Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru descongestionat

descongestiona vt [At: DEX / P: ~ti-o~ / Pzi: ~néz / E: des- + congestiona cf fr décongestionner] 1 A elibera un organ de un aflux de sânge prin împrăștierea sângelui îngrămădit. 2 A face să dispară congestia. 3 (Fig) A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație. 4 (Fig) A face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată.
descongestionát1 sns [At: MDA ms / E: descongestiona] (Nob) 1-4 Descongestionare (1-4).
descongestionát2, ~ă a [At: DEX / Pl: ~ați, ~e / E: descongestiona] 1 (D. un organ) Care este eliberat de un aflux de sânge. 2 (Fig; d. o regiune, o localitate) Care este eliberat de un surplus de populație. 3 (Fig; d. o cale de comunicație) Care este dezaglomerat.
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o-] – Pref. des- + congestiona (după fr. décongestionner).
DESCONGESTIONÁT, -Ă, descongestionați, -te, adj. Care nu mai este congestionat. [Pr.: -ti-o-] – V. descongestiona.
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge, a face să se împrăștie sângele îngrămădit; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o] – Des1- + congestiona (după fr. décongestionner).
DESCONGESTIONÁT, -Ă, descongestionați, -te, adj. Care nu mai este congestionat. [Pr.: -ti-o-] – V. descongestiona.
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. (Med.; cu privire la organe) A elibera de un aflux de sînge, a face să se împrăștie sîngele îngrămădit; a face să dispară congestia. ♦ Fig. (Cu privire la locuri sau localități) A elibera de un surplus de oameni, a face să nu mai fie aglomerat. – Pronunțat: -ti-o-.
descongestioná (a ~) (-ti-o-) vb., ind. prez. 3 descongestioneáză
descongestioná vb. (sil. -ti-o-), ind. prez. 1 sg. descongestionéz, 3 sg. și pl. descongestioneáză
DESCONGESTIONÁ vb. I. tr. A elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. ♦ (Fig.) A înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. [Pron. -ti-o-, var. decongestiona vb. I. / cf. fr. décongestionner].
DESCONGESTIONÁ vb. tr. 1. a elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. 2. (fig.) a înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. (după fr. décongestionner)
A DESCONGESTIONÁ ~éz tranz. A face să se descongestioneze. /des- + a congestiona
A SE DESCONGESTIONÁ pers. 3 se ~eáză intranz. 1) (despre organe sau părți ale corpului) A se elibera de o congestie. 2) (despre localități, regiuni) A se elibera de surplusuri de populație. 3) (despre căi de comunicație) A deveni mai puțin aglomerat; a dezaglomera. /des- + a (se) congestiona

descongestionat definitie

descongestionat dex

Intrare: descongestiona
descongestiona verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ti-o-
Intrare: descongestionat
descongestionat adjectiv