Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru desecare

deseca vt [At: DN3 / Pzi: desec / E: de4 + seca cdp fr dess├ęcher] 1 A elimina excesul de ap─â de pe suprafa╚Ťa terenurilor joase ├«n vederea cultiv─ârii lor sau din motive sanitare profilactice. 2 A elimina apa din diferite materiale.
desec├íre sf [At: LTR / Pl: ~cß║»ri / E: deseca] (Agr) 1 Secare a surplusului de ap─â dintr-un teren umed pentru a-l face cultivabil sau apt pentru construc╚Ťii Si: desecat1 (1). 2 (Min) Eliminare mecanic─â a apei din c─ârbune Si: desecat1 (2).
DESEC├ü, des├ęc, vb. I. Tranz. 1. A elimina excesul de ap─â de la suprafa╚Ťa terenurilor joase ├«n vederea cultiv─ârii lor sau din motive sanitare profilactice. 2. A elimina apa din diferite materiale. ÔÇô Pref. de- + seca (dup─â fr. dess├ęcher).
DESEC├üRE, desec─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a deseca ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Eliminare a surplusului de ap─â dintr-un teren umed pentru a-l face cultivabil sau apt pentru construc╚Ťii. ÔÖŽ Opera╚Ťie de eliminare mecanic─â a apei din c─ârbune. ÔÇô V. deseca.
DESEC├ü, des├ęc, vb. I. Tranz. 1. A elimina excesul de ap─â de la suprafa╚Ťa terenurilor joase ├«n vederea cultiv─ârii lor sau din motive sanitare profilactice. 2. A elimina apa din diferite materiale. ÔÇô De4 + seca (dup─â fr. dess├ęcher).
DESEC├üRE, desec─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a deseca ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Secare a surplusului de ap─â dintr-un teren umed pentru a-l face cultivabil sau apt pentru construc╚Ťii. ÔÖŽ Opera╚Ťie de eliminare mecanic─â a apei din c─ârbune. ÔÇô V. deseca.
DESEC├üRE s. f. Opera╚Ťie de eliminare a prisosului de ap─â dintr-un teren umed, spre a-l face cultivabil sau apt pentru lucr─âri de construc╚Ťii. ÔÖŽ (Minerit) Opera╚Ťie de eliminare mecanic─â a apei din c─ârbune.
desec├í (a ~) (a elimina apa) vb., ind. prez. 3 dese├íc─â; conj. prez. 3 s─â des├ęce
desecáre (eliminare a apei) s. f., g.-d. art. desecắrii; pl. desecắri
desec├í (a elimina excesul de ap─â) vb., ind. prez. 1 sg. des├ęc, 3 sg. ╚Öi pl. dese├íc─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. des├ęce
desec├íre s. f. Ôćĺ secare
DESECÁ vb. v. asana.
DESECÁRE s. v. asanare.
DESEC├ü vb. I. tr. (Tehn.) A ├«ndep─ârta prisosul de ap─â de pe solurile umede; a seca. ÔÖŽ A elimina apa din diferite materiale. [P.i. des├ęc, 3,6 -se├íc─â. / < de- + seca, dup─â fr. dess├ęcher].
DESEC├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a deseca ╚Öi rezultatul ei. [< deseca].
DESEC├ü vb. tr. 1. a ├«ndep─ârta excesul de ap─â de pe solurile umede; a seca. 2. a elimina apa din diferite materiale. (dup─â fr. dess├ęcher)
A DESEC├ü des├ęc tranz. 1) (terenuri ml─â╚Ötinoase) A lipsi de surplusul de ap─â (├«n vederea valorific─ârii sau ├«n scopuri sanitare); a face sec. 2) (materiale) A lipsi (complet sau par╚Ťial) de ap─â; a deshidrata. /de + a seca
DESECA vb. a asana, a seca, (rar) a aseca, a scurge. (A ~ toate b─âl╚Ťile din zon─â.)
DESECARE s. asanare, secare, (rar) asecare. (~ unor terenuri b─âltoase.)

Desecare dex online | sinonim

Desecare definitie

Intrare: deseca
deseca verb grupa I conjugarea I
Intrare: desecare
desecare substantiv feminin