Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

28 defini╚Ťii pentru descriere

descr├şe vt [At: (a. 1827) URICARIUL II, 199 / V: (├«nv) ~i├í, (Trs) ~ib─âlu├ş / Pzi: ~├şu / E: de4 + scrie cdp fr d├ęcrire] 1 A prezenta pe cineva sau ceva. 2 (Mat) A desena o figur─â geometric─â. 3 A trasa o linie curb─â sau un (arc de) cerc. 4 A parcurge o traiectorie.
descr├şere sf [At: GOLESCU, ├Ä. 25 / Pl: ~ri / E: descrie] 1 Prezentare a unui fapt sau a unui lucru Si: descris1 (1), descrip╚Ťie (1). 2-4 (Ccr) (Scriere sau) pasaj dintr-o scriere (literar─â) ├«n care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat prin enumerarea detaliilor, un aspect, un cadru, o situa╚Ťie etc. Si: descrip╚Ťie (2-4). 5 Desenare a unei figuri geometrice Si: descris1 (2), descrip╚Ťie (5). 6 Trasare a unei linii curbe sau a unui (arc de) cerc Si: descris1 (3), descrip╚Ťie (6). 7 Parcurgere a unei traiectorii Si: descris1 (4), descrip╚Ťie (7).[1] modificat─â
DESCR├ŹE, descriu, vb. III. Tranz. 1. A prezenta, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a zugr─âvi (prin cuvinte) pe cineva sau ceva. 2. A trasa o linie curb─â, un arc sau un arc de cerc. 3. A parcurge o traiectorie. ÔÇô Din fr. d├ęcrire (dup─â scrie).
DESCR├ŹERE, descrieri, s. f. Ac╚Ťiunea de a descrie ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ (Concr.) Scriere sau pasaj dintr-o scriere ├«n care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat prin enumerarea detaliilor, un aspect, un cadru, o situa╚Ťie etc. ÔÇô V. descrie.
DESCR├ŹE, descriu, vb. III. Tranz. 1. A prezenta, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a zugr─âvi pe cineva sau ceva. 2. A trasa o linie curb─â, un arc sau un arc de cerc. 3. A parcurge o traiectorie. ÔÇô Din fr. d├ęcrire (dup─â scrie).
DESCR├ŹERE, descrieri, s. f. Ac╚Ťiunea de a descrie ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ (Concr.) Scriere sau pasaj dintr-o scriere ├«n care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat prin enumerarea detaliilor, un aspect, un cadru, o situa╚Ťie etc. ÔÇô V. descrie.
DESCR├ŹE, descriu, vb. III. Tranz. 1. A prezenta, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a zugr─âvi ceva prin cuvinte. Mai ├«nt├«i a descris casa: o adev─ârat─â vil─â. C. PETRESCU, A. 422. A fost o scen─â de teroare de nedescris. CARAGIALE, O. II 142. ÔŚŐ Refl. pas. O strof─â... frumoas─â... ├«n care se descrie ├«nmorm├«ntarea eroului poemei. MACEDONSKI, O. IV 14. 2. A trasa o linie curb─â, un cerc sau un arc de cerc. 3. A parcurge o traiectorie. Un copil fug─ârit de al╚Ťi doi descrise un semicerc, c─âut├«nd un refugiu. C. PETRESCU, C. V. 181. ÔÇô Forme gramaticale: perf. s. descrisei, part. descris.
DESCR├ŹERE, descrieri, s. f. Ac╚Ťiunea de a descrie ╚Öi rezultatul ei. 1. Zugr─âvire prin cuvinte. Ai dreptate s─â r├«zi. Am pierdut ├«ns─â din vedere s─â completez descrierea n─âcazului meu, dup─â ce am r─âmas f─âr─â cai. SADOVEANU, Z. C. 31. Este un ora╚Ö mic ├«n cetate, dar vrednic de descriere pentru frumuse╚Ťea caselor, uli╚Ťilor ╚Öi a cur─â╚Ťenii. GOLESCU, ├Ä. 132. ÔÖŽ Scriere sau pasaj dintr-o scriere, ├«n care se descrie ceva. Am ├«nceput s─â traduc descrierea stepei malorosiene, una din paginele cele mai minunate din minunatul roman╚Ť istoric Taras Bulba de N. Gogol. ODOBESCU, S. III 20. 2. Trasare a unei linii curbe sau a unui cerc. 3. Parcurgerea unei traiectorii.
!descr├şe (a ~) (des-cri-/de-scri-) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. descr├şu, 2 sg. descr├şi, 1 pl. descr├şem, 2 pl. descr├şe╚Ťi; conj. prez. 3 s─â descr├şe; imper. 2 pl. descr├şe╚Ťi; ger. descri├şnd (-cri-ind/-scri-ind); part. descr├şs
!descr├şere (des-cri-/de-scri-) s. f., g.-d. art. descr├şerii; pl. descr├şeri
descr├şe vb. (sil. mf. -scri-) Ôćĺ scrie
descr├şere s. f. (sil. mf. -scri-), g.-d. art. descr├şerii; pl. descr├şeri
