Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru dezvolt

dezvolt├í [At: TDRG / Pzi: ~v├│lt / E: nct] 1 vr (D. materie, fenomene etc.) A trece prin diferite faze spre o treapt─â superioar─â Si: a evolua, a se transforma. 2 vt A amplifica ├«n mod creator (complet├ónd cu idei noi). 3 vt A se extinde (c─âp─ât├ónd propor╚Ťii, ├«nsemn─âtate, for╚Ť─â) Si: a cre╚Öte, a se m─âri. 4 vr (D. fiin╚Ťe) A cre╚Öte fizic. 5 vr (D. oameni) A evolua intelectual. 6 vt A expune ├«n mod am─ânun╚Ťit Si: a desf─â╚Öura. 7 vt A degaja.
DEZVOLT├ü, dezv├│lt, vb. I. 1. Refl. (Despre materie, fenomene) A trece prin diferite faze progresive, spre o treapt─â superioar─â; a evolua, a se transforma. ÔÖŽ A se extinde dob├óndind propor╚Ťii, ├«nsemn─âtate, for╚Ť─â; a cre╚Öte, a se m─âri. ÔÖŽ (Despre fiin╚Ťe) A evolua cresc├ónd treptat (├«n sens fizic); a cre╚Öte; (despre oameni) a evolua treptat (├«n ceea ce prive╚Öte intelectul). 2. Tranz. A amplifica ├«n mod creator (o doctrin─â, o teorie, o idee), a completa cu idei, cu informa╚Ťii noi. 3. Tranz. A expune am─ânun╚Ťit; a desf─â╚Öura. Oratorul dezvolt─â subiectul. 4. Tranz. A produce, a degaja. Unele fermenta╚Ťii dezvolt─â c─âldur─â. ÔÇô Et. nec.
DEZVOLT├ü, dezv├│lt, vb. I. 1. Refl. (Despre materie ╚Öi despre fenomenele naturii ╚Öi ale societ─â╚Ťii) A trece de la o stare calitativ─â veche la alta nou─â, de pe o treapt─â inferioar─â la alta superioar─â, de la simplu la complex. ÔÖŽ Tranz. A amplifica ├«n mod creator (o doctrin─â, o teorie, o idee), a completa cu idei noi. ÔÖŽ A se extinde dob├óndind propor╚Ťii, ├«nsemn─âtate, for╚Ť─â; a cre╚Öte, a se m─âri. ÔÖŽ (Despre fiin╚Ťe) A evolua cresc├ónd treptat (├«n sens fizic); a cre╚Öte; (despre oameni) a evolua treptat (├«n ceea ce prive╚Öte intelectul). 2. Tranz. A expune ├«n mod am─ânun╚Ťit; a desf─â╚Öura. Oratorul dezvolt─â subiectul. 3. Tranz. A produce, a degaja. Unele fermenta╚Ťii dezvolt─â c─âldur─â. ÔÇô Et. nec.
DEZVOLT├ü, dezv├│lt, vb. I. 1. Refl. (Despre materie ╚Öi despre fenomenele naturii ╚Öi ale societ─â╚Ťii) A trece, pe cale revolu╚Ťionar─â, prin salturi, de la o stare calitativ─â veche la alta nou─â, de la o treapt─â inferioar─â la alta superioar─â, de la simplu la complex. ├Än opozi╚Ťie cu metafizica, dialectica prive╚Öte natura nu ca o stare de repaus ╚Öi de imobilitate, de stagnare ╚Öi de neschimbare, ci ca o stare de mi╚Öcare ╚Öi de schimbare ne├«ntrerupt─â, de re├«nnoire ╚Öi de dezvoltare ne├«ntrerupt─â, ├«n care ├«ntotdeauna se na╚Öte ╚Öi se dezvolt─â ceva, se distruge ╚Öi dispare ceva. STALIN, PROBL. LEN. 554. ÔÖŽ Tranz. (Cu privire la o doctrin─â, o teorie etc.) A amplifica ├«n mod creator, a completa cu noi teze. Lenin a dezvoltat ╚Öi ├«mbog─â╚Ťit ├«n noi condi╚Ťii istorice, ├«n epoca imperialismului, nemuritoarea ├«nv─â╚Ť─âtur─â a lui Marx ╚Öi Engels despre eliberarea celor ce muncesc de sub jugul exploat─ârii. LUPTA DE CLAS─é, 1950, nr. 1, 36. ÔÖŽ A se extinde dob├«ndind propor╚Ťii, ├«nsemn─âtate, for╚Ť─â; a cre╚Öte, a se m─âri. Pe baza marilor succese ale industrializ─ârii socialiste se dezvolt─â ├«n ╚Ťara noastr─â ╚Öi industria u╚Öoar─â. