Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru despachetat

despacheta vt [At: BARCIANU, V. / Pzi: ~téz / E: des- + (în)pacheta după fr dépaqueter] 1 A scoate un obiect din ambalajul în care este împachetat. 2 A deschide un pachet, o ladă pentru a scoate obiectele din interior.
despachetát1 sn [At: RESMERIȚĂ, D. / Pl: ~uri / E: despacheta] 1-2 Despachetare (1-2).
despachetát2, ~ă a [At: RESMERIȚĂ, D. / Pl: ~ați, ~e / E: despacheta] 1 (D. pachete sau ambalaje) Desfăcut. 2 (Pex; d. obiecte ambalate sau împachetate) Scos din ambalaj.
DESPACHETÁ, despachetez, vb. I. Tranz. A desface, a scoate un obiect din ambalajul în care se află împachetat. ♦ A deschide, a desface un pachet, o ladă etc. pentru a scoate obiectele din interior. – Pref. des- + [îm]pacheta. Cf. fr. dépaqueter.
DESPACHETÁ, despachetez, vb. I. Tranz. A desface, a scoate un obiect din ambalajul în care se află împachetat. ♦ A deschide, a desface un pachet, o ladă etc. pentru a scoate obiectele din interior. – Des1- + [îm]pacheta. Cf. fr. dépaqueter.
DESPACHETÁ, despachetez, vb. I. Tranz. A desface, a scoate (un obiect) din învelitoarea, cutia etc. în care se află împachetat. [Necunoscuta] zărește pe masă... cartea împachetată, pe care profesorul la venire a pus-o acolo cu mare grijă. O despachetează, o privește, o deschide. SEBASTIAN, T. 267. [Tata] ar despacheta darul meu. SAHIA, N. 23. ♦ (Complementul indică pachetul, lada, cufărul) A deschide, a desface (pentru a scoate obiectele din interior). Mulțimea asta nu vrea decît să despacheteze bagajele făcute pentru refugiu. CAMIL PETRESCU, U. N. 422.
despachetá (a ~) vb., ind. prez. 3 despacheteáză
despachetá vb., ind. prez. 1 sg. despachetéz, 3 sg. și pl. despacheteáză
A despacheta ≠ a împacheta
DESPACHETÁ vb. tr. a desface ceea ce a fost împachetat. (după fr. dépaqueter)
A DESPACHETÁ ~éz tranz. (obiecte) A scoate dintr-un pachet; a face să se vadă înlăturând ambalajul; a dezveli. /des- + a [îm]pacheta
despachetà v. a desface pachetul.
despachetéz v. tr. (ca și îm-pachetez). Desfac pachetu (lada, balotu) saŭ scot din pachet: a despacheta niște cărțĭ.

despachetat definitie

despachetat dex

Intrare: despacheta
despacheta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: despachetat
despachetat adjectiv