Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

16 defini╚Ťii pentru diez

di├ęz [At: HELIADE, O. II, 374 / P: di-ez / Pl: ~i sm, ~uri sn, (├«vr) ~e / E: fr di├Ęse] 1 sm Semn muzical conven╚Ťional care, pus ├«naintea unei note sau la ├«nceputul portativului, marcheaz─â ridicarea ├«n─âl╚Ťimii notei (sau a notelor de pe portativ) cu un semiton. 2 sn Interval de un semiton cu care se ridic─â o not─â muzical─â sau un ╚Öir de note. 3 a (D. note muzicale) Care este ridicat cu un semiton.[1] modificat─â
DI├ëZ, diezi, s. m. Semn muzical conven╚Ťional pus ├«naintea unei note sau la ├«nceputul portativului, care arat─â c─â nota respectiv─â trebuie executat─â cu un semiton mai sus; p. ext. interval de un semiton cu care se ridic─â o not─â sau un ╚Öir de note. ÔÖŽ (Adjectival; despre note) Ridicat cu un semiton. [Pr.: di-ez] ÔÇô Din fr. di├Ęse.
DI├ëZ, diezi, s. m. Semn muzical conven╚Ťional pus ├«naintea unei note sau la ├«nceputul portativului, care arat─â c─â nota respectiv─â trebuie executat─â cu un semiton mai sus; p. ext. interval de un semiton cu care se ridic─â o not─â sau un ╚Öir de note. ÔÖŽ (Adjectival; despre note) Ridicat cu un semiton. [Pr.: di-ez] ÔÇô Din fr. di├Ęse.
DI├ëZ, diezi, s. m. (Muz.) Semn conven╚Ťional, care arat─â c─â nota ├«naintea c─âreia e pus trebuie executat─â cu un semiton mai sus; p. ext. intervalul de un semiton cu care se ridic─â o not─â sau un ╚Öir ├«ntreg de note. Trebuie s─â ridici nota fa cu un diez. ÔÖŽ (Adjectival, despre note) Ridicat cu un semiton mai sus. Re diez. ÔÇô Pronun╚Ťat: di-ez.
di├ęz s. m., pl. di├ęzi
di├ęz s. m., pl. di├ęzi
DI├ëZ s.m. (Muz.) Semn care se pune ├«naintea unei note pentru a-i ridica valoarea cu un semiton; (p. ext.) interval de un semiton cu care se urc─â o not─â. // adj. (Despre note) Ridicat cu un semiton. [Pron. di-ez. / < fr. di├Ęse, it. diesis].
DI├ëZ I. s. m. accident muzical care ridic─â cu un semiton nota pe care o preced─â. II. adj. (despre note) ridicat cu un semiton. (< fr. di├Ęse)
DI├ëZ ~i m. muz. Semn conven╚Ťional care arat─â c─â nota care urmeaz─â trebuie ridicat─â cu un semiton. [Sil. di-ez] /<fr. diese
diez n. semn muzical ce ridic─â cu un semi-ton nota precedent─â.
Diez m. linguist german, fundatorul filologiei romanice (1794-1876).
* di├ęz m., pl. diej─ş (fr. di├Ęse m., it. di├ęsis, f., a patra parte a tonulu─ş). Muz. Un semn care ridic─â cu jum─âtate de ton nota pe care o preced─â.
diez (< fr. di├Ęse, din gr. ╬┤╬»╬Á¤â╬╣¤é), semn grafic ce indic─â urcarea unui sunet natural cu un semiton cromatic (ÔÖ»), dublul d. (introdus la 1.700 de c─âtre J.G. Walther), care urc─â sunetul natural cu dou─â semitonuri cromatice, era reprezentat la ├«nceput, asem─ân─âtor dublului bemol*, printr-un d. dublat. P├ón─â ├«n sec. 18, d. se folosea ├«n nota╚Ťie ╚Öi pentru a anula bemolul (v. becar). Echiv. it. diesis (2); germ. Kreuz; engl. sharp. V. altera╚Ťie; armur─â; solmiza╚Ťie.
PAREJA D├ŹEZ-CANSECO [par├ęha dies], Alfredo (1908-1993), scriitor ecuadorian. Romancierul cel mai reprezentativ al ÔÇ×Grupului de la GuayaquilÔÇŁ. Romane de observa╚Ťie social─â ╚Öi de analiz─â psihologic─â inspirate din via╚Ťa cultivatorilor de cacao, a marinarilor ╚Öi a de╚Ťinu╚Ťilor politici (ÔÇ×Cei trei ╚ÖoareciÔÇŁ, ÔÇ×Anii tineriÔÇŁ, ÔÇ×Oameni f─âr─â timpÔÇŁ).
di├ęz s. m. Semn de modula╚Ťie sau de alterare ├«n muzica bisericeasc─â psaltic─â f─âc├ónd parte din grupa ftoralelor ajut─âtoare (al─âturi de ifes), care se scrie deasupra unei note, urc├óndu-i intona╚Ťia cu un semiton. ÔŚŐ General diez = unul dintre ftoralele enarmonice din muzica psaltic─â (al─âturi de agem, nisabur, hisar ╚Öi general ifes), care se scrie pe nota ÔÇ×gaÔÇŁ, apropiind pe ÔÇ×vuÔÇŁ la distan╚Ť─â de un sfert de ton ori de c├óte ori se ├«nt├ólne╚Öte ├«n cursul c├ónt├órii. ÔÇô Din fr. di├Ęse, gr. diesis.
general diez v. diez.

Diez dex online | sinonim

Diez definitie

Intrare: diez
diez substantiv masculin
Intrare: Diez
Diez