Dicționare ale limbii române

2 intrări

21 definiții pentru dinar

denár sm [At: DEX / Pl: ~i / E: it denario, lat denarius] 1 Monedă romană de argint, în greutate de 4 g. 2 Unitate monetară în Europa, în Evul Mediu.
dinár sm [At: TDRG / Pl: ~i / E: fr dinar, ngr δηνάριον] 1 Monedă de aur sau de argint de origine arabă, care a circulat în trecut și în Europa. 2 Unitate monetară curentă în Algeria, Iordania etc.
DENÁR, denari, s. m. Monedă romană, de obicei de argint, în greutate de circa patru grame. – Din lat. denarius, it. denaro.
DINÁR, dinari, s. m. 1. Monedă de aur sau de argint de origine arabă, care a circulat în trecut și în Europa. 2. Unitate monetară curentă în Algeria, Bahrein, Iordania, Iraq, Serbia, Kuweit, Libia, Tunisia, Yemen. – Din ngr. dinárion, fr. dinar.
DENÁR, denari, s. m. Monedă romană, de obicei de argint, în greutate de circa patru grame. ♦ Unitate monetară în unele țări europene, în evul mediu. [Var.: dinár s. m.] – Din lat. denarius, it. denaro.
DINÁR, dinari, s. m. 1. Monedă de aur sau de argint de origine arabă, care a circulat în trecut și în Europa. 2. Unitate monetară curentă în Iugoslavia, Algeria, Iordania etc. – Din ngr. dinárion, fr. dinar.
DINÁR, dinari, s. m. Monedă a cărei valoare a variat după timp și loc și care a circulat în trecut în diferite țări și la noi; (azi) monedă curentă în Iugoslavia.
denár/dinár2 (monedă veche) s. m., pl. denári/dinári
dinár2 (monedă veche) v. denár
dinár1 (monedă actuală) s. m., pl. dinári
denár/dinár (monedă veche) s. m., pl. denári/dinári
dinár (monedă veche) s. m. v. denar
dinár (monedă actuală) s. m., pl. dinári
DENÁR s.m. Monedă romană, de obicei de argint, în greutate de circa 4 g. ♦ Unitate monetară în unele țări europene în evul mediu. [Var. dinar s.m. / < lat. denarius, cf. it. denaro].
DINÁR s.m. 1. V. denar. 2. Unitate monetară în [fosta] Iugoslavie, Algeria, Iordania etc. ♦ Monedă divizionară în Iran, valorând a suta parte dintr-un rial. [< ngr. dinarion, fr. dinar].
DENÁR s. m. 1. monedă romană (de argint), de circa 4 g. 2. unitate monetară în unele țări europene în evul mediu. (< lat. denarius, it. demaro)
DINÁR s. m. unitate monetară în fosta Iugoslavie, Algeria, Iordania, Libia etc. ◊ monedă divizionară în Iran, a suta parte dintr-un rial. (< fr. dinar)
dinár (dinári), s. m.1. Monedă de argint arabă. – 2. Unitate monetară curentă în Iugoslavia, Algeria etc. – Var. (înv.) denar, dinariu.Gr. δηνάριον, în parte prin intermediul sl. dinarĭ.
DINÁR ~i m. 1) Monedă de argint în Roma antică. 2) Monedă de aur sau de argint de origine arabă care, în evul mediu, a circulat și în unele țări din Europa, inclusiv și în Țara Moldovei. 3) Unitate a sistemului monetar curent în Iugoslavia, Irak, Algeria, Tunisia etc. /<ngr. dinárium, fr. dinar
dinar m. 1. veche monedă romană în valoare de zece ași: Isus fu vândut pentru 30 de dinari; 2. veche monedă în Moldova în valoare de un leu: cu dinari moldovenești și cu grivne muntenești POP.; 3. ban în genere: jucătorul ce aruncă ultimu-i dinar. [Gr. mod.].
dinár m. (mgr. dinárion, vsl. dinarĭ, d. lat. denarius, de zece [adică nummus, monetă]). O veche monetă romană de argint în valoare de 10 așĭ, apoĭ 16 așĭ saŭ 4 sesterțiĭ (1 fr. și 7 banĭ). O veche monetă franceză care valora a doŭa-spre-zecea parte dintr’un sou tournois. O veche monetă românească de origine ardelenească, introdusă apoĭ și în cele doŭă principate româneștĭ (Era la început cea maĭ mică monetă românească de argint, apoĭ de aramă și se numea și ban. A fost părăsită pe la 1431). Numele franculuĭ sîrbesc. Dinaru văduveĭ, pomană făcută de un sărac, ca cea făcută de văduva din evanghelie. Dinaru sfîntuluĭ Petru, dar voluntar făcut papeĭ de către credincĭoșĭ.

dinar definitie

dinar dex

Intrare: dinar
dinar substantiv masculin
Intrare: denar
denar substantiv masculin
dinar substantiv masculin