Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru dezv─âlui

dezv─âlu├ş [At: TDRG / P: ~lu-i / Pzi: ~vß║»lui / E: dez- + (├«n)v─âlui] 1 vt A face cunoscut (prin cuvinte, scris, imagini etc.) Si: a ar─âta. 2 vt A dest─âinui. 3 vt A divulga. 4 vr A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â. 5 vr A se desf─â╚Öura. modificat─â
DEZV─éLU├Ź, dezvß║»lui, vb. IV. 1. Tranz. A face cunoscut; a ar─âta, a releva. ÔÖŽ A dest─âinui, a divulga. 2. Refl. A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â, a se ar─âta; a se desf─â╚Öura. [Prez. ind. ╚Öi: dezv─âluiesc] ÔÇô Pref. dez- + [├«n]v─âlui (dup─â fr. d├ęvoiler).
DEZV─éLU├Ź, dezvß║»lui, vb. IV. 1. Tranz. A da la iveal─â, a face cunoscut (prin vorbe, scris, imagini etc.); a ar─âta. ÔÖŽ A dest─âinui, a divulga. 2. Refl. A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â, a se ar─âta; a se desf─â╚Öura. [Prez. ind. ╚Öi: dezv─âluiesc] ÔÇô Dez- + [├«n]v─âlui (dup─â fr. d├ęvoiler).
DEZV─éLU├Ź, dezv─âlui, vb. IV. (Uneori ├«n concuren╚Ť─â cu dezveli) 1. Tranz. A ridica ├«nvelitoarea de pe ceva; a descoperi, a dezveli. Dezv─âluie [de giulgiu] galbena fa╚Ť─â a Catarinei. NEGRUZZI, S. III 489. ÔŚŐ Fig. Boii se odihnesc ├«n fund, ├«n umbr─â; din c├«nd ├«n c├«nd lumina trece ca un fulger, ├«i dezv─âluie o clip─â, apoi noaptea poienii ├«i acoper─â iar. SADOVEANU, O. I 283. ÔÖŽ (Cu complementul ┬źcasa┬╗, rar) A desface, a strica acoperi╚Öul unei case; a descoperi. M-am oprit ├«n fa╚Ťa unei case, deasupra c─âreia ni╚Öte lucr─âtori proiect├«ndu-╚Öi siluetele pe cer zoreau s-o dezv─âluie. ANGHEL, PR. 11. 2. Tranz. A da la iveal─â, a face cunoscut; a ar─âta, a revela; a descoperi. Evenimentul descris... dezv─âluie toat─â ne├«ncrederea ╚Ť─âranului fa╚Ť─â de negustor. V. ROM. noiembrie 1953, 285. Mun╚Ťii s├«nt nevoi╚Ťi... s─â-╚Öi dezv─âluie adev─ârata lor culoare: aceea a cremenii din care s├«nt zidi╚Ťi. BOGZA, C. O. 267. Mioara, candid─â, dezv─âluind f─âr─â s─â vrea un col╚Ť de g├«nduri... CAMIL PETRESCU, T. II 92. ÔŚŐ Refl. ├Än prefe╚Ťele diverselor edi╚Ťii, ├«n articole publicate ├«n pres─â, ├«n manualele ╚Öcolare, se dezv─âluie din ce ├«n ce mai bine semnifica╚Ťia, orientarea progresist─â a lucr─ârilor scriitorilor no╚Ötri clasici. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 363, 1/1. Mi se dezv─âlui astfel o lume neb─ânuit─â. M. I. CARAGIALE, C. 46. ÔÖŽ A dest─âinui; a divulga. Lipea un deget pe buze, ca o rug─â, s─â nu mai spun─â la nimeni taina pe care ├«╚Öi ├«nchipuia c─â o dezv─âluie. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 53. Via╚Ťa lui, din istoria c─âreia ├«i se ├«nt├«mpla rar s─â dezv─âluie ceva, fusese o cr├«ncen─â lupt─â. M. I. CARAGIALE, C. 11. O scriere... a unui medic ce c─âl─âtorise prin tot Orientul ne dezv─âluie pe scurt tainele acelui trai de padi╚Öah. ODOBESCU, S. I 293. 3. Refl. (Rar) A se desface, a se desprinde, a se alege. M├«ne, pe c├«nd ziua se dezv─âluie din noapte, cel mai harnic... fur─â sm├«nt├«na de pe izvorul din cr├«ng. EMINESCU, N. 138. ÔÇô Prez. ind. ╚Öi: dezv─âluiesc (GALACTION, O. I 389, MACEDONSKI, O. IV 20).
dezv─âlu├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 ╚Öi 2 sg. dezvß║»lui, 3 dezvß║»luie, imperf. 3 sg. dezv─âlui├í; conj. prez. 3 s─â dezvß║»luie
dezv─âlu├ş vb., ind. ╚Öi conj. prez. 1 ╚Öi 2 sg. dezv─âlui, 3 sg. ╚Öi pl. dezv─âluie, imperf. 3 sg. dezv─âlui├í
DEZV─éLU├Ź vb. 1. v. sesiza. 2. v. dest─âinui. 3. a deconspira, a dest─âinui, a divulga. (A ~ numele vinova╚Ťilor.) 4. v. descoperi.
DEZV─éLU├Ź vb. v. descoperi, dezveli.
A DEZV─éLU├Ź dezv─âlui tranz. 1) (g├ónduri intime, fr─âm├ónt─âri suflete╚Öti) A comunica ├«n mod confiden╚Ťial; a ├«ncredin╚Ťa; a dest─âinui; a confia. 2) (secrete de stat) A aduce la cuno╚Ötin╚Ťa general─â; a da ├«n vileag; a divulga; a dest─âinui. [Sil. -lu-i] /dez- + a [├«n]v─âlui
A SE DEZV─éLU├Ź pers. 3 se dezv─âluie intranz. A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â; a se face vizibil; a ap─ârea; a se ar─âta. [Sil. -lu-i] /dez- + a [├«n]v─âlui
desv─âlu├Č v. 1. a ridica v─âlul, a descoperi: a desv─âlui un secret; 2. a se desf─â╚Öura: ├«nc├ónt─âtorul tablou ce se desv─âlue dinaintea ochiului GHICA.
dezv─âlu─şesc v. tr. (dup─â ├«nv─âlu─şesc). Dezgovesc, da┼ş la iveal─â, divulg, dest─â─şnu─şesc.
dezv─âlui vb. v. DESCOPERI. DEZVELI.
DEZV─éLUI vb. 1. a ar─âta, a releva, a revela, a sesiza. (A ~ conducerii dificult─â╚Ťile ├«nt├«mpinate.) 2. a declara, a dest─âinui, a divulga, a ├«mp─ârt─â╚Öi, a ├«ncredin╚Ťa, a m─ârturisi, a revela, a spovedi, a spune, (livr.) a confia, (├«nv. ╚Öi pop.) a dezveli, (reg.) a deveghea, (├«nv.) a propov─âdui. (├Äi ~ dragostea lui.) 3. a descoperi, a revela, (livr.) a decela. (A ~ un lucru necunoscut.)

Dezv─âlui dex online | sinonim

Dezv─âlui definitie

Intrare: dezv─âlui
dezv─âlui verb grupa a IV-a conjugarea a IV-a
dezv─âlui verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a