea a II-a