Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru deta╚Öare

deta╚Ö├í [At: I. IONESCU, D. 481 / Pzi: ~╚Ö├ęz / E: fr d├ętacher] 1-2 vtr A (se) separa dintr-un ansamblu unitar Si: a (se) desj─âce, a (se) desprinde, a (se) izola. 3 vr (Spt) A-i devansa pe ceilal╚Ťi concuren╚Ťi ├«n timpul concursului. 4 vr (Fig) A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â Si: a se eviden╚Ťia. 5 vt (C.i. oameni) A deplasa un angajat ├«n mod temporar ╚Öi ├«n interes de serviciu de la o unitate la alta sau dintr-o localitate ├«n alta. 6 vt (Mil; c.i. unit─â╚Ťi militare sau cadre militare) A transfera dintr-un loc ├«n altul pentru a ├«ndeplini o misiune special─â.
deta╚Ö├íre sf [At: ALEXI, W. / Pl: ~╚Öß║»ri / E: deta╚Öa] 1 Separare dintr-un ansamblu unitar Si: desfacere, desprindere, deta╚Öat1 (1), izolare. 2 (Fig) Dezinteres. 3 Trecere temporar─â a unui angajat, ├«n interes de serviciu, de la o unitate la alta sau dintr-o localitate ├«n alta Si: deta╚Öat1 (3). 4 Perioad─â de timp ├«n care cineva se deta╚Öeaz─â (3) Si: deta╚Öat1 (4). 5 (Spt) Desprindere de ceilal╚Ťi concuren╚Ťi ├«n timpul concursului, lu├ónd-o ├«nainte Si: deta╚Öat1 (5). 6 (Fig) Eviden╚Ťiere.
DETA╚ś├ü, deta╚Öez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) desprinde, a (se) desface, a (se) separa (dintr-un ansamblu unitar). ÔÖŽ Refl. (Sport) A se desprinde de ceilal╚Ťi concuren╚Ťi ├«n timpul concursului, lu├ónd-o cu mult ├«nainte. 2. Tranz. A deplasa un angajat ├«n mod temporar ╚Öi ├«n interes de serviciu de la o unitate la alta sau dintr-o localitate ├«n alta. 3. Refl. A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â, a se eviden╚Ťia. ÔÇô Din fr. d├ętacher.
DETA╚ś├üRE, deta╚Ö─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) deta╚Öa. ÔÇô V. deta╚Öa.
DETA╚ś├ü, deta╚Öez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) desprinde, a (se) desface, a (se) separa (dintr-un ansamblu unitar). ÔÖŽ Refl. (Sport) A se desprinde de ceilal╚Ťi concuren╚Ťi ├«n timpul concursului, lu├ónd-o cu mult ├«nainte. 2. Tranz. A deplasa un angajat ├«n mod temporar ╚Öi ├«n interes de serviciu de la o unitate la alta sau dintr-o localitate ├«n alta. 3. Refl. A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â, a se eviden╚Ťia. ÔÇô Din fr. d├ętacher.
DETA╚ś├üRE, deta╚Ö─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) deta╚Öa. ÔÇô V. deta╚Öa.
DETA╚ś├ü, deta╚Öez, vb. I. Tranz. 1. (Uneori urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źde┬╗ sau ┬źdin┬╗) A desprinde, a dezlipi, a desface (dintr-un tot); a separa, a izola. A deta╚Öa c├«teva foi dintr-un caiet. A deta╚Öa locomotiva de tren. ÔŚŐ Refl. Psihologia eroilor... se deta╚Öeaz─â ├«n contururi nete ├«n decursul povestirii din activitatea lor, din practica lor social─â. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 160, 2/6. Ca un astru desprins din haos, un punct se deta╚Öeaz─â de restul c├«mpiei, ├«naint├«nd. BOGZA, C. O. 283. 2. A da unui func╚Ťionar o ├«ns─ârcinare temporar─â la alt serviciu sau ├«n alt loc dec├«t cel obi╚Önuit. A deta╚Öa pe cineva ├«n provincie. 3. A destina ╚Öi a trimite, dintr-o unitate militar─â, un grup de solda╚Ťi sau o subunitate, pentru o misiune special─â. Ofi╚Ťerul r─âspunz─âtor din frunte, cine o fi fost, nu ╚Öi-a pierdut totu╚Öi capul, a putut s─â-╚Öi dea seama de unde vin focurile, ce pu╚Ťin numeros e inamicul... a deta╚Öat, mi se spune, numai un ploton... ╚Öi a cur─â╚Ťat, cu el, a╚Öa ├«n ├«ntunerec, p─âduricea. CAMIL PETRESCU, U. N. 348.
