Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru descongestionat

descongestiona vt [At: DEX / P: ~ti-o~ / Pzi: ~n├ęz / E: des- + congestiona cf fr d├ęcongestionner] 1 A elibera un organ de un aflux de s├ónge prin ├«mpr─â╚Ötierea s├óngelui ├«ngr─âm─âdit. 2 A face s─â dispar─â congestia. 3 (Fig) A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de popula╚Ťie. 4 (Fig) A face ca o cale de comunica╚Ťie s─â nu mai fie aglomerat─â.
descongestionát1 sns [At: MDA ms / E: descongestiona] (Nob) 1-4 Descongestionare (1-4).
descongestion├ít2, ~─â a [At: DEX / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: descongestiona] 1 (D. un organ) Care este eliberat de un aflux de s├ónge. 2 (Fig; d. o regiune, o localitate) Care este eliberat de un surplus de popula╚Ťie. 3 (Fig; d. o cale de comunica╚Ťie) Care este dezaglomerat.
DESCONGESTION├ü, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de s├ónge; a face s─â dispar─â congestia. ÔÖŽ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de popula╚Ťie; a face ca o cale de comunica╚Ťie s─â nu mai fie aglomerat─â. [Pr.: -ti-o-] ÔÇô Pref. des- + congestiona (dup─â fr. d├ęcongestionner).
DESCONGESTION├üT, -─é, descongestiona╚Ťi, -te, adj. Care nu mai este congestionat. [Pr.: -ti-o-] ÔÇô V. descongestiona.
DESCONGESTION├ü, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de s├ónge, a face s─â se ├«mpr─â╚Ötie s├óngele ├«ngr─âm─âdit; a face s─â dispar─â congestia. ÔÖŽ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de popula╚Ťie; a face ca o cale de comunica╚Ťie s─â nu mai fie aglomerat─â. [Pr.: -ti-o] ÔÇô Des1- + congestiona (dup─â fr. d├ęcongestionner).
DESCONGESTION├üT, -─é, descongestiona╚Ťi, -te, adj. Care nu mai este congestionat. [Pr.: -ti-o-] ÔÇô V. descongestiona.
DESCONGESTION├ü, descongestionez, vb. I. Tranz. (Med.; cu privire la organe) A elibera de un aflux de s├«nge, a face s─â se ├«mpr─â╚Ötie s├«ngele ├«ngr─âm─âdit; a face s─â dispar─â congestia. ÔÖŽ Fig. (Cu privire la locuri sau localit─â╚Ťi) A elibera de un surplus de oameni, a face s─â nu mai fie aglomerat. ÔÇô Pronun╚Ťat: -ti-o-.
descongestioná (a ~) (-ti-o-) vb., ind. prez. 3 descongestioneáză
descongestion├í vb. (sil. -ti-o-), ind. prez. 1 sg. descongestion├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. descongestione├íz─â
DESCONGESTION├ü vb. I. tr. A elibera (un organ) de un aflux de s├ónge; a ├«nl─âtura o congestie. ÔÖŽ (Fig.) A ├«nl─âtura aglomera╚Ťia popula╚Ťiei dintr-un ora╚Ö, de pe o arter─â de circula╚Ťie etc. [Pron. -ti-o-, var. decongestiona vb. I. / cf. fr. d├ęcongestionner].
DESCONGESTION├ü vb. tr. 1. a elibera (un organ) de un aflux de s├ónge; a ├«nl─âtura o congestie. 2. (fig.) a ├«nl─âtura aglomera╚Ťia popula╚Ťiei dintr-un ora╚Ö, de pe o arter─â de circula╚Ťie etc. (dup─â fr. d├ęcongestionner)
A DESCONGESTION├ü ~├ęz tranz. A face s─â se descongestioneze. /des- + a congestiona
A SE DESCONGESTION├ü pers. 3 se ~e├íz─â intranz. 1) (despre organe sau p─âr╚Ťi ale corpului) A se elibera de o congestie. 2) (despre localit─â╚Ťi, regiuni) A se elibera de surplusuri de popula╚Ťie. 3) (despre c─âi de comunica╚Ťie) A deveni mai pu╚Ťin aglomerat; a dezaglomera. /des- + a (se) congestiona

Descongestionat dex online | sinonim

Descongestionat definitie

Intrare: descongestiona
descongestiona verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ti-o-
Intrare: descongestionat
descongestionat adjectiv