Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru desp─âr╚Ťitor

desp─âr╚Ťitor, ~oare [At: CANTEMIR, I. I. I, 240 / Pl: ~i, ~o├íre / E: desp─âr╚Ťi + -tor] 1 a Care face un tot s─â-╚Öi piard─â coeziunea. 2 a Care descompune un ├«ntreg. 3 a Care divizeaz─â o unitate. 4 a Care separ─â ├«n p─âr╚Ťi componente. 5 a Care ├«ndep─ârteaz─â p─âr╚Ťile unui ├«ntreg. 6 sn (Mat; ├«nv) ├Ämp─âr╚Ťitor. 7-8 smf, a (Fig) ├Änvr─âjbitor. 9 a (├Änv) Despic─âtor. 10 sn (Ccr) Unealt─â cu care se despic─â ceva. 11 a Care desprinde un element de altele de aceea╚Öi natur─â. 12 a Care izoleaz─â elemente ale unui tot. 13-14 sn, a Desf─âc─âtor. 15 a Care rupe o parte din ceva. 16 a Care ├«ndep─ârteaz─â elemente identice sau diferite. 17 a (Pan; ├«nv) Care deosebe╚Öte. 18-19 smf, a (Persoan─â) care face pe cineva s─â renun╚Ťe (la un obiect,) (la o credin╚Ť─â religioas─â sau) la o convingere. 20-21 smf, a (Persoan─â) care face alte persoane s─â nu mai fie ├«mpreun─â (temporar sau) definitiv. 22-23 smf, a (Persoan─â) care face pe cineva s─â plece ├«n alt─â parte (temporar sau) definitiv. 24-25 smf, a (Spc) (Persoan─â) care face ni╚Öte fiin╚Ťe s─â se desfac─â dintr-o lupt─â, ├«nc─âierare. 26-27 smf, a (Persoan─â) care face iubi╚Ťii s─â nu se mai iubeasc─â. 28-29 smf, a (Persoan─â) care face aman╚Ťii s─â nu mai aib─â rela╚Ťii sexuale ├«mpreun─â. 30-31 smf, a (Persoan─â) care face so╚Ťii (s─â nu mai convie╚Ťuiasc─â sau) s─â divor╚Ťeze. 32-33 smf, a (├Änv) (Persoan─â) care desface rela╚Ťii matrimoniale. 34-35 a Care segmenteaz─â un spa╚Ťiu (prin interpunerea a ceva sau) printr-o linie de demarca╚Ťie. 36 sn (Ccr) Gard. 37 sn (Ccr) Zid. 38 sf (Ccr) Linie de demarca╚Ťie Si: (├«nv) desp─âr╚Ťitur─â (58). 39-40 a Care ├«mpiedic─â fiin╚Ťe (s─â mai intre ├«n contact sau) s─â mai comunice, prin interpunerea a ceva. 41-42 a Care desparte (printr-un interval de timp sau) printr-un moment de demarca╚Ťie. 43 a (├Änv) Care ╚Ťine deoparte. 44 a (├Änv) Care delimiteaz─â. 45 a (├Äs) ~ de lan Organ al ma╚Öinilor agricole de recoltat destinat separ─ârii de restul lanului a plantelor care urmeaz─â s─â fie t─âiate. 46 a Care constituie pe cineva ca o separa╚Ťie de restul indivizilor. 47 a (├Änv) Care deslu╚Öe╚Öte. modificat─â
DESP─éR╚ÜIT├ôR, -O├üRE, desp─âr╚Ťitori, -oare, adj., s. n. 1. Adj. Care desparte. 2. S. n. (├Än sintagma) Desp─âr╚Ťitor de lan = organ al ma╚Öinilor agricole de recoltat destinat separ─ârii de restul lanului a plantelor care urmeaz─â s─â fie t─âiate. ÔÇô Desp─âr╚Ťi + suf. -tor.
DESP─éR╚ÜIT├ôR, -O├üRE, desp─âr╚Ťitori, -oare, adj., s. n. 1. Adj. Care desparte. 2. S. n. (├Än sintagma) Desp─âr╚Ťitor de lan = organ al ma╚Öinilor agricole de recoltat destinat separ─ârii de restul lanului a plantelor care urmeaz─â s─â fie t─âiate. ÔÇô Desp─âr╚Ťi + suf. -tor.
DESP─éR╚ÜIT├ôR, -O├üRE, desp─âr╚Ťitori, -oare, adj. Care desparte, care separ─â (un lucru de altul). ├Än zidul peretelui desp─âr╚Ťitor, casa de bani. CAMIL PETRESCU, T. I 381. ├Än zadar cearc─â ei s─â ridice Un zid pe Milcov, desp─âr╚Ťitor. ALECSANDRI, P. A. 99.
desp─âr╚Ťit├│r1 adj. m., pl. desp─âr╚Ťit├│ri; f. sg. ╚Öi pl. desp─âr╚Ťito├íre
desp─âr╚Ťit├│r2 s. n., pl. desp─âr╚Ťito├íre
desp─âr╚Ťit├│r adj. m., pl. desp─âr╚Ťit├│ri; f. sg. ╚Öi pl. desp─âr╚Ťito├íre
desp─âr╚Ťit├│r s. n., pl. desp─âr╚Ťito├íre
DESPĂRȚITÓR adj. izolator, separator. (Perete ~.)
DESP─éR╚ÜIT├ôR ~o├íre (~├│ri, ~o├íre) Care desparte. Zid ~. /a desp─âr╚Ťi + suf. ~tor
desp─âr╚Ťitor a. care desparte.
DESPĂRȚITOR adj. izolator, separator. (Perete ~.)

Desp─âr╚Ťitor dex online | sinonim

Desp─âr╚Ťitor definitie

Intrare: desp─âr╚Ťitor
desp─âr╚Ťitor adjectiv substantiv neutru