Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

20 defini╚Ťii pentru descotorosire

descotoros├ş vtr [At: ╚śEZ. 226 / V: ~ortos├ş, discortos├ş, dis~ / Pzi: ~s├ęsc / E: des- + cotorosi] 1-2 A (se) elibera de cineva sau de ceva care sup─âr─â, incomodeaz─â, deranjeaz─â Si: a (se) dezb─âra.
descotoros├şre sf [At: DA ms / V: ~ortos├şre / Pl: ~ri / E: descotorosi] Dezb─ârare de cineva sau de ceva care incomodeaz─â Si: descotorosit1.
DESCOTOROS├Ź, descotorosesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. A (se) degaja, a (se) elibera, a sc─âpa de cineva sau de ceva care sup─âr─â, care incomodeaz─â; a (se) dezb─âra. ÔÇô Pref. des- + cotorosi.
DESCOTOROS├ŹRE, descotorosiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) descotorosi ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. descotorosi.
DESCOTOROS├Ź, descotorosesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. A (se) degaja, a (se) elibera, a sc─âpa de cineva sau de ceva care sup─âr─â, care incomodeaz─â; a (se) dezb─âra. ÔÇô Des1- + cotorosi.
DESCOTOROS├ŹRE, descotorosiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) descotorosi ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. descotorosi.
DESCOTOROS├Ź, descotorosesc, vb. IV. Refl. A sc─âpa de cineva sau de ceva care sup─âr─â, care este nepl─âcut, care incomodeaz─â; a se dezb─âra. B─âie╚Ťii se descotoroseau de guler ╚Öi cravat─â. PAS, Z. I 122. Sabina urc─â sc─ârile pe covorul moale, bucuroas─â c─â s-a descotorosit at├«t de repede. C. PETRESCU, C. V. 367. Vedea omul... c─â nu se poate descotorosi de mine cu vorbe. CREANG─é, A. 46. ÔŚŐ Tranz. Nevasta... f─âcea zile fripte b─ârbatului, ca s─â-l poat─â descotorosi o dat─â de frate-s─âu. CREANG─é, P. 38.
descotoros├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. descotoros├ęsc, imperf. 3 sg. descotorose├í; conj. prez. 3 s─â descotorose├ísc─â
descotoros├şre s. f., g.-d. art. descotoros├şrii; pl. descotoros├şri
descotoros├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. descotoros├ęsc, imperf. 3 sg. descotorose├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. descotorose├ísc─â
descotoros├şre s. f., g.-d. art. descotoros├şrii
DESCOTOROS├Ź vb. 1. v. debarasa. 2. a se debarasa, a sc─âpa, (fig.) a se cur─â╚Ťa. (S-a ~ satul de un tr├óndav.) 3. v. dezb─âra.
DESCOTOROS├ŹRE s. debarasare, degajare, sc─âpare. (~ de un musafir nepoftit.)
A DESCOTOROS├Ź ~├ęsc tranz. A face s─â se descotoroseasc─â. /des- + a cotorosi
A SE DESCOTOROS├Ź m─â ~├ęsc intranz. A reu╚Öi s─â se elibereze de ceva sau de cineva care incomodeaz─â; a se dezb─âra; a sc─âpa; a se debarasa. /des- + a cotorosi
descotoros├Č v. Mold. a se cortorosi de cineva: nu se poate descotorosi de mine CR.
cortoros├ęsc (Munt.) ╚Öi cotoros├ęsc (Munt. Mold.) v. tr. (bg. kurtulis┼ş, d. turc. kurtarmak, a libera, a salva, kurtulmak, a se cotorosi. Cp. cu m├«ntu─ş). Fam. Liberez, scap, descarc: a te cortorosi de un om, de-o belea. V. refl. MÔÇÖam cortorosit de el. ÔÇô ╚śi descotorosesc (Mold.). V. dezbar.
descotoros├ęsc V. cortorosesc.
DESCOTOROSI vb. 1. a se debarasa, a se degaja, a se dezb─âra, a sc─âpa, (reg.) a se cortorosi, (Bucov.) a se coroti, (grecism ├«nv.) a exoflisi, (fig.) a se scutura. (S-a ~ cu greu de un musafir nepoftit.) 2. a se debarasa, a sc─âpa, (fig.) a se cur─â╚Ťa. (S-a ~ satul de un tr├«ndav.) 3. a (se) debarasa, a (se) dezb─âra, a (se) dezobi╚Önui, a (se) dezv─â╚Ťa, a (se) l─âsa, a sc─âpa, (fig.) a (se) scutura, (fam. fig.) a ├«n╚Ť─ârca. (S-a ~ de un viciu.)
DESCOTOROSIRE s. debarasare, degajare, sc─âpare. (~ de un musafir nepoftit.)

Descotorosire dex online | sinonim

Descotorosire definitie

Intrare: descotorosi
descotorosi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: descotorosire
descotorosire substantiv feminin