Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru dilata╚Ťie

dilata╚Ťie sf [At: CARCALECHI, C. 72/20 / V: ~iune / Pl: ~ii / E: fr dilatation, lat dilatatio] 1-2 Dilatare (1-2). 3 (Spc) Efect nedorit, care modific─â, prin m─ârire contururile unei impresii fotografice, prin difuziunea ╚Öi reflexia luminii ├«n straturile peliculei. 4 (Gmt) Transformare a unei curbe plane, respectiv a unei suprafe╚Ťe, prin care se ob╚Ťine o curb─â, respectiv o suprafa╚Ť─â, paralel─â cu suprafa╚Ťa sau cu curba ini╚Ťial─â. 5 Coeficient de dilatare (4).
DILAT├ü╚ÜIE, dilata╚Ťii, s. f. Cre╚Ötere a dimensiunilor unui corp sub ac╚Ťiunea c─âldurii; dilatare. ÔŚŐ Coeficient de dilata╚Ťie = cre╚Öterea unit─â╚Ťii de lungime, de suprafa╚Ť─â sau de volum a unui corp, raportat─â la 1┬░C de cre╚Ötere a temperaturii. ÔÖŽ (Med.) M─ârire patologic─â sau terapeutic─â a diametrului unui orificiu, al unei cavit─â╚Ťi, al unui vas etc. ÔÇô Din fr. dilatation, lat. dilatatio.
DILAT├ü╚ÜIE, dilata╚Ťii, s. f. Cre╚Ötere a dimensiunilor unui corp sub ac╚Ťiunea c─âldurii; dilatare. ÔÖŽ Coeficient de dilata╚Ťie = cre╚Öterea unit─â╚Ťii de lungime, de suprafa╚Ť─â sau de volum a unui corp, raportat─â la 1┬░ C de cre╚Ötere a temperaturii. ÔŚŐ (Med.) M─ârire patologic─â sau terapeutic─â a diametrului unui orificiu, al unei cavit─â╚Ťi, unui vas etc. ÔÇô Din fr. dilatation, lat. dilatatio.
DILAT├ü╚ÜIE s. f. Cre╚Öterea dimensiunilor unui corp sub o ac╚Ťiune fizic─â (de obicei a c─âldurii); dilatare. ÔŚŐ Coeficient de dilata╚Ťie = cre╚Öterea unit─â╚Ťii de lungime, de suprafa╚Ť─â sau de volum a unui corp, raportat─â la 1┬░C de cre╚Ötere a temperaturii.
dilat├í╚Ťie (-╚Ťi-e) s. f., art. dilat├í╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. dilat├í╚Ťiei; pl. dilat├í╚Ťii, art. dilat├í╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
dilat├í╚Ťie s. f. (sil. -╚Ťi-e), art. dilat├í╚Ťia (sil. -╚Ťi-a), g.-d. art. dilat├í╚Ťiei; pl. dilat├í╚Ťii, art. dilat├í╚Ťiile (sil. -╚Ťi-i-)
DILATÁȚIE s. dilatare. (~ corpurilor.)
DILAT├ü╚ÜIE s.f. M─ârire a dimensiunilor unui corp (sub ac╚Ťiunea c─âldurii); dilatare. ÔŚŐ Coeficient de dilata╚Ťie = cre╚Ötere a unit─â╚Ťii de lungime, de suprafa╚Ť─â sau de volum a unui corp, raportat─â la 1
DILAT├ü╚ÜIE s. f. dilatare (I). ÔÖŽ coeficient de ~ = cre╚Ötere a unit─â╚Ťii de lungime, de suprafa╚Ť─â sau de volum a unui corp, raportat─â la 1╚ÖC de cre╚Ötere a temperaturii. (< fr. dilatation, lat. dilatatio)
dilata╚Ťi(un)e f. cre╚Öterea volumului corpurilor.
DILATAȚIE s. dilatare. (~ corpurilor.)

Dilata╚Ťie dex online | sinonim

Dilata╚Ťie definitie

Intrare: dilata╚Ťie
dilata╚Ťie substantiv feminin
  • silabisire: -╚Ťi-e