Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru desecat

deseca vt [At: DN3 / Pzi: desec / E: de4 + seca cdp fr dessécher] 1 A elimina excesul de apă de pe suprafața terenurilor joase în vederea cultivării lor sau din motive sanitare profilactice. 2 A elimina apa din diferite materiale.
desecát2, ~ă a [At: DEX2 / Pl: ~ați, ~e / E: deseca] 1 (D. terenuri) Din care s-a eliminat surplusul de apă. 2 (D. cărbune) Din care s-a eliminat mecanic apa.
desecát1 sns [At: MDA ms / E: deseca] 1-2 Desecare (1-2).
DESECÁ, deséc, vb. I. Tranz. 1. A elimina excesul de apă de la suprafața terenurilor joase în vederea cultivării lor sau din motive sanitare profilactice. 2. A elimina apa din diferite materiale. – Pref. de- + seca (după fr. dessécher).
DESECÁT, -Ă, desecați, -te, adj. (Despre terenuri) Din care s-a eliminat surplusul de apă. – V. deseca.
DESECÁ, deséc, vb. I. Tranz. 1. A elimina excesul de apă de la suprafața terenurilor joase în vederea cultivării lor sau din motive sanitare profilactice. 2. A elimina apa din diferite materiale. – De4 + seca (după fr. dessécher).
DESECÁT, -Ă, desecați, -te, adj. (Despre terenuri) Din care s-a eliminat surplusul de apă. – V. deseca.
desecá (a ~) (a elimina apa) vb., ind. prez. 3 deseácă; conj. prez. 3 să deséce
desecá (a elimina excesul de apă) vb., ind. prez. 1 sg. deséc, 3 sg. și pl. deseácă; conj. prez. 3 sg. și pl. deséce
DESECÁ vb. v. asana.
DESECÁT adj. v. asanat.
DESECÁ vb. I. tr. (Tehn.) A îndepărta prisosul de apă de pe solurile umede; a seca. ♦ A elimina apa din diferite materiale. [P.i. deséc, 3,6 -seácă. / < de- + seca, după fr. dessécher].
DESECÁ vb. tr. 1. a îndepărta excesul de apă de pe solurile umede; a seca. 2. a elimina apa din diferite materiale. (după fr. dessécher)
A DESECÁ deséc tranz. 1) (terenuri mlăștinoase) A lipsi de surplusul de apă (în vederea valorificării sau în scopuri sanitare); a face sec. 2) (materiale) A lipsi (complet sau parțial) de apă; a deshidrata. /de + a seca
DESECA vb. a asana, a seca, (rar) a aseca, a scurge. (A ~ toate bălțile din zonă.)
DESECAT adj. asanat, secat. (Terenuri băltoase ~.)

desecat definitie

desecat dex

Intrare: deseca
deseca verb grupa I conjugarea I
Intrare: desecat
desecat adjectiv