Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru descre╚Öte

descr├ę╚Öte vi [At: MACEDONSKI, O. 145 / Pzi: descresc / E: des- + cre╚Öte cdp fr d├ęcro├«tre] 1 A sc─âdea. 2 A se reduce. 3 A se mic╚Öora. 4 A se ├«mpu╚Ťina.
DESCR├ë╚śTE, descr├ęsc, vb. III. Intranz. A sc─âdea, a se reduce, a se mic╚Öora, a se ├«mpu╚Ťina. ÔÇô Pref. des- + cre╚Öte (dup─â fr. d├ęcro├«tre).
DESCR├ë╚śTE, descresc, vb. III. Intranz. A sc─âdea, a se reduce, a se mic╚Öora, a se ├«mpu╚Ťina. ÔÇô Des1- + cre╚Öte(dup─â fr. d├ęcro├«tre).
DESCR├ë╚śTE, descresc, vb. III. Intranz. A sc─âdea, a se reduce, a se mic╚Öora, a se ├«mpu╚Ťina. Zgomoto╚Öi, forfotesc ├«n jurul cuptorului care descre╚Öte v─âz├«nd cu ochii. BOGZA, C. O. 225. ├Ämi ar─âtar─â o form─â neagr─â carbonizat─â, peste care lumina focului cre╚Ötea ╚Öi descre╚Ötea fioroas─â. GALACTION, O. I 579. Mica lui umbr─â care singur─â mai mi╚Öca, descresc├«nd ├«n scurgerea orelor. ANGHEL, PR. 64. ÔÇô Forme gramaticale: perf. s. descrescui, part. descrescut.
descr├ę╚Öte (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. descr├ęsc, 1 pl. descr├ę╚Ötem; conj. prez. 3 s─â descre├ísc─â; part. descresc├║t
descr├ę╚Öte vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. descr├ęsc, 1 pl. descr├ę╚Ötem; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. descre├ísc─â
DESCR├ë╚śTE vb. 1. a se mic╚Öora, a se reduce, a sc─âdea, (pop. fig.) a se pi╚Öca. (Luna ~.) 2. v. reduce. 3. v. mic╚Öora. 4. v. atenua.
A descre╚Öte Ôëá a cre╚Öte
A DESCR├ë╚śTE descr├ęsc intranz. A deveni mai mic ca num─âr, dimensiune sau intensitate; a se mic╚Öora; a sc─âdea; a se reduce; a se diminua; a ├«mpu╚Ťina. /des- + a cre╚Öte
descre╚Öte v. a sc─âdea, a se ├«mpu╚Ťina. [V. cre╚Öte].
descr├ęsc, -ut a -cr├ę╚Öte v. intr. (d. cresc). Scad, m─â ├«mpu╚Ťinez: apa, epidemia, emigra╚Ťiunea descre╚Öte.
DESCRE╚śTE vb. 1. a se mic╚Öora, a se reduce, a sc─âdea, (pop. fig.) a se pi╚Öca. (Luna ~.) 2. a (se) diminua, a (se) ├«mpu╚Ťina, a (se) mic╚Öora, a (se) reduce, a sc─âdea, (├«nv.) a (se) pu╚Ťina. (Num─ârul lor ~ continuu.) 3. a se mici, a se mic╚Öora, a se reduce, a sc─âdea, a se scurta. (Toamna, ziua ~, iar noaptea cre╚Öte.) 4. a (se) atenua, a (se) calma, a (se) diminua, a (se) domoli, a (se) lini╚Öti, a (se) mic╚Öora, a (se) modera, a (se) pondera, a (se) potoli, a (se) reduce, a sc─âdea, a sl─âbi, a (se) tempera, (rar) a (se) pacifica, (fig.) a (se) ├«mbl├«nzi, a (se) ├«ndulci, a (se) ├«nmuia, a (se) muia. (Viteza v├«ntului s-a mai ~.)

Descrește dex online | sinonim

Descrește definitie

Intrare: descrește
descrește verb grupa a III-a conjugarea a IX-a