Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru dezinteresa

dezinteres├í [At: NEGULICI, E. I, 94/18 / S ╚Öi: (├«nv) desi~ / Pzi: ~s├ęz / E: fr d├ęsint├ęresser] 1 vt (├Änv) A pierde interesul pentru ceva. 2 vr (Udp ÔÇ×deÔÇŁ) A manifesta indiferen╚Ť─â fa╚Ť─â de o anumit─â problem─â Si: a nu se preocupa, a nu se ├«ngriji. 3 vt (├Änv; c.i. persoane) A elimina dintr-o afacere, acord├ónd o desp─âgubire pentru pierderea suferit─â.
DEZINTERES├ü, dezinteresez, vb. I. Refl. A nu manifesta niciun interes pentru cineva sau ceva, a nu-i p─âsa, a nu se (mai) ├«ngriji de cineva sau de ceva. ÔÇô Din fr. d├ęsint├ęresser.
DEZINTERES├ü, dezinteresez, vb. I. Refl. A nu manifesta nici un interes pentru cineva sau ceva, a nu-i p─âsa, a nu se (mai) ├«ngriji de cineva sau de ceva. ÔÇô Din fr. d├ęsint├ęresser.
DEZINTERES├ü, dezinteresez, vb. I. Refl. A nu avea interes (pentru cineva sau ceva), a nu-i p─âsa, a nu se mai ├«ngriji (de cineva sau de ceva). Directorul ridic─â din umeri dezinteres├«ndu-se dispre╚Ťuitor. CAMIL PETRESCU, T. I 434.
!dezinteresá (a se ~) (de-zin-/dez-in-) vb. refl., ind. prez. 3 se dezintereseáză
dezinteres├í vb. (sil. mf. dez-), ind. prez. 1 sg. dezinteres├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. dezinterese├íz─â
A se dezinteresa Ôëá a se interesa
DEZINTERES├ü vb. I. refl. A-i lipsi cuiva interesul (pentru cineva sau ceva); a nu se ocupa de ceva. [Cf. fr. d├ęsint├ęresser].
DEZINTERES├ü vb. refl. a-i lipsi cuiva interesul pentru cineva sau ceva; a nu se ocupa de... (< fr. d├ęsint├ęresser)
A SE DEZINTERES├ü m─â ~├ęz intranz. A manifesta dezinteres; a v─âdi lips─â de interes. /<fr. d├ęsint├ęresser
dezinteresà v. 1. a exclude dela interes prin îndemnizare: a dezinteresa pe un creditor; 2. a se lepăda de propriile sale interese.
* dezinteres├ęz v. tr. (fr. d├ęsint├ęresser). Fac s─â peard─â interesu: a dezinteresa lumea de o afacere. V. refl. Nu m─â interesez, mi-e indiferent: a se dezinteresa de p─ârerea vulgulu─ş.

Dezinteresa dex online | sinonim

Dezinteresa definitie

Intrare: dezinteresa
dezinteresa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: dez-