DESCR├ŹE vb. 1. a expune, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a prezenta, a reda, a zugr─âvi, (├«nv.) a depinge, a prescrie, a scrie, a zografisi, (fig.) a picta. (~ ├«ntr-o nuvel─â via╚Ťa de la ╚Ťar─â.) 2. v. trasa.
DESCR├ŹERE s. expunere, ├«nf─â╚Ťi╚Öare, prezentare, redare, zugr─âvire, (rar) descrip╚Ťie, zugr─âveal─â, (├«nv.) scriere, scrisoare. (~ st─ârilor de lucruri, ├«ntr-un roman.)
DESCR├ŹE vb. III. tr. 1. A ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a prezenta (ceva) ├«n cuvinte. 2. A trasa o linie curb─â. 3. A parcurge o traiectorie. [P.i. descr├şu, 5 -scrie╚Ťi, perf.s. -scrisei, part. -scris. / cf. fr. d├ęcrire, dup─â scrie].
DESCR├ŹERE s.f. Ac╚Ťiunea de a descrie ╚Öi rezultatul ei; descrip╚Ťie. ÔÖŽ Lucrare sau pasaj dintr-o lucrare ├«n care se descrie ceva. [< descrie].
DESCR├ŹE vb. tr. 1. a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a prezenta (ceva) ├«n cuvinte. 2. a trasa o linie curb─â. 3. a parcurge o traiectorie. (dup─â fr. d├ęcrire)
DESCR├ŹERE s. f. 1. ac╚Ťiunea de a descrie. 2. (pasaj dintr-o) lucrare ├«n care se descrie un aspect din natur─â, o fiin╚Ť─â sau un lucru, un proces etc.; descrip╚Ťie. (< descrie)
descr├şe (-├şu, -├şs), vb. ÔÇô A prezenta, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a zugr─âvi. Traducere a fr. d├ęcrire, prin intermediul vb. scrie. ÔÇô Der. descriere, s. f.; descrip╚Ťi(un)e, s. f.; descriptiv, adj.; indescriptibil, adj., din fr.
A DESCR├ŹE descr├şu tranz. 1) (aspecte din realitate) A reprezenta ├«n scris sau oral, enumer├ónd detaliile. 2) (curbe, arcuri etc.) A marca printr-o linie sub╚Ťire; a trasa. 3) (traiectorii) A l─âsa ├«n form─â de urm─â ca rezultat al mi╚Öc─ârii. [Sil. -cri-e] /<fr. d├ęcrire
DESCR├ŹERE ~i f. 1) v. A DESCRIE. 2) Lucrare sau pasaj dintr-o lucrare ├«n care se descrie ceva. [G.-D. descrierii] /v. a descrie
descrie v. 1. a depinge, a reprezenta prin cuvinte; 2. a da o idee general─â despre ceva; 3. Geom. a trage linii.
descriere f. 1. ac╚Ťiunea de a descrie: descrierea unui cerc; 2. descrip╚Ťiune.
*descr├şere f. Ac╚Ťiunea de a descrie, descrip╚Ťiune.
*descri├║, -scr├şs, a -scr├şe v. tr. (lat. de-scribere). Reprezent (spun) pin cuvinte cum e un ob─şect. Geom. Trag o linie, str─âbat spa╚Ťiu f─âc├«nd o linie: a descrie o elips─â, glon╚Ťu descrie o curb─â.
DESCRIE vb. 1. a expune, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a prezenta, a reda, a zugr─âvi, (├«nv.) a depinge, a prescrie, a scrie, a zografisi, (fig.) a picta. (~ ├«ntr-o nuvel─â via╚Ťa de la ╚Ťar─â.) 2. a contura, a trasa, (fig.) a scrie. (Apa ~ numeroase cotituri.)
DESCRIERE s. expunere, ├«nf─â╚Ťi╚Öare, prezentare, redare, zugr─âvire, (rar) descrip╚Ťie, zugr─âveal─â, (├«nv.) scriere, scrisoare. (~ st─ârilor de lucruri, ├«ntr-un roman.)
DESCRIERE. Subst. Descriere, descrip╚Ťie (rar), caracterizare, prezentare, evocare, evoca╚Ťie (rar), ├«nf─â╚Ťi╚Öare, zugr─âvire (fig.), zugr─âveal─â (fig., rar), conturare (fig.), reprezentare, reflectare (fig.), oglindire (fig.), portretizare; creionare, schi╚Ťare. Povestire, povestit (rar), relatare, expunere, expozeu, nara╚Ťiune, narare, istorisire; biografie, curriculum vitae; monografie. Fabula╚Ťie, afabula╚Ťie. Tablou (fig.), imagine, portret. Descriptivism. Povestitor, povestar (reg.), povesta╚Ö (reg.), narator (livr.). Adj. Descriptiv, evocator, evocativ, narativ, expozitiv, oglinditor (fig., rar); portretistic. Descriptibil, evocabil. Vb. A descrie, a reprezenta, a prezenta, a evoca, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a schi╚Ťa, a zugr─âvi (fig.), a picta (fig.), a contura (fig.), a caracteriza; a portretiza; A creiona, a schi╚Ťa. A povesti, a nara (fig.), a relata, a istorisi; a reproduce, reda, a reflecta (fig.), a oglindi (fig.). V. autor, carte, literatur─â, proz─â, scriere, tablou.

Descriere dex online | sinonim

Descriere definitie

Intrare: descrie
descrie verb grupa a III-a conjugarea a X-a
Intrare: descriere
descriere substantiv feminin
  • silabisire: -scri-