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2387. ÔÖŽ (Despre plante, animale ╚Öi oameni) A evolua cresc├«nd treptat (├«n sens fizic), a cre╚Öte; (numai despre oameni) a evolua treptat (├«n ceea ce prive╚Öte intelectul). Copilul se dezvolt─â normal. Ôľş Animalele, ca ╚Öi plantele, se dezvolt─â ├«n str├«ns─â leg─âtur─â cu condi╚Ťiunile lor de trai, cu condi╚Ťiunile mediului exterior. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 106, 9/2. ÔŚŐ Fig. Pe geamul meu r─âsar ╚Öi se dezvolt─â M─âiestre flori de ghea╚Ť─â argintie. NECULU╚Ü─é, ╚Ü. D. 22. 2. Tranz. A expune ├«n mod am─ânun╚Ťit; a desf─â╚Öura. Oratorul dezvolt─â subiectul. 3. Tranz. A produce, a degaja. Unele fermenta╚Ťii dezvolt─â c─âldur─â.
dezvoálbe (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. dezvólb
dezv├│lt (rar) adj. m., pl. dezv├│l╚Ťi; f. dezvo├ílt─â, pl. dezvo├ílte
dezvoltá (a ~) vb., ind. prez. 3 dezvóltă; conj. prez. 3 să dezvólte
dezvoálbe vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. dezvoálb
dezv├│lt adj. m., pl. dezv├│l╚Ťi; f. sg. dezvo├ílt─â, pl. dezvo├ílte
dezvoltá vb., ind. prez. 1 sg. dezvólt, 3 sg. și pl. dezvóltă; conj. prez. 3 sg. și pl. dezvólte
DEZVOLT├ü vb. I. 1. a evolua. (O fiin╚Ť─â care se ~.) 2. v. cre╚Öte. 3. a se ├«mplini. (S-a mai ~ fizice╚Öte.) 4. a cre╚Öte, a tr─âi, a vegeta. (Ciupercile se ~ ├«n sol bogat.) 5. a avansa, a evolua, a ├«nainta, a progresa, a prop─â╚Öi, (├«nv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism ├«nv.) a prohorisi, (fig.) a cre╚Öte. (O ╚Ťar─â care se ~ continuu.) II. v. degaja.
A se dezvolta Ôëá a dec─âdea
DEZVOLT├ü vb. I. 1. refl. (Despre materie, fenomene) A trece de la o stare calitativ─â veche la alta nou─â, de la o treapt─â inferioar─â la alta superioar─â, de la simplu la complex. ÔÖŽ A cre╚Öte, a evolua (treptat). 2. tr. (Fig.) A amplifica, a m─âri, a ├«mbog─â╚Ťi cu principii, cu teze noi. 3. tr. A expune pe larg, am─ânun╚Ťit. 4. tr. A produce, a crea, a degaja. [P.i. dezv├│lt. / < lat. disvolvere].
DEZVOLT├ü vb. I. refl. (despre materie, fenomene) a trece de la o stare calitativ─â veche la alta nou─â, de la o treapt─â inferioar─â la alta superioar─â, de la simplu la complex. ÔŚŐ a se extinde, a cre╚Öte, a se m─âri. ÔŚŐ (despre fiin╚Ťe) a evolua treptat. II. tr. 1. a amplifica ├«n mod creator (o doctrin─â, o teorie), a ├«mbog─â╚Ťi cu principii, cu teze noi. 2. a expune pe larg, am─ânun╚Ťit. 3. a produce, a emana, a degaja c─âldur─â, energie etc. (dup─â lat. disvolvere)
DEZVO├üLBE, dezv├│lb, vb. III. (├Änv.) 1. Tranz. A dezvolta, a extinde. 2. Refl. (Despre flori) A se deschide. ÔŚŐ (├Än sint.) Floare dezvoalt─â = floare cu petalele desf─âcute. [Part. dezv├│lt, -o├ílt─â] (din lat. *disolv─Ľre (Candrea); dublet al formei neolog. dezvolta, format pe baza part. dezvolt, la fel ca it. svoltare din svolgere (Scriban))
A DEZVOLT├ü dezv├│lt tranz. 1) A face s─â se dezvolte. 2) (doctrine, teorii etc.) A completa cu idei noi; a aprofunda; a ad├ónci. 3) (subiecte, idei etc.) A expune ├«n mod am─ânun╚Ťit; a reda pe larg; a desf─â╚Öura. 4) (c─âldur─â, energie etc.) A face s─â se produc─â; a produce. /Orig. nec.
