Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

12 defini╚Ťii pentru desh─âmat

desh─âm├í [At: LB / V: (├«rg) deh~ / Pzi: desh├ím ╚Öi (reg) deshß║»m / E: des- + (├«n)h─âma] 1 vt A scoate hamul de pe animalul de trac╚Ťiune. 2 vt A desprinde animalul de trac╚Ťiune de la un vehicul. 3 vt A desprinde un vehicul de animalul de trac╚Ťiune. 4 vt (Mun; Olt; ├«f deh─âma) A sec─âtui pe cineva de puteri. 5-6 vtr (Mun; Mol; ├«f deh─âma; d. obiecte de ├«mbr─âc─âminte) A (se) zdren╚Ťui.
deshămát1 sn [At: AGÂRBICEANU, S. 508 / V: (îrg) deh~ / Pl: ~uri / E: deshăma] 1-5 Deshămare (1-5).
desh─âm├ít2, ~─â a [At: LB / V: (├«rg) deh~ / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: desh─âma] 1 (D. un animal de trac╚Ťiune) F─âr─â ham. 2 (Pex) Desprins de la un vehicul. 3 (D. un vehicul cu animale de trac╚Ťiune) Care are animalele de trac╚Ťiune ├«ndep─ârtate. 4 (Mun; Olt; d. oameni) Sec─âtuit de puteri. 5 (Mun; Mol; d. oameni) Care are ├«mbr─âc─âmintea ├«n dezordine, rupt─â ╚Öi murdar─â. 6 (Reg; d. case) Care arat─â s─âr─âc─âcios. 7 (Pex) Ruinat.
DESH─éM├ü, desh├ím, vb. I. Tranz. A scoate hamul de pe cal; a desprinde calul de la un vehicul. ÔÇô Pref. des- + [├«n]h─âma.
DESH─éM├ü, desh├ím, vb. I. Tranz. A scoate hamul de pe cal; a desprinde calul de la un vehicul. ÔÇô Des1- + [├«n]h─âma.
DESH─éM├ü, desh├ím, vb. I. Tranz. A scoate hamul de pe cal; a desprinde calul de la c─âru╚Ť─â. Am desh─âmat, cu badea Dumitru, calul. SADOVEANU, P. S. 49. Au fost desh─âma╚Ťi caii de la o tr─âsur─â, al c─ârei birjar turc adormise pe capr─â. BART, E. 205. Caii de po╚Öt─â nu merg dec├«t desh─âma╚Ťi p├«n─â ├«n valea Petricic─âi. NEGRUZZI, S. I 308. ÔŚŐ Absol. Mai m─â ├«nv├«rtesc pe l├«ng─â c─âru╚Ť─â, desham, dau la cai ni╚Öte ov─âz. PREDA, ├Ä. 92.
deshămá (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. deshám, 2 sg. deshámi, 3 deshámă; conj. prez. 3 să desháme
deshămá vb., ind. prez. 1 sg. deshám, 3 sg. deshámă
A desh─âma Ôëá a ├«nh─âma
A DESHĂMÁ deshám tranz. (cai) A scoate din ham. /des- + a [în]hăma
deshămà v. a scoate caii din hamuri.
desh├ím, a -h─âm├í v. tr. Scot din ham, ─şa┼ş hamurile.

Desh─âmat dex online | sinonim

Desh─âmat definitie

Intrare: desh─âma
desh─âma verb grupa I conjugarea I
Intrare: desh─âmat
desh─âmat