Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru devitrificare

devitrificá vr [At: DC 231 / Pzi: 3 ~că / E: fr dévitrifier] A suferi procesul de devitrificare.
devitrificáre sf [At: CANTUNIARI, L. M. / Pl: ~cắri / E: devitrifica css] Pierdere a transparenței unui obiect de sticlă din cauza acțiunii prelungite a căldurii, în timpul procesului de fabricație Si: (rar) devitrifiere. modificată
DEVITRIFICÁRE s. f. Pierdere a transparenței unui obiect de sticlă din cauza acțiunii prelungite a căldurii în timpul procesului de fabricație. – După fr. dévitrification.
DEVITRIFICÁRE s. f. Pierdere a transparenței unui obiect de sticlă din cauza acțiunii prelungite a căldurii în timpul procesului de fabricație. – După fr. dévitrification.
devitrificáre (-vi-tri-) s. f., g.-d. art. devitrificắrii
devitrificá vb., ind. prez. 3 sg. devitrífică
devitrificáre s. f. (sil. -tri-), g.-d. art. devitrificării
DEVITRIFICÁRE s. devitrifiere. (ă sticlei.)
DEVITRIFICÁ vb. I. tr. A suferi devitrificarea. [< fr. dévitrifier].
DEVITRIFICÁRE s.f. Cristalizare parțială a sticlei prin care aspectul acesteia devine asemănător cu acela al porțelanului; devitrifiere. [< devitrifica].
DEVITRIFICÁ vb. tr. a produce devitrificarea. (după fr. dévitrifier)
DEVITRIFICÁRE s. f. reducere a transparenței sticlei prin cristalizare parțială sau totală a masei sticloase. (< devitrifica)
devitrificare, (engl.= devitrification) pierderea stării amorfe ce caracterizează sticlele vulcanice și inițierea de germeni cristalini (microlite) cu dispoziție radiară (→ cristalite) sau sferulitică. D. este cauzată de modificări termobarice în starea sistemului inițial.

devitrificare definitie

devitrificare dex

Intrare: devitrificare
devitrificare substantiv feminin
  • silabisire: -tri-
Intrare: devitrifica
devitrifica verb grupa I conjugarea I