DETA╚ś├üRE, deta╚Ö─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) deta╚Öa. 1. Desprindere, desp─âr╚Ťire, separare; ├«ndep─ârtare. Deta╚Öare de un grup. 2. Mutare temporar─â a unui salariat dintr-un serviciu ├«n altul sau dintr-o localitate ├«n alta. 3. Destinare ╚Öi trimitere dintr-o unitate militar─â a unui grup de solda╚Ťi sau a unei subunit─â╚Ťi, pentru o misiune special─â.
deta╚Ö├í (a ~) vb., ind. prez. 3 deta╚Öe├íz─â, 1 pl. deta╚Öß║»m; conj. prez. 3 s─â deta╚Ö├ęze; ger. deta╚Öß║ąnd
detașáre s. f., g.-d. art. detașắrii; pl. detașắri
deta╚Ö├í vb., ind. prez. 1 sg. deta╚Ö├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. deta╚Öe├íz─â, 1 pl. deta╚Ö─âm; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. deta╚Ö├ęze; ger. deta╚Ö├ónd
detașáre s. f., g.-d. art. detașării; pl. detașări
DETA╚ś├ü vb. 1. v. desp─âr╚Ťi. 2. a se distan╚Ťa. (Se ~ pe parcurs de ceilal╚Ťi concuren╚Ťi.)
DETA╚ś├üRE s. 1. desfacere, desprindere, dezlipire. (De la un aparat s-a produs ~ unei piese.) 2. v. desp─âr╚Ťire.
A deta╚Öa Ôëá a ata╚Öa
Deta╚Öare Ôëá ata╚Öare
DETA╚ś├ü vb. I. I. tr., refl. 1. A (se) desprinde, a (se) separa, a (se) desface (dintr-un ├«ntreg). 2. A (se) transfera temporar. ÔÖŽ tr. (Mil.) A lua o trup─â, o unitate militar─â dintr-o armat─â pentru a-i da o misiune special─â. II. refl. (Sport) A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â; a se distan╚Ťa, a ├«ntrece categoric. [P.i. 3,6 -╚Öeaz─â, ger. -╚Ö├ónd. / < fr. d├ętacher].
DETA╚ś├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) deta╚Öa ╚Öi rezultatul ei; timpul ╚Öi locul unde este deta╚Öat cineva. [< deta╚Öa].
DETA╚ś├ü vb. I. tr., refl. 1. a (se) desprinde, a (se) separa, a (se) desface (dintr-un ├«ntreg); a (se) decupa (II). 2. a (se) transfera temporar. II. refl. 1. (sport) a ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â; a se distan╚Ťa, a ├«ntrece categoric. 2. (fig.) a se desprinde, a se ├«ndep─ârta de o situa╚Ťie, de o preocupare. (< fr. d├ętacher)
DETA╚ś├üRE s. f. ac╚Ťiunea de a (se) deta╚Öa; timpul ╚Öi locul unde este deta╚Öat cineva. (< deta╚Öa)
A DETA╚ś├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se deta╚Öeze. 2) (militari sau unit─â╚Ťi militare) A trimite cu o misiune special─â. /<fr. detacher
A SE DETA╚ś├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A ├«nceta de a fi ├«ntr-un tot sau ├«ntr-un grup; a se separa; a se desp─âr╚Ťi. 2) (despre sportivi) A se desprinde de concuren╚Ťi (├«ntr-o competi╚Ťie), dep─â╚Öindu-i cu mult. 3) A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â. 4) (despre slujba╚Öi) A se transfera temporar. /<fr. d├ętacher
deta╚Ö├á v. a desface, a desprinde (= fr. d├ętacher).
*deta╚Ö├ęz, a -├í v. tr. (fr. d├ę-tacher, a desp─âr╚Ťi, compus ca ╚Öi at-tacher, a ata╚Öa; it. at-taccare, dis-taccare. V. atac). Dezlipesc, desprind, despart: a deta╚Öa un escadron dintrÔÇÖun regiment.
DETA╚śA vb. 1. a (se) desp─âr╚Ťi, a (se) desprinde, a (se) izola, a (se) rupe, a (se) separa. (S-a ~ de grup.) 2. a se distan╚Ťa. (Se ~ pe parcurs de ceilal╚Ťi concuren╚Ťi.)
DETA╚śARE s. 1. desfacere, desprindere, dezlipire. (De la un aparat s-a produs ~ unei piese.) 2. desprindere, izolare, separare, separa╚Ťie. (~ lui de grup.)

Detașare dex online | sinonim

Detașare definitie

Intrare: detașa
detașa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: detașare
detașare substantiv feminin