Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru disodil

disodíl, ~ă [At: ONCESCU, G. 174 / Pl: ~i, ~e / E: fr dysodile] 1 sn (Mpl) Rocă sedimentară caustobiolitică, de obicei șistoasă, formată prin consolidarea și slaba încarbonizare a nămolurilor sapropelice. 2 a Care se referă la disodil (1). 3 a Alcătuit din disodil (3).
disodíl1 adj. m., pl. disodíli; f. disodílă, pl. disodíle
disodíl2 s. n., pl. disodíle
disodíl adj. m., pl. disodíli; f. sg. disodílă, pl. disodíle
disodíl s. n., pl. disodíle
DISODÍL s. n. rocă sedimentară caustobiolită, șistoasă, din încarbonizarea nămolurilor sapropelice. (< germ. Dysodil)
disodil, (engl.= dysodile) rocă sedimentară pelitică, de compoziție marnoasă sau argiloasă, bogată în substanțe bituminoase; pe supr. de stratificație se întâlnesc frecvent urme de schelete de pești, eflorescențe de sulf și rozete de gips. D. se consideră ca rocă „mamă” de petrol. În România, apare în asociațiile de fliș de vârstă oligocenă din C. Orient. Sin. șist disodilic.
DISODÍLE (< germ.) s. n. pl. Roci sedimentare marnoase și argiloase bituminoase, de culoare cenușiu-negricioasă, formate prin consolidarea și slaba incarbonizare a nămolului sapropelic; șisturi disodilice. Fiind șistoase, se desfac în foi subțiri, elastice, pe suprafața cărora se găsesc frecvent impresiuni de pești și inflorescențe de sulf sau de gips. Prin distilarea lor se obțin gudroane, cocs, cenușă, gaze, apă.

disodil definitie

disodil dex

Intrare: disodil
disodil adjectiv substantiv neutru