Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru diminua

diminu├í [At: PROT. ÔÇô POP., / P: ~nu-a / V: (rar) ~u├ş, deminu├ş / Pzi: ~u├ęz / E: fr diminuer, lat diminuere] 1-2 vtr A face s─â devin─â sau a deveni mai mic ca dimensiuni Si: a (se) mici, a (se) mic╚Öora, a (se) reduce. 3-4 vtr A face s─â devin─â sau a deveni mai mic cantitativ Si: a (se) mici, a (se) mic╚Öora, a (se) sl─âbi. 5-6 vtr A deveni sau a face s─â devin─â mai pu╚Ťin util, valoros, important etc. 7-8 vtr A dec─âdea sau a face s─â decad─â ca prestigiu. 9 vt (Rar) A diminutiva.
DIMINU├ü, diminuez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A face s─â devin─â sau a deveni mai mic (din punct de vedere cantitativ, calitativ, intensiv etc.); a (se) mic╚Öora, a sc─âdea. [Pr.: -nu-a] ÔÇô Din fr. diminuer, lat. diminuere.
DIMINU├ü, diminuez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A face s─â devin─â sau a deveni mai mic (din punct de vedere cantitativ, calitativ, intensiv etc.); a (se) mic╚Öora, a sc─âdea. [Pr.: -nu-a] ÔÇô Din fr. diminuer, lat. diminuere.
DIMINU├ü, diminuez, vb. I. Tranz. A mic╚Öora, a ├«mpu╚Ťina, a sc─âdea, a face s─â descreasc─â. Opera dramatic─â a lui Caragiale, a c─ârei valoare fusese diminuat─â ╚Öi pentru care autorul ├«n timpul vie╚Ťii sale a fost hulit... a devenit acum o comoar─â din care se ├«mp─ârt─â╚Öesc ╚Öi alte popoare. V. ROM. ianuarie 1952, 225. Societatea viitoare va accentua rolul iubirii, nu-l va diminua. CAMIL PETRESCU, T. III 324. ÔÇô Pronun╚Ťat: -nu-a.
diminu├í (a ~) (-nu-a) vb., ind. prez. 3 diminue├íz─â; conj. prez. 3 s─â diminu├ęze (-nu-e-); ger. diminuß║ąnd (-nu-├ónd)
diminu├í vb. (sil. -nu-a), ind. prez. 1 sg. diminu├ęz; 3 sg. ╚Öi pl. diminue├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. diminu├ęze (sil. -nu-e-); ger. diminu├ónd (sil. -nu-├ónd)
DIMINUÁ vb. 1. v. reduce. 2. a (se) micșora, a (se) reduce, a (se) ușura. (S-a ~ încărcătura unei corăbii.) 3. v. atenua. 4. v. scădea.
A diminua Ôëá a amplifica, a augmenta, a m─âri
A se diminua Ôëá a se intensifica, a exagera, a (se) majora, a (se) m─âri
DIMINUÁ vb. I. tr., refl. A (se) micșora, a descrește, a scădea. [Pron. -nu-a, p.i. -uez, 3,6 -uează, ger. -uând. / cf. lat. diminuere, fr. diminuer].
DIMINUÁ vb. tr., refl. a (se) micșora, a scădea, a (se) atenua. (< fr. diminuer, lat. diminuere)
A DIMINU├ü ~├ęz tranz. A face s─â se diminueze; a mic╚Öora; a reduce; a ├«mpu╚Ťina; a sc─âdea; a descre╚Öte. [Sil. -nu-a] /<fr. diminuer, lat. diminuere
A SE DIMINU├ü se ~e├íz─â intranz. A deveni mai mic la num─âr, dimensiune sau intensitate; a se mic╚Öora; a se ├«mpu╚Ťina; a sc─âdea; a se reduce; a descre╚Öte. [Sil. -nu-a] /<fr. diminuer, lat. diminuere
diminuà v. a micșora, a scădea.
* diminu├ęz v. tr. (fr. diminuer, d. lat. di-min├║ere, -min├║tum. V. minus, minut, minor, m─ârunt). Mic╚Öorez. V. intr. Scad, descresc. V. m─âresc, augmentez, sporesc.
DIMINUA vb. 1. a descre╚Öte, a (se) ├«mpu╚Ťina, a (se) mic╚Öora, a (se) reduce, a sc─âdea, (├«nv.) a (se) pu╚Ťina. (Num─ârul lor s-a ~ sim╚Ťitor.) 2. a (se) mic╚Öora, a (se) reduce, a (se) u╚Öura. (S-a ~ ├«nc─ârc─âtura unei cor─âbii.) 3. a (se) atenua, a (se) calma, a descre╚Öte, a (se) domoli, a (se) lini╚Öti, a (se) mic╚Öora, a (se) modera, a (se) pondera, a (se) potoli, a (se) reduce, a sc─âdea, a sl─âbi, a (se) tempera, (rar) a (se) pacifica, (fig.) a (se) ├«mbl├«nzi, a (se) ├«ndulci, a (se) ├«nmuia, a (se) muia. (Viteza v├«ntului s-a mai ~.) 4. a sc─âdea, (├«nv. ╚Öi pop.) a mic╚Öora, (fig.) a ╚Ötirbi. (Nu i-a ~ cu nimic prestigiul.)

Diminua dex online | sinonim

Diminua definitie

Intrare: diminua
diminua verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -nu-a