Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru desuetudine

desuet├║dine sf [At: NEGULICI / V: (├«nv) ~d─â / P: ~su-e~ / E: fr d├ęsu├ętude] 1 (Liv) Ie╚Öire din spiritul vremii Si: demodare, ├«nvechire, perimare, uzare. 2 (Liv; ├«e) A c─âdea (sau, rar, a intra) ├«n ~ A se demoda. 3 (├Änv) ├Äncetare a respect─ârii unei legi.
DESUET├ÜDINE s. f. (├Än expr.) A c─âdea ├«n desuetudine = a ie╚Öi din uz, a nu se mai folosi, a nu mai fi obi╚Önuit; a se perima. [Pr.: -su-e-] ÔÇô Din fr. d├ęsu├ętude, lat. desuetudo, -inis.
DESUET├ÜDINE s. f. (├Än expr.) A c─âdea ├«n desuetudine = a ie╚Öi din uz, a nu se mai folosi, a nu mai fi obi╚Önuit; a se perima. [Pr.: -su-e-] ÔÇô Din fr. d├ęsu├ętude, lat. desuetudo, -inis.
DESUET├ÜDINE s. f. (De obicei ├«n expr.) A c─âdea ├«n desuetudine = (despre legi, obiceiuri etc.) a ie╚Öi din uz, a nu se mai ├«ntrebuin╚Ťa, a nu mai fi obi╚Önuit; a se perima, a se ├«nvechi. ÔÇô Pronun╚Ťat: -su-e-.
desuet├║dine (-su-e-) s. f., g.-d. art. desuet├║dinii
desuet├║dine s. f. (sil. -su-e-), g.-d. art. desuet├║dinii
DESUET├ÜDINE s.f. ├Äncetare a respect─ârii sau a exercit─ârii unei legi etc. ÔŚŐ (Despre legi, obiceiuri etc.) A c─âdea ├«n desuetudine = a ie╚Öi din uz, a nu mai fi folosit, a se perima. [Cf. lat. desuetudo, fr. d├ęsu├ętude].
DESUET├ÜDINE s. f. ie╚Öire din vigoare a unei legi prin neglijarea ei mult timp. ÔÖŽ a c─âdea ├«n ~ = a ie╚Öi din uz, a se perima; a se demoda. (< fr. d├ęsu├ętude, lat. desuetudo)
DESUET├ÜDINE f.: A c─âdea ├«n ~ a ie╚Öi din uz; a fi p─âr─âsit; a se ├«nvechi. [Sil. -su-e-] /<fr. d├ęsuetude, lat. desuetudo, ~inis
dezuetudine f. ├«ncetarea unui obiceiu sau unei legi ce nu sÔÇÖa mai aplicat de mult: a c─âzut ├«n dezuetudine.
*desuet├║dine f. (lat. de-suet├║do -├║dinis, d. de-su├ęscere, a dezv─â╚Ťa, a dezobi╚Önui, care vine d. suus, al s─â┼ş). Dezv─â╚Ť, dezobi╚Önuin╚Ť─â, u─ştarea unu─ş obice─ş, ma─ş ales a une─ş leg─ş. A c─âdea ├«n desuetudine, a fi dat u─şt─âri─ş. ÔÇô ╚śi dis- (lat. dis-).

Desuetudine dex online | sinonim

Desuetudine definitie

Intrare: desuetudine
desuetudine substantiv feminin
  • silabisire: -su-e-