Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru dinamita

dinamita vt [At: TDRG / Pzi: ~t├ęz / E: fr dynamiter] 1 A pune dinamit─â (sau alt exploziv) pentru a arunca ceva ├«n aer. 2 A distruge cu ajutorul dinamitei (sau al altui exploziv).
dinam├şt─â sf [At: DEX / Pl: ~te / E: fr dynamite] Exploziv detonant care are la baz─â nitroglicerina.
DINAMIT├ü, dinamitez, vb. I. Tranz. A pune dinamit─â (sau un alt exploziv) pentru a arunca ├«n aer obstacole naturale, construc╚Ťii dezafectate, obiective militare ├«n timp de r─âzboi etc. ÔÇô Din fr. dynamiter.
DINAM├ŹT─é s. f. Exploziv detonant care are la baz─â nitroglicerina. ÔÇô Din fr. dynamite.
DINAMIT├ü, dinamitez, vb. I. Tranz. A pune dinamit─â (sau un alt exploziv) pentru a arunca ceva ├«n aer; a distruge cu ajutorul dinamitei (sau al altui exploziv). ÔÇô Din fr. dynamiter.
DINAM├ŹT─é s. f. Exploziv detonant care are la baz─â nitroglicerina. ÔÇô Din fr. dynamite.
DINAMIT├ü, dinamitez, vb. I. Tranz. A pune dinamit─â la o st├«nc─â, la o construc╚Ťie etc., pentru a o arunca ├«n aer; a distruge cu ajutorul dinamitei.
DINAM├ŹT─é s. f. Exploziv detonant compus din nitroglicerin─â ca substan╚Ť─â exploziv─â principal─â, absorbit─â ├«ntr-un material inert sau exploziv, folosit pentru a arunca ├«n aer obstacole naturale (st├«nci, pere╚Ťi de min─â etc.) sau (├«n timp de r─âzboi) obiective militare. Dinamita, acest material care e ├«n stare s─â arunce mun╚Ťii ├«n aer, nu e un lucru tare la pip─âit. E, dimpotriv─â, un fel de past─â moale ca marmelada sau ca untul. BOGZA, ╚Ü. 70.
dinamitá (a ~) vb., ind. prez. 3 dinamiteáză
dinam├şt─â s. f., g.-d. art. dinam├ştei
dinamit├í vb., ind. prez. 1 sg. dinamit├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. dinamite├íz─â
dinam├şt─â s. f., g.-d. art. dinam├ştei
DINAM├ŹT─é s. (CHIM.) (prin Transilv.) pu╚Öc─âu.
DINAMITÁ vb. I. tr. A doborî, a distruge cu dinamită. [< fr. dynamiter].
DINAM├ŹT─é s.f. Exploziv detonant compus din nitroglicerin─â ├«ncorporat─â ├«ntr-o materie poroas─â inert─â sau exploziv─â. [< fr. dynamite, cf. gr. dynamis ÔÇô for╚Ť─â].
DINAMITÁ vb. tr. 1. a distruge cu dinamită. 2. (fig.) a face să sară în aer; a sabota, a împiedica, a distruge. (< fr. dynamiter)
DINAM├ŹT─é s. f. exploziv brizant compus din nitroglicerin─â, ├«ncorporat─â ├«ntr-un material inert sau exploziv. (< fr. dynamite)
A DINAMIT├ü ~├ęz tranz. 1) A distruge cu ajutorul dinamitei sau al altui exploziv. 2) (cl─âdiri, poduri) A arunca ├«n aer cu dinamit─â sau cu alt exploziv. /<fr. dynamiter
DINAM├ŹT─é f. Exploziv detonant (ob╚Ťinut din nitroglicerin─â amestecat─â cu o substan╚Ť─â inert─â sau activ─â), folosit ├«n exploat─ârile miniere, la aruncarea ├«n aer a obstacolelor naturale ╚Öi ├«n alte scopuri. /<fr. dynamite
dinamit─â f. substan╚Ť─â explozibil─â compus─â din nitro-glicerin─â amestecat─â cu alte materii, ca nisip sub╚Ťire, c─âr─âmid─â pisat─â. Ea fu descoperit─â de inginerul suedez Nobel (1867), care reu╚Öi a o face folositoare industriei.
* dinam├şt─â f., pl., e (d. vgr. d├Żnamis, for╚Ť─â). Chim. O substan╚Ť─â exploziv─â foarte puternic─â compus─â din nitroglicerin─â amestecat─â cu nisip fin, c─âr─âmid─â pisat─â or─ş alt─â materie care s─â nu explodeze prea u╚Öor. ÔÇô A fost descoperit─â de ingineru Suedez Nobel (1867), care a reu╚Öit sÔÇÖo fac─â folositoare industrii─ş.
DINAMITĂ s. (CHIM.) (prin Transilv.) pușcău.
b─âut├║r─â-dinam├şt─â s. f. B─âutur─â foarte tare ÔŚŐ ÔÇ×Din comer╚Ť au disp─ârut aproape complet acele b─âuturi-dinamit─â, fabricate pe baz─â de esen╚Ťe ╚Öi culori, numite popular ┬źSec─âric─â┬╗, ┬źAdio mam─â┬╗ etc.ÔÇŁ R.l. 19 II 67 p. 3 (din b─âutur─â + dinamit─â)
DINAM├ŹT─é (< fr. {i}; {s} gr. dynamis ÔÇ×putereÔÇŁ) s. f. Exploziv detonant format din 30-94% nitroglicerin─â ca substan╚Ť─â exploziv─â principal─â, absorbit─â ├«ntr-un material de baz─â, care poate fi inert (diatomit, praf de cret─â) sau activ (nitroceluloz─â, fulmicoton, trinitrotoluen, nitroglicol etc.). A fost ob╚Ťinut─â de A. Nobel ├«n 1866.
dinamită, dinamite s. f. 1. băutură spirtoasă foarte tare. 2. (tox.) hașiș de bună calitate.

Dinamita dex online | sinonim

Dinamita definitie

Intrare: dinamit─â
dinamit─â substantiv feminin
Intrare: dinamita
dinamita verb grupa I conjugarea a II-a