Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

5 defini╚Ťii pentru dioxin─â

DIOX├ŹN─é s. n. Grup de substan╚Ťe foarte toxice, care pot s─â apar─â ├«n sinteza unor erbicide, dezinfectan╚Ťi etc. [Pr.: di-o-] ÔÇô Din fr. dioxine.
*diox├şn─â (di-o-) s. f., g.-d. art. diox├şnei
DIOX├ŹN─é s. f. substan╚Ť─â chimic─â foarte toxic─â. (< engl. dioxin)
diox├şn─â s. f. (chim.) Substan╚Ť─â chimic─â puternic toxic─â ÔŚŐ ÔÇ×Biroul interna╚Ťional al muncii (B.I.T.) a comunicat c─â ├«nainte de binecunoscuta dram─â petrecut─â la Seveso, ├«n Italia, au fost ├«nregistrate mai multe accidente provocate de dioxin─â ├«n Europa.ÔÇŁ Sc. 19 XI 77 p. 5. ÔŚŐ ÔÇ×├Än Brazilia, guvernul statului Para [...] apreciaz─â c─â dioxina pe care o con╚Ťin ierbicidele depozitate ├«n apropiere de barajul Tucurui, unul din cele mai mari din lume, ar putea provoca moartea mai multor zeci de milioane de persoane.ÔÇŁ R.l. 8 VI 84 p. 6; v. ╚Öi Sc. 23 II 76 p. 6, 19 X 79 p. 6 [var. dioxin] (din engl. dioxin; cf. it. diossina; BD 1970, DPN 1976; DC)
DIOX├ŹN─é (< fr.) s. f. Denumire generic─â pentru un grup de peste 75 de substan╚Ťe chimice toxice, care pot ap─ârea ├«n sinteza unor erbicide, dezinfectan╚Ťi, uleiuri de transformator, dar ╚Öi ├«n instala╚Ťii de ardere a gunoaielor menajere. Cea mai toxic─â, tetraclorodibenzo-1, 4-dioxina, a provocat dezastrul ecologic de la Seveso (Italia) din 1976, c├ónd a fost poluat─â de industria chimic─â italian─â o suprafa╚Ť─â de 1.800 ha, ceea ce a dus la ├«mboln─âvirea a sute de copii ╚Öi la moartea a sute de mii de animale domestice.

Dioxin─â dex online | sinonim

Dioxin─â definitie

Intrare: dioxin─â
dioxin─â