Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru devotat

devot├í vr [At: (a. 1774) URICARIUL I, 176 / Pzi: ~t├ęz / E: fr d├ęvouer, it devotare, lat devotare] 1 A se angaja f─âr─â rezerve ├«n serviciul cuiva sau a ceva. 2 (Pex) A se consacra ├«n ├«ntregime Si: a se dedica.
devot├ít, ~─â smf, a [At: NEGRUZZI, S. I, 345 / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: devota] 1-2 (Persoan─â) care manifest─â devotament pentru o persoan─â, o idee, o cauz─â etc. Si: credincios, fidel.
DEVOT├ü, devotez, vb. I. Refl. A se pune f─âr─â rezerve ├«n serviciul cuiva sau a ceva; a se dedica, a se consacra ├«n ├«ntregime. ÔÇô Din lat. devotare, fr. d├ęvouer.
DEVOT├üT, -─é, devota╚Ťi, -te, adj. Plin de devotament, de abnega╚Ťie fa╚Ť─â de cineva sau de ceva; credincios. ÔÇô V. devota.
DEVOT├ü, devotez, vb. I. Refl. A se pune f─âr─â rezerve ├«n serviciul cuiva sau a ceva; a se dedica, a se consacra ├«n ├«ntregime. ÔÇô Din lat. devotare, fr. d├ęvouer.
DEVOT├üT, -─é, devota╚Ťi, -te, adj. Plin de devotament, de abnega╚Ťie fa╚Ť─â de cineva sau de ceva; credincios. ÔÇô V. devota.
DEVOT├ü, devotez, vb. I. Refl. (Construit cu dativul sau, ├«nvechit, urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źla┬╗) A se pune cu toat─â inima, f─âr─â rezerve, ├«n serviciul unei persoane sau (mai ales) al unei cauze, al unei idei; a se consacra, a se dedica. A se devota patriei sale ╚Öi binelui ob╚Ötesc. Ôľş La cauza cea sacr─â azi m─â devotez CU totul. ALEXANDRESCU, P. 157.
DEVOT├üT, -─é, devota╚Ťi, -te, adj. Plin de devotament, de abnega╚Ťie; credincios. ├Änv─â╚Ť─âtorimea, legat─â de popor ╚Öi devotat─â poporului, trebuie s─â lupte pe ├«ntregul front, pe frontul ridic─ârii nivelului ├«nv─â╚Ť─âm├«ntului, al cre╚Öterii de cadre noi pentru industrie, agricultur─â, comer╚Ť, coopera╚Ťie, pentru diferitele sectoare ale vie╚Ťii culturale, s─â lupte pentru lichidarea analfabetismului ╚Öi r─âsp├«ndirea culturii ├«n mase. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 464. Ne afl─âm ├«n fa╚Ťa unui b─ârbat devotat datoriei. CARAGIALE, O. II 173. ÔŚŐ (Substantivat) ├Änc─â de mult devotatul a ie╚Öit tiptil ├«nainte ca ministrul s─â fi b─âgat m─âcar de seam─â c─â cineva tu╚Öise intr├«nd. ARGHEZI, P. T. 58.
!devotá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se devoteáză
devot├í vb., ind. prez. 1 sg. devot├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. devote├íz─â
devot├ít adj. m., pl. devot├í╚Ťi; f. sg. devot├ít─â, pl. devot├íte
DEVOTÁ vb. v. consacra.
DEVOTÁT adj. v. fidel.
Devotat Ôëá adulter, infidel, necredincios
DEVOTÁ vb. I. refl. A servi pe cineva cu devotament; a se consacra, a se pune în slujba..., a se dedica, a se jertfi. [P.i. -tez. / < lat. devotare, cf. it. devotare].
DEVOT├üT, -─é adj. Plin de devotament, de abnega╚Ťie. [< devota, dup─â fr. d├ęvou├ę].
DEVOT├ü vb. refl. a servi pe cineva cu devotament; a se consacra, a se pune ├«n slujba..., a se dedica. (< lat. devotare, dup─â fr. d├ęvouer)
DEVOTÁT, -Ă adj. plin de devotament, credincios unei cauze, unei persoane; devot (2). (< devota)
devot├í (devot├ęz, devot├ít), vb. ÔÇô 1. A consacra, a oferi, a destina. ÔÇô 2. (Refl.) A se d─ârui, a se jertfi. Lat. devotare (sec. XIX). ÔÇô Der. devotament, s. n. (abnega╚Ťie, sacrificiu; fidelitate), pe baza fr. d├ęvouement.
A SE DEVOT├ü m─â ~├ęz intranz. A se pune la dispozi╚Ťie ├«n ├«ntregime; a se dedica; a se consacra. /<lat. devotare
devotà v. a se consacra cu totul, a se sacrifica pentru altul.
devotat a. plin de devotament: amic devotat.
* devot├ít, -─â adj. (lat. devotatus ╚Öi fr. d├ęvou├ę). Plin de devotament.
* devot├ęz, a -├í v. tr. (lat. dev├│to, -├íre. V. devotament). Consacru: a devota patrii─ş copii─ş. V. refl. M─â consacru voluntar ╚Öi complet cu─şva. M─â sacrific: a de devota mor╚Ťii─ş pentru patrie.
DEVOTA vb. a (se) consacra, a (se) d─ârui, a (se) dedica, a (se) destina, a (se) h─âr─âzi, a (se) ├«nchina, (rar) a (se) aplica, (├«nv.) a (se) deda, a (se) meni, a (se) prid─âdi, a (se) ╚Öerbi, (grecism ├«nv.) a (se) afierosi. (╚śi-a ~ ├«ntreaga via╚Ť─â binelui ob╚Ötesc.)
DEVOTAT adj. cinstit, credincios, fidel nestr─âmutat, statornic, (livr.) leal, loial, (reg.) slugarnic, (├«nv.) smerit. (O so╚Ťie ~; un prieten ~.)

Devotat dex online | sinonim

Devotat definitie

Intrare: devota
devota verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: devotat
devotat adjectiv