Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru dișterne

deștérne [At: LM / V: (reg) diș~ / Pzi: ~térn / E: des- + (a)șterne] (Pop#) 1 vt (C. i. așternutul de pat sau fața de masă) A strânge. 2 vr A se desfășura în fața ochilor.
diștérne v vz deșterne
DEȘTÉRNE, deștérn, vb. III. (Rar) 1. Tranz. A strânge așternutul de pe pat sau fața de pe masă (cu obiectele rânduite pe ea). 2. Refl. A se întinde, a se desfășura, a se succeda (pe dinaintea ochilor). [Var.: diștérne vb. III] – Pref. des- + [a]șterne.
DIȘTÉRNE vb. III v. deșterne.
DEȘTÉRNE, deștérn, vb. III. (Rar) 1. Tranz. A strânge așternutul de pe pat sau fața de pe masă (cu obiectele rânduite pe ea). 2. Refl. A se întinde, a se desfășura, a se succeda (pe dinaintea ochilor). [Var.: diștérne vb. III] – Des1- + [a]șterne.
DIȘTÉRNE vb. III v. deșterne.
DEȘTÉRNE, deștérn, vb. III. 1. Tranz. A strînge, a ridica așternutul de pe pat sau fața de masă cu obiectele rînduite pe ea. Ca-n basme masa mi s-ar pune Și s-ar deșterne tot ca-n basme. MACEDONSKI, O. I 66. Ia masa, că nu mînînc, Deșterne-mi, că nu mă culc, Gată murgu să mă duc. ȘEZ. VII 112. 2. Refl. (Rar) A se întinde, a se desfășura, a se succeda (pe dinaintea ochilor). Sub un cer fără lumină, marea-n valuri se deșterne. BELDICEANU, P. 122. (Cu pronunțare regională) Priveliștile sclipitoare, Ce-n repezi șiruri se diștern, Repaosă nestrămutate Sub raza gîndului etern. EMINESCU, O. I 205. – Variantă: dișterne vb. III.
DIȘTÉRNE vb. III v. deșterne.
deștérne (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. deștérn, 1 pl. deștérnem; conj. prez. 3 să deșteárnă; part. deșternút
deștérne vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. deștérn, 1 pl. deștérnem; conj. prez. 3 sg. și pl. deșteárnă
DIȘTÉRNE vb. v. desfășura, întinde.
A deșterne ≠ a așterne
A DEȘTÉRNE deștérn tranz. (cuverturi, covoare etc. așternute) A da la o parte (intenționat sau întâmplător). /des- + a așterne
deșterne v. a desfășura. [V. așterne].
dișterne v. V. deșterne: priveliștile sclipitoare ce’n repezi șiruri se diștern EM.
deștérn, -út, a. -érne v. tr. (din aștern). P.P. Serbia. Strîng așternutu: că mie mi s’a urît așternînd și deșternînd.
dișterne vb. v. DESFĂȘURA. ÎNTINDE.

Dișterne dex online | sinonim

Dișterne definitie

Intrare: deșterne
deșterne verb grupa a III-a conjugarea a IX-a
dișterne verb grupa a III-a conjugarea a IX-a
Intrare: dișterne
dișterne