Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru dilatator

dilatator, ~oare [At: PROT. – POP, N. D. / Pl: ~i, ~oáre / E: fr dilatateur] 1 a Care se dilată Si: dilatant (1). 2 a (Atm; îs) Mușchi ~ Mușchi cu funcția de a dilata (1) deschiderile pe care se inserează. 3 sn Dilatant (2). 4 sn Instrument chirurgical care servește la dilatarea (1) unei cavități, a unui orificiu etc.
DILATATÓR, -OÁRE, dilatatori, -oare, adj. Care dilată; dilatant. ◊ (Anat.) Mușchi dilatatori = mușchi care au funcția de a dilata deschiderile pe care se inserează. ♦ (Substantivat, n.) Instrument chirurgical care servește la dilatarea unei cavități, a unui orificiu etc. – Din fr. dilatateur, lat. dilatator.
DILATATÓR, -OÁRE, dilatatori, -oare, adj. Care dilată; dilatant. ◊ (Anat.) Mușchi dilatatori = mușchi care au funcția de a dilata deschiderile pe care se inserează. ♦ (Substantivat, n.) Instrument chirurgical care servește la dilatarea unei cavități, a unui orificiu etc. – Din fr. dilatateur, lat. dilatator, -oris.
DILATATÓR, -OÁRE, dilatatori, -oare, adj. Care dilată. ◊ Mușchi dilatatori = mușchi care au funcția de a dilata deschiderile pe care se inserează. ♦ (Substantivat, n.) Instrument chirurgical care servește la lărgirea unei cavități sau a unei incizii.
dilatatór adj. m., pl. dilatatóri; f. sg. și pl. dilatatoáre
dilatatór adj. m., pl. dilatatóri; f. sg. și pl. dilatatoáre
DILATATÓR, -OÁRE adj. Care dilată; dilatant. ◊ (Anat.) Mușchi dilatatori = mușchi cu funcția de a dilata deschiderile pe care se inserează. // s.n. Instrument chirurgical cu care se lărgește o cavitate sau o incizie. [Cf. fr. dilatateur].
DILATATÓR, -OÁRE I. adj. care dilată. ◊ (despre mușchi) care servește pentru a dilata pereții cavităților pe care se inserează. II. s. n. instrument chirurgical cu care se lărgește un orificiu sau o cavitate. (< fr. dilatateur, lat. dilatator)
DILATATÓR1 ~oáre n. Instrument chirurgical folosit la dilatarea unei cavități, a unei incizii sau a unui orificiu. /<fr. dilatateur, lat. dilatator
DILATATÓR2 ~oáre (~óri, ~oáre) Care dilată; care contribuie la dilatare. /<fr. dilatateur, lat. dilatator
* dilatatór, -oáre adj. Care dilată. Chir. Instrument care servește la dilatarea unuĭ orificiŭ saŭ uneĭ cavitățĭ.

Dilatator dex online | sinonim

Dilatator definitie

Intrare: dilatator
dilatator adjectiv