Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru diagram─â

diagr├ím─â sf [At: LM / P: di-a~ / Pl: ~me / E: fr diagramme] 1 Reprezentare grafic─â care faciliteaz─â o demonstra╚Ťie, permite ├«n╚Ťelegerea unui fenomen, ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â corela╚Ťia ├«ntre dou─â m─ârimi etc. 2 (Lpl) Semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de ╚Öah. 3 Schem─â pentru fixarea locurilor ├«n vagoanele de tren, ├«n s─âlile de spectacol, pe terenurile de sport etc. 4 Linie tras─â pe h├órtie de un aparat ├«nregistrator care reprezint─â desf─â╚Öurarea unor fenomene. 5 (├Äs) ~ meteorologic─â Reprezentare a varia╚Ťiilor de timp ale unui element meteorologic. 6 (├Äs) ~ floral─â Proiectare orizontal─â a tuturor componentelor florii. 7 (Muz; ├«nv) Gam─â. modificat─â
DIAGR├üM─é, diagrame, s. f. 1. Reprezentare grafic─â schematic─â a unui fenomen, a unui obiect, a unei corela╚Ťii ├«ntre m─ârimi. 2. Schem─â a amplas─ârii locurilor dintr-o sal─â de spectacole, din vagoane etc. 3. Linie l─âsat─â pe o h├órtie de un aparat ├«nregistrator, care reprezint─â modul de desf─â╚Öurare a unor fenomene. [Pr.: di-a-] ÔÇô Din fr. diagramme.
DIAGR├üM─é, diagrame, s. f. Reprezentare grafic─â schematic─â a unui fenomen, a unui obiect, a amplas─ârii locurilor dintr-o sal─â de spectacole, din vagoane etc. ÔÖŽ Linie l─âsat─â pe o h├órtie de un aparat ├«nregistrator, care reprezint─â modul de desf─â╚Öurare a unor fenomene. [Pr.: -di-a-] ÔÇô Din fr. diagramme.
DIAGR├üM─é, diagrame, s. f. 1. Reprezentare grafic─â care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â ├«n mod schematic un fenomen, un obiect, o corela╚Ťie dintre dou─â m─ârimi de natur─â diferit─â sau de aceea╚Öi natur─â. Diagramele, fotografiile ╚Öi machetele expuse demonstreaz─â extraordinarul progres realizat de siderurgia sovietic─â, de la micile fabrici ├«nzestrate cu o tehnic─â ├«napoiat─â, dinainte de revolu╚Ťie, p├«n─â la m─âre╚Ťele combinate din zilele noastre. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2783. ÔÖŽ Schem─â pentru distribuirea locurilor ├«ntr-un vagon de cale ferat─â (mai ales la trenurile cu locuri fixe). 2. Linie (tras─â pe h├«rtie de un aparat ├«nregistrator) care reprezint─â desf─â╚Öurarea unor fenomene. 3. (La pl.) Semne tipografice cu care se culeg diferite probleme de ╚Öah.- Pronun╚Ťat: di-a-.
diagrámă (reprezentare grafică) (di-a-gra-) s. f., g.-d. art. diagrámei; pl. diagráme
diagrámă s. f. (sil. di-a-gra-), g.-d. art. diagrámei; pl. diagráme
DIAGRÁMĂ s. grafic. (O ~ a unui fenomen.)
DIAGR├üM─é s.f. 1. Reprezentare grafic─â care faciliteaz─â o demonstra╚Ťie, care face s─â se ├«n╚Ťeleag─â un fenomen, care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â corela╚Ťia ├«ntre dou─â m─ârimi etc. ÔÖŽ (la pl.) Semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de ╚Öah. ÔÖŽ Schem─â pentru fixarea locurilor ├«n vagoane (la anumite trenuri). 2. Linie trasat─â de un aparat ├«nregistrator. 3. (Bot.) Diagram─â floral─â = proiec╚Ťie orizontal─â a tuturor componentelor unei flori. [Pron. di-a-. / < fr. diagramme, cf. gr. diagramma ÔÇô desen].
DIAGR├üM─é s. f. 1. reprezentare grafic─â schematic─â a valorilor unor m─ârimi sau a rela╚Ťiilor dintre ele. ÔŚŐ (pl.) semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de ╚Öah. 2. schem─â pentru fixarea locurilor ├«n vagoane (la anumite trenuri), ├«n autocar, ├«n s─âli de spectacole etc. ÔŚŐ schema ├«nc─ârc─âturii (m─ârfuri ╚Öi pasageri) a unui avion. 3. linie trasat─â de un aparat ├«nregistrator. 4. (bot.) ~ floral─â = proiec╚Ťie orizontal─â a tuturor componentelor unei flori. (< fr. diagramme, gr. diagramma)
DIAGR├üM─é ~e f. 1) Reprezentare geometric─â sumar─â a p─âr╚Ťilor unui ansamblu ╚Öi a dispozi╚Ťiei lor unele ├«n raport cu altele. 2) Reprezentare grafic─â a desf─â╚Öur─ârii ╚Öi varia╚Ťiilor unui fenomen. [Sil. di-a-] /<fr. diagramme
diagram─â f. reprezentarea unui obiect printrÔÇÖo figur─â de c├óteva linii.
* diagr├ím─â f., pl. e (vgr. di├ígramma. V. gramatic─â). Figur─â din c├«teva lini─ş care u╚Öureaz─â o demonstra╚Ťiune.
DIAGRAM─é s. grafic. (O ~ a unui fenomen.)
a schimba diagrama / domiciliul (cuiva) expr. (intl.) a aresta, a închide (pe cineva).

Diagram─â dex online | sinonim

Diagram─â definitie

Intrare: diagram─â
diagram─â substantiv feminin
  • silabisire: di-a-gra-