Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru dezrobi

dezrob├ş [At: LEGIUIRE, 46/32 / Pzi: ~b├ęsc / E: dez- + robi] 1-2 vtr A (se) elibera din starea de robie. 3-4 vtr (Pgn) A (se) elibera de sub o asuprire politic─â sau social─â, de sub exploatare. 5 vt A elibera un stat, un popor de sub o ocupa╚Ťie militar─â sau de o asuprire str─âin─â. 6 vt A asigura independen╚Ťa unui popor. 7 vt A elibera din prizonierat sau dintr-o deten╚Ťie nedreapt─â. 8 vt (Fig) A sc─âpa pe cineva dintr-o situa╚Ťie umilitoare, ap─âs─âtoare.
DEZROB├Ź, dezrobesc, vb. IV. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) elibera din starea de robie; p. gener. a (se) elibera de sub o asuprire politic─â sau social─â. ÔÖŽ Tranz. A elibera un stat, un popor de sub o ocupa╚Ťie; a asigura independen╚Ťa unui stat. 2. Tranz. A elibera pe cineva din prizonierat sau dintr-o deten╚Ťie nedreapt─â. 3. Tranz. Fig. A sc─âpa pe cineva dintr-o situa╚Ťie umilitoare, ap─âs─âtoare. ÔÇô Pref. dez- + robi.
DEZROB├Ź, dezrobesc, vb. IV. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) elibera din starea de robie; p. gener. a (se) elibera de sub o asuprire politic─â sau social─â, de sub exploatare. ÔÖŽ Tranz. A elibera un stat, un popor de sub o ocupa╚Ťie militar─â sau de sub o asuprire str─âin─â; a asigura independen╚Ťa unei ╚Ť─âri, unui popor. 2. Tranz. A elibera pe cineva din prizonierat sau dintr-o deten╚Ťiune nedreapt─â. 3. Tranz. Fig. A sc─âpa pe cineva dintr-o situa╚Ťie umilitoare, ap─âs─âtoare. ÔÇô Dez- + robi.
DEZROB├Ź, dezrobesc, vb. IV. Tranz. 1. A scoate, a elibera din starea de robie sau de sclavie (ca forme specifice ale rela╚Ťiilor sociale ├«n sclavagism ╚Öi ├«n feudalism); p. ext. a elibera de sub o asuprire politic─â sau social─â, de sub exploatare. Vor mai fi b─ât─âlii P├«n─â omul de om l-om putea dezrobi. TOMA, C. V. 395. Trebuie s─â adun─âm ╚Öi s─â ├«narm─âm o sut─â de mii de cl─âca╚Öi dezrobi╚Ťi. CAMIL PETRESCU, B. 139. Constantin Mavrocordat dezrobe╚Öte vecinii. NEGRUZZI, S. I 277. 2. A elibera (un stat, un popor) de sub o ocupa╚Ťie militar─â sau de sub o asuprire str─âin─â; a asigura (unei ╚Ť─âri, unui popor) independen╚Ťa. ╚śtirea ta e trist─â foarte. Nu c─â fiu-meu a murit; Dar c─â chiar prin a lui moarte Pe rom├«ni n-a dezrobit. BOLINTINEANU, O. 66. ÔŚŐ Refl. Domnule maior, se dezrobe╚Öte ╚Ťara. CAMIL PETRESCU, B. 93. 3. A elibera din prizonierat sau dintr-o deten╚Ťiune. S─â ni-i dezrobeasc─â craiul [pe cei z─âlogi╚Ťi]. DAVILA, V. V. 73. 4. Fig. A sc─âpa pe cineva dintr-o ├«nc─âtu╚Öare, de sub o ap─âsare; a emancipa. ╚śi te-am dispre╚Ťuit, eu, bravul soldat al ╚Ötiin╚Ťei pozitive ╚Öi aplicate, menite s─â dezrobeasc─â omenirea din robia prejudec─â╚Ťilor seculare. GALACTION, O. I 228.
dezrob├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. dezrob├ęsc, imperf. 3 sg. dezrobe├í; conj. prez. 3 s─â dezrobe├ísc─â
dezrob├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. dezrob├ęsc, imperf. 3 sg. dezrobe├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. dezrobe├ísc─â
DEZROB├Ź vb. a (se) elibera, a (se) emancipa, a (se) libera, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) m├óntui, (pop.) a (se) slobozi, (├«nv.) a (se) volnici, (fig.) a (se) desc─âtu╚Öa. (I-a ~ pe ╚Ť─ârani.)
A dezrobi Ôëá a ├«nrobi, a robi, a subjuga
A DEZROB├Ź ~├ęsc tranz. 1) A face s─â se dezrobeasc─â. 2) (popoare, state etc. ├«nrobite) A elibera de sub o ocupa╚Ťie str─âin─â; a asigura independen╚Ťa. /dez- + a robi
A SE DEZROB├Ź m─â ~├ęsc intranz. 1) A se elibera din robie. 2) A deveni independent, eliber├óndu-se de convenien╚Ťele morale ╚Öi sociale; a se emancipa. /dez- + a robi
desrob├Č v. a scoate, a r─âscump─âra din robie.
dezrob├ęsc v. tr. (d. rob). Scot din robie, emancipez. ÔÇô For,a desr- nu se aude.
DEZROBI vb. a (se) elibera, a (se) emancipa, a (se) libera, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) m├«ntui, (pop.) a (se) slobozi, (├«nv.) a (se) volnici, (fig.) a (se) desc─âtu╚Öa. (I-a ~ pe ╚Ť─ârani.)

Dezrobi dex online | sinonim

Dezrobi definitie

Intrare: dezrobi
dezrobi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a