Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru disipa

disipá [At: CALENDARIU (1774), 29/1 / V: (înv) ~pí / Pzi: ~péz / E: fr dissiper] 1 vt (Frm) A împrăștia. 2 vt (Frm) A cheltui nebunește. 3-4 vtr A-și pierde sau a face să-și piardă energia. 5-6 vtr A elimina sau a face să elimine un surplus de energie sub formă de căldură cedată unui corp sau mediului ambiant.
DISIPÁ, pers. 3 disipează, vb. I. Tranz. și refl. 1. (Tehn.) A risipi, a pierde energia sau a o elimina sub formă de căldură. 2. A face să dispară (sau a dispărea) prin împrăștiere (norii, ceața etc.). – Din fr. dissiper.
DISIPÁ, pers. 3 disipează, vb. I. Tranz. și refl. (Tehn.) A risipi, a pierde energia sau a o elimina sub formă de căldură. – Din fr. dissiper.
disipá (a ~) vb., ind. prez. 3 disipeáză
disipá vb., ind. prez. 3 sg. disipeáză
DISIPÁ vb. I. tr. (Franțuzism) A împrăștia; a risipi, a cheltui nebunește. 2. refl., tr. A pierde sau a elimina energia sub formă de căldură cedată unui corp sau mediului ambiant. [< fr. dissiper].
DISIPÁ vb. I. tr. 1. a împrăștia; a risipi, a cheltui nebunește. 2. (tehn.) a pierde, a elimina energia, sub formă de căldură, cedată unui corp sau mediului ambiant. II. refl. a se împrăștia. (< fr. dissiper)

disipa definitie

disipa dex

Intrare: disipa
disipa verb grupa I conjugarea a II-a