A SE DEZVOLT├ü m─â dezv├│lt intranz. 1) A trece printr-o serie de schimb─âri spre o treapt─â superioar─â; a face progrese; a avansa; a ├«nainta; a progresa; a prop─â╚Öi; a evolua. 2) A lua propor╚Ťii (ca num─âr, intensitate etc.); a cre╚Öte. 3) (despre fiin╚Ťe, plante) A se m─âri treptat ╚Öi continuu; a cre╚Öte. 4) (despre persoane) A evolua treptat sub aspect intelectual. /Orig. nec.
desvolt├á v. 1. a face s─â creasc─â: c─âldura desvolt─â plantele; 2. a spori treptat, a perfec╚Ťiona: a desvolta inteligen╚Ťa; 3. a expune cu am─âruntul: a desvolta o cugetare. [Cf. ├«nvolt├á; sensurile 2 ╚Öi 3 dup─â fr. d├ęvelopper].
dezv├│lb, -v├│lt, a -vo├ílbe v. tr. (lat. *disv├│lvere, a desf─â╚Öura. -Se conj. ca ├«nvolb. V. dezvolt). Desf─â╚Öor: a dezvoalbe sfoara. Dezvolt. V. refl. M─â desf─â╚Öor. M─â dezvolt: florile se dezvolb. ÔÇô La Dej, el dezvoalse, el desf─â╚Öur─â, desf─âcu, ╚Öi a -olb├ş.
1) dezvólt, -oáltă adj. (d. dezvolb). Vest. Se zice despre florile cu câte un singur rînd de petale. V. învolt.
2) *dezv├│lt, a -├í v. tr. (it. svoltare, a desf─â╚Öura, a dezvolta, d. svolto, part. d. sv├│lgere, lat. ev├│lvere, a desf─â╚Öura. V. dezvolb, revolt, bolt─â, volt─â, holbez, volbur─â. ÔÇô Dezvolt─â, s─â dezvolte). Fac s─â creasc─â: c─âldura dezvolt─â plantele. Sporesc, amplific: ╚Öcoala dezvolt─â inteligen╚Ťa. Desf─â╚Öor (fig.): a dezvolta mult─â activitate. Produc: lemnele arz├«nd produc c─âldur─â. Expun pe larg, explic: a dezvolta o cugetare. V. refl. Progresez: societatea se dezvolt─â.
DEZVOLTA vb. I. 1. a cre╚Öte, a se ├«n─âl╚Ťa, a se m─âri, (├«nv. ╚Öi pop.) a odr─âsli, (pop.) a se ridica, a s─âlta, a (se) zbur─ât─âci. (Ce mult s-a ~ copilul!) 2. a se ├«mplini. (S-a mai ~ fizice╚Öte.) 3. a cre╚Öte, a tr─âi, a vegeta. (Ciupercile se ~ ├«n sol bogat.) 4. a avansa, a evolua, a ├«nainta, a progresa, a prop─â╚Öi, (├«nv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism ├«nv.) a prohorisi, (fig.) a cre╚Öte. (O ╚Ťar─â care se ~ continuu.) II. a degaja, a emana, a emite, a produce, a radia. (O surs─â care ~ c─âldur─â.)
DEZV├ôLT, -O├üLT─é, dezv├│l╚Ťi, -o├ílte, adj. (Despre flori) Deschis. (din dezvoalbe) [├«n DOOM-2]

Dezvolt dex online | sinonim

Dezvolt definitie

Intrare: dezvolt
dezvolt adjectiv
Intrare: dezvolta
dezvolta verb grupa I conjugarea I
Intrare: dezvoalbe
dezvoalbe 3 dezvoalb─â / -e verb grupa a III-a conjugarea a XI-a
dezvoalbe 3 dezvolb─â verb grupa a III-a conjugarea a XI-a