Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru diesel

díesel [At: DAVIDOGLU, M. 84 / P: dízel / Pl: ~e, ~uri / E: Diesel] 1-2 sn, a (Șîs motor ~) Motor cu ardere internă la care combustibilul introdus în camera de ardere se autoaprinde venind în contact cu aerul, comprimat în prealabil în cilindrul motorului. 3 a (Îs) Locomotivă ~ Locomotivă electrică a cărei sursă de energie este furnizată de un generator de curent pus în funcțiune de un motor diesel (1).
DÍESEL, diesele, s. n. (În sintagma) Motor diesel (și eliptic) = motor cu ardere internă la care combustibilul, pulverizat prin injectare în aerul din cilindru, se aprinde datorită temperaturii înalte a aerului comprimat. [Pr.: dízăl] – Din fr. diesel, germ. Diesel.
DÍESEL s. n. (În sintagma) Motor diesel (și eliptic) = motor cu ardere internă la care combustibilul, pulverizat prin injectare în aerul din cilindru, se aprinde datorită temperaturii înalte a aerului comprimat. [Pr.: dízel] – Din fr. diesel, germ. Diesel.
DÍESEL s. n. (Numai în expr.) Motor diesel = motor cu ardere internă la care combustibilul pulverizat prin injectoare în aerul din cilindru se aprinde datorită temperaturii înalte realizate prin comprimare. – Pronunțat: dizel.
diesel (motor) (germ.) [pron. dízăl] (die-) s. n., pl. diesele
Diesel (nume de persoană) (germ.) [pron. dízăl] (Die-) s. propriu
DIESEL s.n. Motor diesel = motor cu ardere internă la care combustibilul, injectat în cilindru, se aprinde din cauza temperaturii realizate prin comprimare; locomotivă diesel electrică = locomotivă electrică a cărei sursă de energie este furnizată de un generator de curent pus în funcțiune de un motor diesel. [Pron. dí-zel, pl. -le, -luri. / < Diesel – inventator german].
DIESEL [DÍZEL] s. n. (motor) ~ = motor cu ardere internă la care combustibilul, injectat în cilindru, se aprinde spontan datorită temperaturii înalte a aerului comprimat. (< fr. diesel, germ. Diesel)
DIESEL [pr.: dízel] n.: Motor ~ (sau ~) motor cu ardere internă la care combustibilul se aprinde datorită temperaturii înalte a aerului comprimat de piston. /<fr. diesel, germ. Diesel
DIESEL [di:zəl], Rudolf Christian Karl (1858-1913), inginer german. Inventator al motorului cu aprindere prin compresiune, care-i poartă numele (brevetat în 1893).

diesel definitie

diesel dex

Intrare: diesel
diesel substantiv neutru
  • pronunție: dízel
diesel
Intrare: Diesel
Diesel