Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru disponibil

dispon├şbil, ~─â [At: (a. 1848) DOC. EC. 952 / Pl: ~i, ~e / E: fr disponible] 1 a De care se poate dispune. 2 a Care nu are (momentan) o destina╚Ťie precis─â. 3 a Care este liber (pentru a putea fi utilizat). 4 a (D. oameni) Care se afl─â la dispozi╚Ťia cuiva. 5 a Care nu este angajat. 6 a Care este apt, ├«nclinat, dispus etc. pentru ceva. 7 a Care a fost scos temporar dintr-o slujb─â (put├ónd fi rechemat la nevoie). 8 a (├Äe) A pune (sau a fi, a r─âm├óne etc.) ├«n cadrul ~ A fi scos temporar dintr-un post (cu posibilitatea de a fi reangajat). 9 a De care se poate dispune prin dona╚Ťie sau testament. 10 sn Sum─â de bani sau bunuri materiale de care poate dispune o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere, o persoan─â etc., la un moment dat, f─âr─â a afecta restul cheltuielilor sau nevoilor.
DISPON├ŹBIL, -─é, disponibili, -e, adj., s. n. 1. Adj. De care se poate dispune, care nu are (momentan) o destina╚Ťie precis─â, care st─â la dispozi╚Ťie pentru a fi utilizat. ÔÖŽ (Despre oameni) Care nu este ocupat; liber; care a fost scos (temporar) dintr-un post. 2. S. n. Bani sau alte bunuri de care o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere, o persoan─â etc. poate dispune, la un moment dat, f─âr─â a afecta restul cheltuielilor sau nevoilor. ÔÇô Din fr. disponible, lat. disponibilis.
DISPON├ŹBIL, -─é, disponibili, -e, adj., s. n. 1. Adj. De care se poate dispune, care nu are (momentan) o destina╚Ťie precis─â, care st─â la dispozi╚Ťie pentru a fi utilizat. ÔÖŽ (Despre oameni) Care nu este ocupat; liber; care a fost scos (temporar) dintr-o slujb─â (put├ónd fi rechemat la nevoie). 2. S. n. Bani sau alte bunuri de care o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere, o persoan─â etc. poate dispune, la un moment dat, f─âr─â a afecta restul cheltuielilor sau nevoilor. ÔÇô Din fr. disponible, lat. disponibilis.
DISPON├ŹBIL2, -─é, disponibili, -e, adj. De care se poate dispune, care nu are (momentan) o destina╚Ťie precis─â, care st─â la dispozi╚Ťie pentru a fi utilizat; (rar despre persoane) care nu este ocupat; liber. Sum─â disponibil─â. Ôľş Scena apare ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n trei p─âr╚Ťi, dup─â cum ├«ng─âduie spa╚Ťiul disponibil. CAMIL PETRESCU, B. 91. Domnule... m─â felicit c─â v─â g─âsesc disponibil. ALECSANDRI, T. I 284. ÔŚŐ Expr. A pune (sau a fi, a r─âm├«ne etc.) ├«n cadru disponibil = a pune (a fi etc.) ├«n disponibilitate.
DISPON├ŹBIL1, disponibile, s. n. Sum─â de bani sau alte bunuri r─âmase ne├«ntrebuin╚Ťate, de care se poate dispune. Poate s─â fie un om de ├«n╚Ťelegere... ╚Öi mai ales disponibilul r─âmas dup─â achitarea crean╚Ťelor s─â-l pl─âteasc─â imediat. C. PETRESCU, R. DR. 211.
dispon├şbil adj. m., pl. dispon├şbili; f. dispon├şbil─â, pl. dispon├şbile
dispon├şbil adj. m., pl. dispon├şbili; f. sg. dispon├şbil─â, pl. dispon├şbile
DISPON├ŹBIL adj., s. 1. adj. liber, neocupat, (├«nv. ╚Öi pop.) slobod, (├«nv.) prisoselnic. (├Än limita locurilor ~.) 2. adj. v. vacant.
Disponibil Ôëá indisponibil
DISPON├ŹBIL, -─é adj. De care se poate dispune. ÔÖŽ Care nu este ocupat; liber. ÔŚŐ A pune ├«n cadrul disponibil = a pune ├«n disponibilitate. // s.n. Sum─â de bani r─âmas─â nefolosit─â, care este la dispozi╚Ťia cuiva. [Cf. fr. disponible, it. disponibile, lat. disponibilis].
DISPON├ŹBIL, -─é I. adj. de care se poate dispune, la dispozi╚Ťia cuiva. ÔŚŐ care nu este ocupat; liber. ÔÖŽ a pune ├«n cadrul ~ = a pune ├«n disponibilitate. II. s. n. sum─â de bani r─âmas─â nefolosit─â, care este la dispozi╚Ťia cuiva. (< fr. disponible, lat. disponibilis)
DISPON├ŹBIL ~─â (~i, ~e) 1) Care poate fi folosit dup─â bunul plac al cuiva; la dispozi╚Ťia cuiva. 2) (despre persoane) Care nu este ocupat; liber. /<fr. disponible, lat. disponibilis
disponibil a. 1. de care se poate dispune: bani disponibili; 2. care se afl─â ├«n disponibilitate: ofi╚Ťer disponibil.
* dispon├şbil, -─â adj. (fr. disponible, d. mlat. disponibilis). De care se poate dispune, care e la dispozi╚Ťiune: persoane, sume disponibile. Care e ├«n disponibilitate: ofi╚Ťer disponibil.
DISPONIBIL adj., s. 1. adj. liber, neocupat, (înv. și pop.) slobod, (înv.) prisoselnic. (În ceasurile lui ~.) 2. s. efectiv, (înv.) putere. (A strîns tot ~ său de oaste.)

Disponibil dex online | sinonim

Disponibil definitie

Intrare: disponibil
disponibil adjectiv