Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru dezinteresat

dezinteres├í [At: NEGULICI, E. I, 94/18 / S ╚Öi: (├«nv) desi~ / Pzi: ~s├ęz / E: fr d├ęsint├ęresser] 1 vt (├Änv) A pierde interesul pentru ceva. 2 vr (Udp ÔÇ×deÔÇŁ) A manifesta indiferen╚Ť─â fa╚Ť─â de o anumit─â problem─â Si: a nu se preocupa, a nu se ├«ngriji. 3 vt (├Änv; c.i. persoane) A elimina dintr-o afacere, acord├ónd o desp─âgubire pentru pierderea suferit─â.
dezinteres├ít, ~─â a [At: AR (1837), 374 Ôůč34 / S ╚Öi: (├«nv) desi~ / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: fr d├ęsint├ęress├ę, cf dezinteresat] 1 (D. oameni sau ac╚Ťiuni, manifest─âri etc. ale lor) Care nu pune pe primul plan propriile interese Si: altruist, deta╚Öat, generos, impar╚Ťial, obiectiv. 2 (D. oameni) Care manifest─â dezinteres pentru cineva sau ceva Si: nep─âs─âtor, indiferent.
DEZINTERES├ü, dezinteresez, vb. I. Refl. A nu manifesta niciun interes pentru cineva sau ceva, a nu-i p─âsa, a nu se (mai) ├«ngriji de cineva sau de ceva. ÔÇô Din fr. d├ęsint├ęresser.
DEZINTERES├üT, -─é, dezinterersa╚Ťi, -te, adj. (Adesea adverbial) Care nu are ├«n vedere interesul, folosul personal, care nu caut─â un c├ó╚Ötig pentru sine. ÔÇô V. dezinteresa. Cf. fr. d├ęsint├ęress├ę.
DEZINTERES├ü, dezinteresez, vb. I. Refl. A nu manifesta nici un interes pentru cineva sau ceva, a nu-i p─âsa, a nu se (mai) ├«ngriji de cineva sau de ceva. ÔÇô Din fr. d├ęsint├ęresser.
DEZINTERES├üT, -─é, dezinterersa╚Ťi, -te, adj. (Adesea adverbial) Care nu are ├«n vedere interesul, folosul personal, care nu caut─â un c├ó╚Ötig pentru sine. ÔÇô V. dezinteresa. Cf. fr. d├ęsint├ęress├ę.
DEZINTERES├ü, dezinteresez, vb. I. Refl. A nu avea interes (pentru cineva sau ceva), a nu-i p─âsa, a nu se mai ├«ngriji (de cineva sau de ceva). Directorul ridic─â din umeri dezinteres├«ndu-se dispre╚Ťuitor. CAMIL PETRESCU, T. I 434.
DEZINTERES├üT, -─é, dezinteresa╚Ťi, -te, adj. Care nu are ├«n vedere interesul personal, care nu urm─âre╚Öte un folos personal, care nu caut─â un c├«╚Ötig. Domnia-sa se crede, ├«n chip dezinteresat, fericit de buna leg─âtur─â dintre ei. SADOVEANU, Z. C. 279. Nu e ├«ns─â f─âr─â valoare omagierea dezinteresat─â Pe care voi aduce-o. CAMIL PETRESCU, T. III 370. ÔŚŐ (Adverbial) A╚Ö fi curios s─â cunosc via╚Ťa d-nei Timotin, s─â v─âd dac─â diagnoza mea, pus─â dezinteresat, este adev─ârat─â. IBR─éILEANU, A. 132.
!dezinteresá (a se ~) (de-zin-/dez-in-) vb. refl., ind. prez. 3 se dezintereseáză
dezinteres├í vb. (sil. mf. dez-), ind. prez. 1 sg. dezinteres├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. dezinterese├íz─â
dezinteres├ít adj. m., pl. dezinteres├í╚Ťi; f. sg. dezinteres├ít─â, pl. dezinteres├íte
A se dezinteresa Ôëá a se interesa
Dezinteresat Ôëá cointeresat, interesat
DEZINTERES├ü vb. I. refl. A-i lipsi cuiva interesul (pentru cineva sau ceva); a nu se ocupa de ceva. [Cf. fr. d├ęsint├ęresser].
DEZINTERESÁT, -Ă adj. (și adv.) Care nu face (ceva) din interes; făcut fără interes personal. [< dezinteresa].
DEZINTERES├ü vb. refl. a-i lipsi cuiva interesul pentru cineva sau ceva; a nu se ocupa de... (< fr. d├ęsint├ęresser)
A SE DEZINTERES├ü m─â ~├ęz intranz. A manifesta dezinteres; a v─âdi lips─â de interes. /<fr. d├ęsint├ęresser
DEZINTERES├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) ╚Öi adverbial Care nu urm─âre╚Öte nici un interes sau un folos personal. /v. a se dezinteresa
dezinteresà v. 1. a exclude dela interes prin îndemnizare: a dezinteresa pe un creditor; 2. a se lepăda de propriile sale interese.
dezinteresat a. 1. care nu lucreaz─â din interes; 2. care nu-i dictat de interes: ac╚Ťiune dezinteresat─â.
* dezinteres├ít, -─â adj. Care nu e interesat ├«ntrÔÇÖo afacere: om dezinteresat. Care un e dictat de interes: ac╚Ťiune dezinteresat─â. Adv. ├Än mod dezinteresat.
* dezinteres├ęz v. tr. (fr. d├ęsint├ęresser). Fac s─â peard─â interesu: a dezinteresa lumea de o afacere. V. refl. Nu m─â interesez, mi-e indiferent: a se dezinteresa de p─ârerea vulgulu─ş.

Dezinteresat dex online | sinonim

Dezinteresat definitie

Intrare: dezinteresa
dezinteresa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: dez-
Intrare: dezinteresat
dezinteresat adjectiv