Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

23 defini╚Ťii pentru discorda

disc├│rd1 sn [At: DN3 / Pl: ~uri / E: it discordo] Poezie liric─â medieval─â de origine provensal─â, cu o structur─â neregulat─â prin diversitatea strofelor sau chiar a limbilor folosite.
disc├│rd2 sn vz discordie
discórd3, ~ă [At: HELIADE, O. II, 375 / V: (înv) des~ / Pl: ~rzi, ~e / E: fr discord] 1 a Care nu este acordat Si: discordat (1), fals. 2 sf (Evr) Lipsă de armonie. 3 a Nearmonios.
discord├í [At: HELIADE, O. II, 376 / V: (├«nv) des~ / Pzi: 3 ~de├íz─â, (rar) disc├│rd─â / E: fr discorder, lat discordare] 1 vr (├Änv; d. instrumentele muzicale cu coarde, pex, d. coardele instrumentelor) A se dezacorda. 2 vr (D. corpuri sau d. mu╚Öchii corpului afla╚Ťi ├«n stare de ├«ncordare) A se destinde. 3 vi A fi ├«n discordan╚Ť─â (2).
disc├│rd─â sf vz discordie
DISCORD├ü, pers. 3 discordeaz─â, vb. I. 1. Intranz. A fi ├«n discordan╚Ť─â, a nu concorda, a nu se potrivi. 2. Refl. (Despre instrumente muzicale cu coarde) A se dezacorda. ÔÇô Din fr. discorder, lat. discordare.
DISCORD├ü, pers. 3 discordeaz─â, vb. I. 1. Intranz. A fi ├«n discordan╚Ť─â, a nu concorda, a nu se potrivi. 2. Refl. (Despre instrumente muzicale cu coarde) A se dezacorda. ÔÇô Din fr. discorder, lat. discordare.
DISCORD├ü, pers. 3 discordeaz─â ╚Öi (mai rar) disc├│rd─â, vb. I. 1. Intranz. (├Än opozi╚Ťie cu concorda) A fi ├«n discordan╚Ť─â, a distona, a nu se armoniza, a nu se potrivi. 2. Refl. (├Änvechit, despre instrumente muzicale cu coarde sau despre coardele instrumentelor; ├«n opozi╚Ťie cu acorda) A se dezacorda. S-au discordat ghitara!... Pas acum de-o acordeaz─â cu m├«nile ├«nghe╚Ťate. ALECSANDRI, T. I 78. ÔŚŐ Fig. Anul 1848... Toat─â lumea se arunc─â ├«n arena politic─â. Lira lui Lamartine se discord─â ╚Öi telescopul lui Arago prinse cea╚Ť─â. NEGRUZZI, S. I 335. 3. Tranz. (├Än opozi╚Ťie cu ├«ncorda) A relaxa, a sl─âbi tensiunea, a destinde. A discorda un arc. ÔŚŐ Fig. O moliciune subit─â ├«i discordeaz─â to╚Ťi nervii. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 93. Un sentiment de dureroas─â izolare ├«i ├«ntuneca mintea, ├«i discorda voin╚Ťa. id. ib. 142. ÔŚŐ Refl. Dinu se l─âs─â iar pe p├«ntece, ├«ntinz├«ndu-se, ca un ╚Öarpe care se discordeaz─â. SADOVEANU, O. III 163. ÔÇô Variant─â: descord├í vb. I.
discordá (a ~) vb., ind. prez. 3 discordeáză
discordá vb., ind. prez. 3 sg. discordeáză
DISCORDÁ vb. (MUZ.) a se dezacorda. (Un instrument care s-a ~.)
A discorda Ôëá a acorda, a armoniza, a concorda
DISC├ôRD, -─é adj. Care nu este acordat, discordat. ÔÖŽ Care nu are armonie, nearmonios. [< fr. discord].
DISCÓRD s.n. Poezie lirică medievală de origine provensală, cu o structură neregulată prin diversitatea strofelor sau chiar a limbilor. [< it. discordo, cf. prov. descort].
DISCORD├ü vb. I. 1. intr. A nu concorda, a nu se potrivi. ÔÖŽ A fi discordant, lipsit de armonie, 2. tr. A relaxa, a destinde. [P.I. 3 -deaz─â ╚Öi (rar) -d─â. Var. descorda vb. I. / < fr. discorder, it. lat. discordare].
DISCÓRD1 s. n. poezie lirică medievală provensală, cu o structură neregulată prin diversitatea strofelor sau chiar a limbilor. (< it. discordo)
DISC├ôRD2, -─é adj. (despre instrumente muzicale) care nu este acordat, discordat. ÔŚŐ lipsit de armonie. (< fr. discord)
DISCORD├ü vb. I. intr. a nu concorda, a nu se potrivi. ÔŚŐ a fi discordant. II. tr. a relaxa. II. refl. (despre instrumente muzicale cu coarde) a se dezacorda. (< fr. discorder, lat. discordare)
A DISCORD├ü ~├ęz 1. intranz. A fi ├«n discordan╚Ť─â; a distona; a dezacorda. 2. tranz. (instrumente muzicale cu coarde) A face s─â se dezacordeze; a dezacorda. /<fr. discorder, lat. discordare
A SE DISCORD├ü pers. 3 se ~e├íz─â intranz. (despre instrumente muzicale) A-╚Öi pierde constan╚Ťa tonurilor; a se dezacorda. /<fr. discorder, lat. discordare
discord├á v. a fi discordant: sÔÇÖa discordat chitara AL.
* discord├ęz v. tr. (d. coard─â, dup─â a acorda; lat. dis-cordare, a fi ├«n dezacord). Stric acordu, dezacordez: a discorda o chitar─â. V. destrun.
DISCORDA vb. a se dezacorda. (Un instrument care s-a ~.)

Discorda dex online | sinonim

Discorda definitie

Intrare: discorda (3 discordeaz─â)
discorda 3 discordeaz─â verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: discorda (3 discord─â)
discorda 3 discord─â verb grupa I conjugarea I
Intrare: discord
discord
Intrare: discord─â
discord─â