Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru descleiere

desclei├í [At: DEX / Pzi: ~i├ęz / E: des- + (├«n)cleia] 1-2 vtr A (se) dezlipi dup─â ├«ncleiere. 3 vt A sp─âla ╚Öi a cur─â╚Ťa de substan╚Ťe cleioase firele de m─âtase natural─â sau ╚Ťes─âturile de bumbac.
desclei├ęre sf [At: DEX / Pl: ~ri / E: descleia] 1 Dezlipire a ceea ce este lipit cu clei. 2 Sp─âlare ╚Öi cur─â╚Ťare de substan╚Ťe cleioase a firelor de m─âtase natural─â sau a ╚Ťes─âturilor de bumbac. 3 Opera╚Ťie de finisare a ╚Ťes─âturilor prin eliminarea apretului aplicat pe firele de urzeal─â ├«nainte de ├«nceperea ╚Ťeserii.
DESCLEI├ü, descleiez, vb. I. Tranz. 1. A dezlipi ceea ce este lipit (cu clei). ÔŚŐ Refl. S-au descleiat scaunele. 2. A sp─âla ╚Öi a cur─â╚Ťa de substan╚Ťe cleioase firele de m─âtase natural─â sau ╚Ťes─âturile de bumbac. ÔÇô Pref. des- + [├«n]cleia.
DESCLEI├ëRE, descleieri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) descleia ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Opera╚Ťie de finisare a ╚Ťes─âturilor prin eliminarea apretului de ├«ncleiere aplicat pe firele de urzeal─â ├«nainte de ╚Ťesere. ÔÇô V. descleia.
DESCLEI├ü, descleiez, vb. I. Tranz. 1. A dezlipi ceea ce este lipit (cu clei). ÔŚŐ Refl. S-au descleiat scaunele. 2. A sp─âla ╚Öi a cur─â╚Ťa de substan╚Ťe cleioase firele de m─âtase natural─â sau ╚Ťes─âturile de bumbac. ÔÇô Des1- + clei.
DESCLEI├ëRE, descleieri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) descleia ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Opera╚Ťie de finisare a ╚Ťes─âturilor prin eliminarea apretului de ├«ncleiere aplicat pe firele de urzeal─â ├«nainte de ├«nceperea ╚Ťeserii. ÔÇô V. descleia.
DESCLEI├ü, descleiez, vb. I. Tranz. 1. A dezlipi ceea ce este lipit (cu clei). Sus, ├«ntr-o ram─â descleiat─â, era o fotografie. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 18. De multe ori l-am g─âsit descleind un zmeu ca s─â copieze vreun vers. NEGRUZZI, S. I 206. ÔŚŐ Refl. Uite, c─â s-au descleiat ochelarii. SADOVEANU, P. M. 86. 2. A cur─â╚Ťa prin sp─âlare firele de m─âtase natural─â sau ╚Ťes─âturile de bumbac de substan╚Ťele cleioase. ÔÇô Variant─â: descle├ş, descl├ęi, vb. IV.
desclei├í (a ~) vb., ind. prez. 3 desclei├íz─â, 1 pl. desclei├ęm; conj. prez. 3 s─â desclei├ęze; ger. descle├şnd
desclei├ęre s. f., g.-d. art. desclei├ęrii; pl. desclei├ęri
desclei├í vb., ind. prez. 1 sg. desclei├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. desclei├íz─â, 1 pl. desclei├ęm; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. desclei├ęze; ger. descle├şnd
desclei├ęre s. f., g.-d. art. desclei├ęrii; pl. desclei├ęri
DESCLEI├ü vb. (TEXT.) a dezancola. (A ~ o ╚Ťes─âtur─â.)
DESCLEI├ëRE s. (TEXT.) dezancolare. (~ unei ╚Ťes─âturi.)
A (se) descleia Ôëá a (se) ├«ncleia, a (se) lipi
Descleiere Ôëá ├«ncleiere
A DESCLEI├ü ~i├ęz tranz. 1) A face s─â se descleieze. 2) (╚Ťes─âturi) A cur─â╚Ťa de apret sau de substan╚Ťe cleioase. [Sil. -cle-ia] /des- + clei
A SE DESCLEI├ü pers. 3 se ~i├íz─â intranz. A se desprinde din locul ├«n care a fost lipit cu o substan╚Ť─â cleioas─â; a se dezlipi. [Sil. -cle-ia] /des- + clei
descle├Č v. a (se) desface ceva ├«ncleit, a se deslipi.
descle─ş├ęz v. tr. (d. cle─ş). Dezlipesc ce─şa ce era ├«ncle─şat.
DESCLEIA vb. (TEXT.) a dezancola. (A ~ o ╚Ťes─âtur─â.)
DESCLEIERE s. (TEXT.) dezancolare. (~ unei ╚Ťes─âturi.)

Descleiere dex online | sinonim

Descleiere definitie

Intrare: descleia
descleia verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: descleiere
descleiere substantiv feminin