Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru dezactivat

dezactiva vt [At: DN2 / Pzi: ~véz / E: fr désactiver] 1 (C.i. particule active ale unei substanțe) A trece în stare inactivă. 2 (C.i. obiecte, alimente, apă etc.) A îndepărta substanțele radioactive.
dezactivát1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: dezactiva] (Rar) 1-2 Dezactivare (1-2).
dezactivát2, ~ă a [At: MDA ms / Pl: ~ați, ~e / E: dezactiva] 1 (D. particulele active ale unei substanțe) Care a trecut în stare inactivă. 2 (D. obiecte, alimente etc.) De pe care s-au îndepărtat substanțele radioactive.
DEZACTIVÁ, dezactivez, vb. I. Tranz. A face inactive particulele unei substanțe; a îndepărta substanțele radioactive de undeva. – Din fr. désactiver.
DEZACTIVÁ, dezactivez, vb. I. Tranz. A face inactive particulele unei substanțe; a îndepărta substanțele radioactive de undeva. – Din fr. désactiver.
!dezactivá (a ~) (de-zac-/dez-ac-) vb., ind. prez. 3 dezactiveáză
dezactivá vb. (sil. mf. dez-), ind. prez. 1 sg. dezactivéz, 3 sg. și pl. dezactiveáză
DEZACTIVÁ vb. I. tr. 1. A trece în stare inactivă particulele active ale unei substanțe. 2. A îndepărta substanțele radioactive de pe tehnica de luptă, de pe îmbrăcăminte etc. [Cf. fr. désactiver].
DEZACTIVÁ vb. tr. 1. a trece în stare inactivă particulele active ale unei substanțe; a face ca un fenomen să devină inactiv. 2. a îndepărta substanțele radioactive pe de tehnica de luptă, de pe teren etc. (< fr. désactiver)
A DEZACTIVÁ ~éz tranz. 1) (spații, etanșe, obiecte etc.) A curăța de substanțe radioactive (prin spălare sau prin alte mijloace); a decontamina. 2) (particule de substanțe radioactive) A face inactiv. /<fr. désactiver

dezactivat definitie

dezactivat dex

Intrare: dezactiva
dezactiva verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: dez-
Intrare: dezactivat
dezactivat