Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

16 defini╚Ťii pentru desecat

deseca vt [At: DN3 / Pzi: desec / E: de4 + seca cdp fr dess├ęcher] 1 A elimina excesul de ap─â de pe suprafa╚Ťa terenurilor joase ├«n vederea cultiv─ârii lor sau din motive sanitare profilactice. 2 A elimina apa din diferite materiale.
desec├ít2, ~─â a [At: DEX2 / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: deseca] 1 (D. terenuri) Din care s-a eliminat surplusul de ap─â. 2 (D. c─ârbune) Din care s-a eliminat mecanic apa.
desecát1 sns [At: MDA ms / E: deseca] 1-2 Desecare (1-2).
DESEC├ü, des├ęc, vb. I. Tranz. 1. A elimina excesul de ap─â de la suprafa╚Ťa terenurilor joase ├«n vederea cultiv─ârii lor sau din motive sanitare profilactice. 2. A elimina apa din diferite materiale. ÔÇô Pref. de- + seca (dup─â fr. dess├ęcher).
DESEC├üT, -─é, deseca╚Ťi, -te, adj. (Despre terenuri) Din care s-a eliminat surplusul de ap─â. ÔÇô V. deseca.
DESEC├ü, des├ęc, vb. I. Tranz. 1. A elimina excesul de ap─â de la suprafa╚Ťa terenurilor joase ├«n vederea cultiv─ârii lor sau din motive sanitare profilactice. 2. A elimina apa din diferite materiale. ÔÇô De4 + seca (dup─â fr. dess├ęcher).
DESEC├üT, -─é, deseca╚Ťi, -te, adj. (Despre terenuri) Din care s-a eliminat surplusul de ap─â. ÔÇô V. deseca.
desec├í (a ~) (a elimina apa) vb., ind. prez. 3 dese├íc─â; conj. prez. 3 s─â des├ęce
desec├í (a elimina excesul de ap─â) vb., ind. prez. 1 sg. des├ęc, 3 sg. ╚Öi pl. dese├íc─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. des├ęce
DESECÁ vb. v. asana.
DESECÁT adj. v. asanat.
DESEC├ü vb. I. tr. (Tehn.) A ├«ndep─ârta prisosul de ap─â de pe solurile umede; a seca. ÔÖŽ A elimina apa din diferite materiale. [P.i. des├ęc, 3,6 -se├íc─â. / < de- + seca, dup─â fr. dess├ęcher].
DESEC├ü vb. tr. 1. a ├«ndep─ârta excesul de ap─â de pe solurile umede; a seca. 2. a elimina apa din diferite materiale. (dup─â fr. dess├ęcher)
A DESEC├ü des├ęc tranz. 1) (terenuri ml─â╚Ötinoase) A lipsi de surplusul de ap─â (├«n vederea valorific─ârii sau ├«n scopuri sanitare); a face sec. 2) (materiale) A lipsi (complet sau par╚Ťial) de ap─â; a deshidrata. /de + a seca
DESECA vb. a asana, a seca, (rar) a aseca, a scurge. (A ~ toate b─âl╚Ťile din zon─â.)
DESECAT adj. asanat, secat. (Terenuri b─âltoase ~.)

Desecat dex online | sinonim

Desecat definitie

Intrare: deseca
deseca verb grupa I conjugarea I
Intrare: desecat
desecat adjectiv