Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru descongestionare

descongestiona vt [At: DEX / P: ~ti-o~ / Pzi: ~néz / E: des- + congestiona cf fr décongestionner] 1 A elibera un organ de un aflux de sânge prin împrăștierea sângelui îngrămădit. 2 A face să dispară congestia. 3 (Fig) A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație. 4 (Fig) A face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată.
descongestionáre sf [At: DEX / Pl: ~nắri / E: descongestiona] 1 Eliberare a unui organ de un aflux de sânge, prin împrăștierea sângelui îngrămădit Si: descongestionat1 (1). 2 Dispariție a congestiei Si: descongestionat1 (2). 3 (Fig) Eliberare a unei regiuni sau a unei localități de un surplus de populație Si: descongestionat1 (3). 4 (Fig) Dezaglomerare a unei căi de comunicație Si: descongestionat1 (4).
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o-] – Pref. des- + congestiona (după fr. décongestionner).
DESCONGESTIONÁRE, descongestionări, s. f. Acțiunea de a descongestiona și rezultatul ei; dezaglomerare. [Pr.: -ti-o-] – V. descongestiona.
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge, a face să se împrăștie sângele îngrămădit; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o] – Des1- + congestiona (după fr. décongestionner).
DESCONGESTIONÁRE, descongestionări, s. f. Acțiunea de a descongestiona și rezultatul ei; dezaglomerare. [Pr.: -ti-o-] – V. descongestiona.
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. (Med.; cu privire la organe) A elibera de un aflux de sînge, a face să se împrăștie sîngele îngrămădit; a face să dispară congestia. ♦ Fig. (Cu privire la locuri sau localități) A elibera de un surplus de oameni, a face să nu mai fie aglomerat. – Pronunțat: -ti-o-.
DESCONGESTIONÁRE s. f. Acțiunea de a descongestiona și rezultatul ei. (Fig.) Descongestionarea unei localități. – Pronunțat: -ti-o-.
descongestioná (a ~) (-ti-o-) vb., ind. prez. 3 descongestioneáză
descongestionáre (-ti-o-) s. f., g.-d. art. descongestionắrii; pl. descongestionắri
descongestioná vb. (sil. -ti-o-), ind. prez. 1 sg. descongestionéz, 3 sg. și pl. descongestioneáză
descongestionáre s. f. (sil. -ti-o-), g.-d. art. descongestionării; pl. descongestionări
DESCONGESTIONÁ vb. I. tr. A elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. ♦ (Fig.) A înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. [Pron. -ti-o-, var. decongestiona vb. I. / cf. fr. décongestionner].
DESCONGESTIONÁRE s.f. Acțiunea de a descongestiona și rezultatul ei; dezaglomerare. [< descongestiona].
DESCONGESTIONÁ vb. tr. 1. a elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. 2. (fig.) a înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. (după fr. décongestionner)
A DESCONGESTIONÁ ~éz tranz. A face să se descongestioneze. /des- + a congestiona
A SE DESCONGESTIONÁ pers. 3 se ~eáză intranz. 1) (despre organe sau părți ale corpului) A se elibera de o congestie. 2) (despre localități, regiuni) A se elibera de surplusuri de populație. 3) (despre căi de comunicație) A deveni mai puțin aglomerat; a dezaglomera. /des- + a (se) congestiona

descongestionare definitie

descongestionare dex

Intrare: descongestiona
descongestiona verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ti-o-
Intrare: descongestionare
descongestionare substantiv feminin
  • silabisire: -ti-o-