Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru despachetat

despacheta vt [At: BARCIANU, V. / Pzi: ~t├ęz / E: des- + (├«n)pacheta dup─â fr d├ępaqueter] 1 A scoate un obiect din ambalajul ├«n care este ├«mpachetat. 2 A deschide un pachet, o lad─â pentru a scoate obiectele din interior.
despachetát1 sn [At: RESMERIȚĂ, D. / Pl: ~uri / E: despacheta] 1-2 Despachetare (1-2).
despachet├ít2, ~─â a [At: RESMERI╚Ü─é, D. / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: despacheta] 1 (D. pachete sau ambalaje) Desf─âcut. 2 (Pex; d. obiecte ambalate sau ├«mpachetate) Scos din ambalaj.
DESPACHET├ü, despachetez, vb. I. Tranz. A desface, a scoate un obiect din ambalajul ├«n care se afl─â ├«mpachetat. ÔÖŽ A deschide, a desface un pachet, o lad─â etc. pentru a scoate obiectele din interior. ÔÇô Pref. des- + [├«m]pacheta. Cf. fr. d├ępaqueter.
DESPACHET├ü, despachetez, vb. I. Tranz. A desface, a scoate un obiect din ambalajul ├«n care se afl─â ├«mpachetat. ÔÖŽ A deschide, a desface un pachet, o lad─â etc. pentru a scoate obiectele din interior. ÔÇô Des1- + [├«m]pacheta. Cf. fr. d├ępaqueter.
DESPACHET├ü, despachetez, vb. I. Tranz. A desface, a scoate (un obiect) din ├«nvelitoarea, cutia etc. ├«n care se afl─â ├«mpachetat. [Necunoscuta] z─âre╚Öte pe mas─â... cartea ├«mpachetat─â, pe care profesorul la venire a pus-o acolo cu mare grij─â. O despacheteaz─â, o prive╚Öte, o deschide. SEBASTIAN, T. 267. [Tata] ar despacheta darul meu. SAHIA, N. 23. ÔÖŽ (Complementul indic─â pachetul, lada, cuf─ârul) A deschide, a desface (pentru a scoate obiectele din interior). Mul╚Ťimea asta nu vrea dec├«t s─â despacheteze bagajele f─âcute pentru refugiu. CAMIL PETRESCU, U. N. 422.
despachetá (a ~) vb., ind. prez. 3 despacheteáză
despachet├í vb., ind. prez. 1 sg. despachet├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. despachete├íz─â
A despacheta Ôëá a ├«mpacheta
DESPACHET├ü vb. tr. a desface ceea ce a fost ├«mpachetat. (dup─â fr. d├ępaqueter)
A DESPACHET├ü ~├ęz tranz. (obiecte) A scoate dintr-un pachet; a face s─â se vad─â ├«nl─âtur├ónd ambalajul; a dezveli. /des- + a [├«m]pacheta
despachetà v. a desface pachetul.
despachet├ęz v. tr. (ca ╚Öi ├«m-pachetez). Desfac pachetu (lada, balotu) sa┼ş scot din pachet: a despacheta ni╚Öte c─âr╚Ť─ş.

Despachetat dex online | sinonim

Despachetat definitie

Intrare: despacheta
despacheta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: despachetat
despachetat adjectiv