Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru diapozitiv

diapozitív sn [At: L. ROM. 1953, nr. 2, 99 / P: di-a~ / Pl: ~e / E: fr diapositive] Imagine fotografică pozitivă, realizată pe un film sau o placă transparentă, care apoi este proiectată pe un ecran cu ajutorul diascopului.
DIAPOZITÍV, diapozitive, s. n. Imagine fotografică pozitivă realizată pe un film sau pe o placă transparentă, care se utilizează în proiecții. [Pr.: di-a-] – Din fr. diapositive.
DIAPOZITÍV, diapozitive, s. n. Imagine fotografică pozitivă realizată pe un film sau pe o placă transparentă, care este apoi proiectată pe un ecran, cu ajutorul diascopului. [Pr.: di-a-] – Din fr. diapositive.
DIAPOZITÍV, diapozitive, s. n. Copie fotografică pozitivă făcută pe un material transparent (în special pe sticlă) și servind la proiectarea imaginilor, cu ajutorul aparatului de proiecție. – Pronunțat: di-a-.
diapozitív (di-a-) s. n., pl. diapozitíve
diapozitív s. n. (sil. di-a-), pl. diapozitíve
DIAPOZITÍV s.n. Copie fotografică pozitivă făcută pe sticlă sau pe alt material transparent și servind la proiectarea imaginilor cu ajutorul diascopului. [< fr. diapositive].
DIAPOZITÍV s. n. imagine fotogenică înregistrată pe peliculă reversibilă, colorată sau alb-negru, într-o ramă, care poate fi observată prin proiectare pe un ecran sau prin privire directă într-o vizioneză. (< fr. diapositive)
DIAPOZITÍV ~e n. Imagine fotografică pozitivă făcută pe peliculă sau pe o placă fotografică transparentă, care poate fi proiectată pe ecran. [Sil. di-a-] /<fr. diapositive

diapozitiv definitie

diapozitiv dex

Intrare: diapozitiv
diapozitiv substantiv neutru
  • silabisire: di-a-