Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru discuta

discut├í [At: NEGULICI / Pzi: disc├║t, (├«nv) discut├ęz / E: fr discuter] 1 vt (C.i. lucr─âri, probleme, proiecte, legi etc.) A analiza ╚Öi a dezbate ├«n cadrul unui grup, al unui congres, al unui colectiv etc. pentru a rezolva o problem─â, o situa╚Ťie, stabilind m─âsurile care trebuie adoptate. 2 vi (Adesea cu determin─âri introduse de prepozi╚Ťiile ÔÇ×asupraÔÇŁ, ÔÇ×cuÔÇŁ) A vorbi cu cineva despre o anumit─â chestiune Si: a conversa, (├«nv) a discura, a discurirui. 3 vrr (Reg) A se certa.
discútă sf [At: ARISTIA, PLUT. / Pl: ~te / E: drr discuta] (Îvr) 1 Dezbatere. 2 Ceartă.
DISCUT├ü, disc├║t, vb. I. 1. Intranz. A vorbi, a sta de vorb─â cu cineva despre ceva; a conversa. 2. Tranz. A analiza, a examina o lucrare, un proiect, o lege etc. ├«n cadrul unui grup sau al unui colectiv. ÔÇô Din fr. discuter.
DISCUT├ü, disc├║t, vb. I. 1. Intranz. A vorbi, a sta de vorb─â cu cineva despre ceva; a conversa. 2. Tranz. A analiza, a examina o lucrare, un proiect, o lege etc. ├«n cadrul unui grup sau al unui colectiv de munc─â. ÔÇô Din fr. discuter.
DISCUT├ü, disc├║t, vb. I. 1. Intranz. (├Äntrebuin╚Ťat de obicei cu determin─âri introduse prin prep. ┬źdespre┬╗, mai rar ┬źasupra┬╗) A vorbi, a sta de vorb─â cu cineva, a schimba vederi (asupra unei chestiuni); a conversa. M─â legasem cu c├«╚Ťiva ╚Öcolari inteligen╚Ťi ╚Öi discutam cu ei ceasuri ├«ntregi. GALACTION, O. I 14. Discut─âm despre mant─âile care vor sosi m├«ine, despre mizerie, despre r─âzboi. SAHIA, N. 116. Discuta asupra florilor ca un cunosc─âtor. NEGRUZZI, S. I 111. ÔŚŐ Tranz. Ce-a╚Ťi discutat voi ├«ntre voi, asta vreau s─â aflu. SAHIA, N. 78. 2. Tranz. (Cu privire la o lucrare, un proiect, o lege etc.) A analiza, a dezbate, de obicei ├«n cadrul unui grup sau al unui colectiv de munc─â, cu scopul de a solu╚Ťiona problemele ivite prin schimb de p─âreri. V. delibera. A discuta un statut. A discuta un plan de munc─â. Ôľş Proiectul [noului program al Partidului Comunist din Suedia] a fost aprobat la plenara din decembrie a Comitetului Central al partidului ╚Öi urmeaz─â s─â fie discutat ├«n organiza╚Ťiile de partid, ├«n r├«ndurile muncitorilor, ╚Ť─âranilor, func╚Ťionarilor, intelectualilor, femeilor ╚Öi tineretului. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2574. 3. Intranz. A vorbi cu cineva ├«n contradictoriu (╚Öi cu pasiune) despre o chestiune. V. disputa. Costea g├«ndi cu mil─â: nu are curaj s─â discute. C. PETRESCU, C. V. 94. ÔŚŐ Tranz. Discuta ceva foarte aprins. C. PETRESCU, ├Ä. II 147.
discutá (a ~) vb., ind. prez. 3 discútă
discutá vb., ind. prez. 1 sg. discút, 3 sg. și pl. discútă, imperf. 3 sg. discutá; conj. prez. 3 sg. și pl. discúte
DISCUT├ü vb. 1. a conversa, a dialoga, a vorbi, (livr.) a se ├«ntre╚Ťine, (rar) a convorbi, (pop. ╚Öi fam.) a (se) sf─âtui, (├«nv. ╚Öi reg.) a b─âs─âdi, (reg.) a povesti, (Ban.) a turvini, (├«nv.) a vorovi. (Au ~ despre toate.) 2. v. chibzui. 3. v. dezbate.
DISCUTÁ vb. I. tr., intr. 1. A vorbi, a dezbate (asupra unei chestiuni etc.); a conversa; a analiza. 2. A vorbi în contradictoriu cu cineva. [P.i. discút. / < fr. discuter, cf. lat. discutere].
DISCUTÁ vb. I. intr. a sta de vorbă; a conversa. II. tr. a analiza, a dezbate. (< fr. discuter)
A DISCUT├ü disc├║t 1. intranz. 1) A purta o discu╚Ťie; a sta de vorb─â; a disputa; a conversa. 2) A vorbi ├«n contradictoriu; a disputa. 2. tranz. (lucr─âri, proiecte, probleme etc.) A analiza ├«ntr-un colectiv, printr-un schimb de p─âreri, ├«n vederea lu─ârii unei hot─âr├óri. /<fr. discuter
discutà v. a cerceta o desbatere, o chestiune, a considera pro și contra.
* disc├║t, a -├í v. tr. (fr. discuter, d. lat. disc├║tere. V. discusiune). Deliberez, dezbat o chestiune: deputa╚Ťi─ş a┼ş discutat legea (sa┼ş despre lege).
DISCUTA vb. 1. a conversa, a dialoga, a vorbi, (livr.) a se ├«ntre╚Ťine, (rar) a convorbi, (pop. ╚Öi fam.) a sf─âtui, (├«nv. ╚Öi reg.) a b─âs─âdi, (reg.) a povesti, (Ban.) a turvini, (├«nv.) a vorovi. (Au ~ despre toate.) 2. a chibzui, a delibera, a dezbate, (livr.) a pertracta. (S─â st─âm ╚Öi s─â ~ cu aten╚Ťie ce trebuie s─â facem.) 3. a dezbate, a trata, (├«nv.) a tratarisi. (Ce subiect ~ ├«n cartea ta?)
DE GUSTIBUS (ET COLORIBUS) NON DISPUTANDUM (lat.) despre gusturi (╚Öi culori) nu se discut─â ÔÇô Adagiu scolastic. S-a r─âsp├óndit ca o justificare a libert─â╚Ťii de a avea preferin╚Ťe personale ├«n domeniul nedemonstrabilului.

Discuta dex online | sinonim

Discuta definitie

Intrare: discuta
discuta verb grupa I conjugarea I
Intrare: discut─â
discut─â