Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru deturnare

deturna vt [At: BARI╚ÜIU, P. A. II, 622 / Pzi: ~n├ęz / E: fr d├ętourner] 1 (├Änv) A schimba destina╚Ťia fireasc─â Si: a abate, a devia. 2 (Spc; c.i. fonduri b─âne╚Öti sau alte bunuri) A ├«ntrebuin╚Ťa cu alt─â destina╚Ťie dec├ót cea prev─âzut─â legal. 3 (Pex) A delapida. 4 (Spc; c.i. avioane) A face s─â-╚Öi schimbe ruta (cu scopul de a ╚Öantaja). 5 (├Änv) A modifica.
deturn├íre sf [At: COD. PEN. R. P. R. 223 / Pl: ~nß║»ri / E: deturna] 1 (├Änv) Abatere. 2 (Spc) ├Äntrebuin╚Ťare cu alt─â destina╚Ťie dec├ót cea prev─âzut─â legal a unor bani, a unor bunuri Si: deturnat1 (2). 3 (Pex) Delapidare. 4 (Spc) Schimbare a rutei unui avion (├«n scop de ╚Öantaj) Si: deturnat1 (4).
DETURN├ü, deturnez, vb. I. Tranz. A ├«ntrebuin╚Ťa fonduri b─âne╚Öti (sau alte bunuri) pentru alt─â destina╚Ťie dec├ót cea legal prev─âzut─â. ÔÖŽ (Impr.) A delapida. ÔŚŐ A sili pe cineva s─â schimbe sau a schimba ├«n mod ilegal ruta, direc╚Ťia de zbor a unui avion. ÔÇô Din fr. d├ętourner.
DETURN├üRE, deturn─âri, s. f. Faptul de a deturna. ÔÇô V. deturna.
DETURN├ü, deturnez, vb. I. Tranz. A ├«ntrebuin╚Ťa fonduri b─âne╚Öti (sau alte bunuri) pentru alt─â destina╚Ťie dec├ót cea legal prev─âzut─â. ÔÖŽ (Impr.) A delapida. ÔŚŐ A sili pe cineva s─â schimbe sau a schimba ├«n mod ilegal ruta, direc╚Ťia de zbor a unui avion. ÔÇô Din fr. d├ętourner.
DETURN├üRE, deturn─âri, s. f. Faptul de a deturna. ÔÇô V. deturna.
DETURN├ü, deturnez, vb. I. Tranz. 1. A ├«ntrebuin╚Ťa ├«n mod ilegal fonduri (sau alte bunuri) pentru alt─â destina╚Ťie dec├«t cea prev─âzut─â. 2. A sustrage ├«n mod fraudulos bani publici; a delapida. Acuzatul a deturnat ├«n folosul s─âu personal fondurile ministerului. CAMIL PETRESCU, T. II 597. Asta ├«nseamn─â ├«nchisoare pentru el ╚Öi confiscarea averii, ca plat─â a tot ce a fost deturnat p├«n─â acum. DEMETRIUS, C. 62.
DETURN├üRE, deturn─âri, s. f. Faptul de a deturna. 1. ├Äntrebuin╚Ťare ilegal─â a unor fonduri (sau a altor bunuri) pentru alt─â destina╚Ťie dec├«t cea prev─âzut─â. 2. Sustragere frauduloas─â de bani publici; delapidare.
deturná (a ~) vb., ind. prez. 3 deturneáză
deturnáre s. f., g.-d. art. deturnắrii; pl. deturnắri
deturn├í vb., ind. prez. 1 sg. deturn├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. deturne├íz─â
deturnáre s. f., g.-d. art. deturnării; pl. deturnări
DETURNÁ vb. v. defrauda, delapida, sustrage.
DETURNÁRE s. v. defraudare, delapidare, sustragere.
DETURN├ü vb. I. tr. 1. A ├«ntrebuin╚Ťa ├«n mod ilegal fonduri (sau alte materiale) ├«n alt scop dec├ót cel pentru care au fost destinate. ÔÖŽ A delapida. 2. A ├«ntoarce un vehicul aerian din cursa lui; a fura un vehicul aerian ├«n scop de ╚Öantaj sau ca act de piraterie aerian─â. [< fr. d├ętourner].
DETURN├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a deturna ╚Öi rezultatul ei; (spec.) folosire ilegal─â a unor fonduri ├«n alte scopuri dec├ót acelea pentru care au fost destinate. [< deturna].
DETURN├ü vb. tr. 1. a ├«ntrebuin╚Ťa ilegal (fonduri) ├«n alt scop dec├ót acela pentru care au fost destinate. ÔŚŐ a delapida. 2. a abate, a devia, a schimba direc╚Ťia. ÔŚŐ a fura un vehicul aerian ├«n scop de ╚Öantaj sau ca act de piraterie aerian─â. (< fr. d├ętourner)
A DETURN├ü ~├ęz tranz. 1) (bunuri materiale, fonduri b─âne╚Öti etc.) A folosi ├«n alte scopuri dec├ót cele prev─âzute legal. 2) (avioane) A face s─â-╚Öi schimbe direc╚Ťia de zbor (├«n scopuri de ╚Öantaj sau ca act de piraterie aerian─â). /<fr. d├ętourner
* deturn├ęz, a -├í v. tr. (fr. d├ę-tourner, d. tourner, a ├«nturna, a ├«ntoarce. V. torn). Substrag, fur, delapidez: casieru a deturnat fondurile societ─â╚Ťi─ş. Fig. Disconsiliez, desf─âtu─şesc: a deturna pe cineva de la un pro─şect.
deturna vb. v. DEFRAUDA. DELAPIDA. SUSTRAGE.
deturnare s. v. DEFRAUDARE. DELAPIDARE. SUSTRAGERE.
DETURNARE schimbarea traiectului de zbor a unei aeronave sau furtul acesteia în scop de șantaj sau ca act de piraterie aeriană.

Deturnare dex online | sinonim

Deturnare definitie

Intrare: deturna
deturna verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: deturnare
deturnare substantiv feminin