Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru descongestionare

descongestiona vt [At: DEX / P: ~ti-o~ / Pzi: ~n├ęz / E: des- + congestiona cf fr d├ęcongestionner] 1 A elibera un organ de un aflux de s├ónge prin ├«mpr─â╚Ötierea s├óngelui ├«ngr─âm─âdit. 2 A face s─â dispar─â congestia. 3 (Fig) A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de popula╚Ťie. 4 (Fig) A face ca o cale de comunica╚Ťie s─â nu mai fie aglomerat─â.
descongestion├íre sf [At: DEX / Pl: ~nß║»ri / E: descongestiona] 1 Eliberare a unui organ de un aflux de s├ónge, prin ├«mpr─â╚Ötierea s├óngelui ├«ngr─âm─âdit Si: descongestionat1 (1). 2 Dispari╚Ťie a congestiei Si: descongestionat1 (2). 3 (Fig) Eliberare a unei regiuni sau a unei localit─â╚Ťi de un surplus de popula╚Ťie Si: descongestionat1 (3). 4 (Fig) Dezaglomerare a unei c─âi de comunica╚Ťie Si: descongestionat1 (4).
DESCONGESTION├ü, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de s├ónge; a face s─â dispar─â congestia. ÔÖŽ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de popula╚Ťie; a face ca o cale de comunica╚Ťie s─â nu mai fie aglomerat─â. [Pr.: -ti-o-] ÔÇô Pref. des- + congestiona (dup─â fr. d├ęcongestionner).
DESCONGESTION├üRE, descongestion─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a descongestiona ╚Öi rezultatul ei; dezaglomerare. [Pr.: -ti-o-] ÔÇô V. descongestiona.
DESCONGESTION├ü, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de s├ónge, a face s─â se ├«mpr─â╚Ötie s├óngele ├«ngr─âm─âdit; a face s─â dispar─â congestia. ÔÖŽ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de popula╚Ťie; a face ca o cale de comunica╚Ťie s─â nu mai fie aglomerat─â. [Pr.: -ti-o] ÔÇô Des1- + congestiona (dup─â fr. d├ęcongestionner).
DESCONGESTION├üRE, descongestion─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a descongestiona ╚Öi rezultatul ei; dezaglomerare. [Pr.: -ti-o-] ÔÇô V. descongestiona.
DESCONGESTION├ü, descongestionez, vb. I. Tranz. (Med.; cu privire la organe) A elibera de un aflux de s├«nge, a face s─â se ├«mpr─â╚Ötie s├«ngele ├«ngr─âm─âdit; a face s─â dispar─â congestia. ÔÖŽ Fig. (Cu privire la locuri sau localit─â╚Ťi) A elibera de un surplus de oameni, a face s─â nu mai fie aglomerat. ÔÇô Pronun╚Ťat: -ti-o-.
DESCONGESTION├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a descongestiona ╚Öi rezultatul ei. (Fig.) Descongestionarea unei localit─â╚Ťi. ÔÇô Pronun╚Ťat: -ti-o-.
descongestioná (a ~) (-ti-o-) vb., ind. prez. 3 descongestioneáză
descongestionáre (-ti-o-) s. f., g.-d. art. descongestionắrii; pl. descongestionắri
descongestion├í vb. (sil. -ti-o-), ind. prez. 1 sg. descongestion├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. descongestione├íz─â
descongestionáre s. f. (sil. -ti-o-), g.-d. art. descongestionării; pl. descongestionări
DESCONGESTION├ü vb. I. tr. A elibera (un organ) de un aflux de s├ónge; a ├«nl─âtura o congestie. ÔÖŽ (Fig.) A ├«nl─âtura aglomera╚Ťia popula╚Ťiei dintr-un ora╚Ö, de pe o arter─â de circula╚Ťie etc. [Pron. -ti-o-, var. decongestiona vb. I. / cf. fr. d├ęcongestionner].
DESCONGESTION├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a descongestiona ╚Öi rezultatul ei; dezaglomerare. [< descongestiona].
DESCONGESTION├ü vb. tr. 1. a elibera (un organ) de un aflux de s├ónge; a ├«nl─âtura o congestie. 2. (fig.) a ├«nl─âtura aglomera╚Ťia popula╚Ťiei dintr-un ora╚Ö, de pe o arter─â de circula╚Ťie etc. (dup─â fr. d├ęcongestionner)
A DESCONGESTION├ü ~├ęz tranz. A face s─â se descongestioneze. /des- + a congestiona
A SE DESCONGESTION├ü pers. 3 se ~e├íz─â intranz. 1) (despre organe sau p─âr╚Ťi ale corpului) A se elibera de o congestie. 2) (despre localit─â╚Ťi, regiuni) A se elibera de surplusuri de popula╚Ťie. 3) (despre c─âi de comunica╚Ťie) A deveni mai pu╚Ťin aglomerat; a dezaglomera. /des- + a (se) congestiona

Descongestionare dex online | sinonim

Descongestionare definitie

Intrare: descongestiona
descongestiona verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ti-o-
Intrare: descongestionare
descongestionare substantiv feminin
  • silabisire: -ti-o-