Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru dilatație

dilatație sf [At: CARCALECHI, C. 72/20 / V: ~iune / Pl: ~ii / E: fr dilatation, lat dilatatio] 1-2 Dilatare (1-2). 3 (Spc) Efect nedorit, care modifică, prin mărire contururile unei impresii fotografice, prin difuziunea și reflexia luminii în straturile peliculei. 4 (Gmt) Transformare a unei curbe plane, respectiv a unei suprafețe, prin care se obține o curbă, respectiv o suprafață, paralelă cu suprafața sau cu curba inițială. 5 Coeficient de dilatare (4).
DILATÁȚIE, dilatații, s. f. Creștere a dimensiunilor unui corp sub acțiunea căldurii; dilatare. ◊ Coeficient de dilatație = creșterea unității de lungime, de suprafață sau de volum a unui corp, raportată la 1°C de creștere a temperaturii. ♦ (Med.) Mărire patologică sau terapeutică a diametrului unui orificiu, al unei cavități, al unui vas etc. – Din fr. dilatation, lat. dilatatio.
DILATÁȚIE, dilatații, s. f. Creștere a dimensiunilor unui corp sub acțiunea căldurii; dilatare. ♦ Coeficient de dilatație = creșterea unității de lungime, de suprafață sau de volum a unui corp, raportată la 1° C de creștere a temperaturii. ◊ (Med.) Mărire patologică sau terapeutică a diametrului unui orificiu, al unei cavități, unui vas etc. – Din fr. dilatation, lat. dilatatio.
DILATÁȚIE s. f. Creșterea dimensiunilor unui corp sub o acțiune fizică (de obicei a căldurii); dilatare. ◊ Coeficient de dilatație = creșterea unității de lungime, de suprafață sau de volum a unui corp, raportată la 1°C de creștere a temperaturii.
dilatáție (-ți-e) s. f., art. dilatáția (-ți-a), g.-d. art. dilatáției; pl. dilatáții, art. dilatáțiile (-ți-i-)
dilatáție s. f. (sil. -ți-e), art. dilatáția (sil. -ți-a), g.-d. art. dilatáției; pl. dilatáții, art. dilatáțiile (sil. -ți-i-)
DILATÁȚIE s. dilatare. (~ corpurilor.)
DILATÁȚIE s.f. Mărire a dimensiunilor unui corp (sub acțiunea căldurii); dilatare. ◊ Coeficient de dilatație = creștere a unității de lungime, de suprafață sau de volum a unui corp, raportată la 1
DILATÁȚIE s. f. dilatare (I). ♦ coeficient de ~ = creștere a unității de lungime, de suprafață sau de volum a unui corp, raportată la 1șC de creștere a temperaturii. (< fr. dilatation, lat. dilatatio)
dilatați(un)e f. creșterea volumului corpurilor.
DILATAȚIE s. dilatare. (~ corpurilor.)

dilatație definitie

dilatație dex

Intrare: dilatație
dilatație substantiv feminin
  • silabisire: -ți-e