Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru deviz

devíz sn [At: CALENDAR (1856), 70/22 / Pl: ~e, (înv) ~uri / E: fr devis] 1 Evaluare detaliată, întocmită anticipat, a unor lucrări proiectate (cu stabilirea prețurilor operațiilor și a materialelor necesare). 2 (Spc) Piesă înregistrată în documentația unui proiect care cuprinde aceste date. 3 (Înv; pex) Listă (de cheltuieli).
DEVÍZ, devize, s. n. Evaluare anticipată și amănunțită a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. – Din fr. devis.
DEVÍZ, devize, s. n. Evaluare anticipată și amănunțită a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. – Din fr. devis.
DEVÍZ, devize, s. n. Evaluare a cantităților de materiale sau de piese, a costului lor, precum și a forței de muncă, necesare pentru executarea unei construcții, a unei instalații etc. Înainta cereri, devize, planuri, memorii, care călătoreau de la un birou la altul. C. PETRESCU, Î. II 49. Să puie și de la sine vreo 250 galbeni, spre a face podul dupe planul și devizul arhitectului. I. IONESCU, D. 60. ♦ (Impropriu) Situație, listă. [S-a prezentat guvernului] un deviz de cheltuielile trebuitoare pentru a face să participe Romînia la Expozițiunea de la 1867. ODOBESCU, S. II 87.
devíz (evaluare a cheltuielilor) s. n., pl. devíze
devíz (evaluare anticipată a cheltuielilor) s. n., pl. devíze
DEVÍZ s. (înv.) smet. (~ al unei lucrări.)
DEVÍZ s.n. Situație asupra executării unei construcții, a unei instalații etc., în care se indică materialele necesare și prețul lucrării. [< fr. devis].
DEVÍZ s. n. document de evaluare anticipată a cheltuielilor materiale și a forței de muncă necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. (< fr. devis)
devíz (devíze), s. n. – Evaluare anticipată a cheltuielilor. Fr. devis, cu fonetismul ca în aviz. – Der. deviză, s. f. (formulă concisă, lozincă; monedă străină), din fr. devise.
DEVÍZ ~e n. Situație întocmită în prealabil, în care se prezintă detaliat cheltuielile în vederea realizării unei lucrări. /<fr. devis
deviz n. expunere amănunțită a tuturor părților unei construcțiuni, cu prețurile lor (= fr. devis).
* devíz n., pl. e și urĭ (fr. devis d. deviser, a conversa familiar, d. lat. pop. divĭsare = dividere, divisum, a împărți). Expunere amănunțită a părților uneĭ construcțiunĭ cu prețurile lor: a stabili devizu canalizăriĭ unuĭ oraș.
DEVIZ s. (înv.) smet. (~ al unei lucrări.)

deviz definitie

deviz dex

Intrare: deviz
deviz substantiv neutru