Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru descifrat

descifra vt [At: MAG. IST. I, 130/20 / Pzi: ~r├ęz / E: des1- + cifra cf fr d├ęchiffrer] 1-2 (C.i. cifruri sau texte cifrate) (A descoperi cifrul sau) a folosi cifrul pentru a ├«n╚Ťelege. 3-4 (C.i. texte ilizibile sau scrise ├«n limbi pu╚Ťin cunoscute ori un scris necite╚Ť) A reu╚Öi, cu efort, (s─â cite╚Öti ╚Öi) s─â ├«n╚Ťelegi. 5 (C.i. h─âr╚Ťi) A distinge indica╚Ťiile topografice Cf a citi. 6 (Rar) A identifica. 7 (C.i. partituri) A citi notele muzicale ╚Öi a interpreta la prima vedere. 8 A g─âsi rezolvarea unei probleme Si: a dezlega. 9 A reu╚Öi s─â p─âtrund─â cu mintea Si: a ├«n╚Ťelege. 10 A face s─â fie limpede Si: a explica. 11 A studia temeinic.
descifrát1 sn [At: MDA ms / E: descifra] 1-5 Descifrare (1-5). 6 (Rar) Identificare. 7-11 Descifrare (7-11).
descifr├ít2, ~─â a [At: PONTBRIANT, D. / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: descifra) 1 (D. cifruri) Descoperit2. 2 (D. texte cifrate) ├Än╚Ťeles cu ajutorul cifrului. 3-4 (D. texte ilizibile sau scrise ├«n limbi pu╚Ťin cunoscute, ori un scris necite╚Ť) Care a fost (citit ╚Öi) ├«n╚Ťeles. 5 (D. h─âr╚Ťi) C─âreia i s-au distins indica╚Ťiile topografice. 6 Identificat2. 7 (Muz) Care a fost citit ╚Öi interpretat de un solist la prima vedere. 8 (D. probleme) Care a fost rezolvat. 9 Care a fost p─âtruns cu mintea Si: ├«n╚Ťeles2. 10 (D. opere literare, filosofice) Care a fost analizat atent Si: studiat.
DESCIFR├ü, descifrez, vb. I. Tranz. 1. A citi (╚Öi a ├«n╚Ťelege) un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â str─âin─â, cu caractere complicate ori cu semne conven╚Ťionale. ÔÖŽ A interpreta un plan, o hart─â etc. ÔÖŽ A citi ╚Öi a interpreta, la prima vedere, o partitur─â muzical─â. 2. Fig. A ├«n╚Ťelege ceva obscur, a-i prinde sensul; a ghici, a deslu╚Öi. ÔÇô Pref. des- + cifr─â (dup─â fr. d├ęchiffrer).
DESCIFR├ü, descifrez, vb. I. Tranz. 1. A deslu╚Öi un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â str─âin─â, cu caractere complicate sau cu semne conven╚Ťionale. ÔÖŽ A interpreta un plan, o hart─â etc. ÔÖŽ A citi ╚Öi a interpreta, la prima vedere, o partitur─â muzical─â. 2. Fig. A ├«n╚Ťelege ceva obscur, a-i prinde sensul; a ghici, a deslu╚Öi. ÔÇô Des1- + cifra (dup─â fr. d├ęchiffrer).
DESCIFR├ü, descifrez, vb. I. Tranz. 1. A citi (╚Öi a c─âuta s─â ├«n╚Ťeleag─â) un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â necunoscut─â, cu caractere necunoscute sau cu semne conven╚Ťionale. Numai el putea s─â descifreze scrisul lui Mille. CAMIL PETRESCU, T. I 263. Pe atunci... descifram limba ebraic─â. GALACTION, O. I 367. ╚Üi-am scris din Dresda o cart─â: nu ╚Ötiu dac─â ai putut-o descifra. CARAGIALE, O. VII 395. Dionis descifra textul obscur. EMINESCU, N. 45. ÔÖŽ A interpreta un plan, o hart─â etc. Se apropiar─â ╚Öi ei de mas─â, c─âut├«nd s─â descifreze harta. MIHALE, O. 15. ÔÖŽ Absol. A citi ╚Öi a interpreta o partitur─â muzical─â la prima vedere. Din caietul acela de note, descifrase ╚Öi d├«nsa la piano. C. PETRESCU, ├Ä. I 7. 2. Fig. A ├«n╚Ťelege ceva obscur, greu de ├«n╚Ťeles, a prinde sensul unui lucru; a ghici, a deslu╚Öi. Nimic nu se poate descifra pe fa╚Ťa ei neomenesc ├«mpietrit─â. CAMIL PETRESCU, T. II 320. Palid stinge Alexandrescu s├«nta candel-a sper─ârii, Descifr├«nd eternitatea din ruina unui an. EMINESCU, O. I 32.
descifrá (a ~) (-ci-fra) vb., ind. prez. 3 descifreáză
descifr├í vb. (sil. -fra), ind. prez. 1 sg. descifr├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. descifre├íz─â
DESCIFRÁ vb. 1. v. rezolva. 2. v. citi.
DESCIFRÁ vb. v. analiza, comenta, explica, interpreta, tâlcui.
A descifra Ôëá a ├«ncifra
DESCIFR├ü vb. I. tr. 1. A reu╚Öi s─â cite╚Öti un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â necunoscut─â; a g─âsi semnifica╚Ťia a ceea ce este scris ├«n cifre, ├«ntr-un alfabet secret. ÔÖŽ A interpreta o bucat─â muzical─â dup─â partitur─â la prima vedere. 2. (Fig.) A ├«n╚Ťelege, a p─âtrunde, a ghici (ceva obscur, ascuns). [Dup─â fr. d├ęchiffrer].
DESCIFR├ü vb. tr. 1. a reda ├«n limbaj clar un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â necunoscut─â; a g─âsi semnifica╚Ťia a ceea ce este scris ├«n cifre, ├«ntr-un alfabet secret. ÔŚŐ a interpreta o bucat─â muzical─â dup─â partitur─â la prima vedere. 2. (fig.) a ├«n╚Ťelege, a p─âtrunde, a ghici (ceva obscur, ascuns). (dup─â fr. d├ęchiffrer)
A DESCIFR├ü ~├ęz tranz. 1) (mesaje, texte cifrate sau scrise ├«ntr-o limb─â str─âin─â) A transpune ├«n limbaj natural pe baza unui cifru; a decoda; a decodifica. 2) (texte scrise ├«ntr-o limb─â str─âin─â) A face s─â poat─â fi ├«n╚Ťeles; a deslu╚Öi. 3) (texte necite╚Ťe) A citi ├«n urma unui efort. 4) (planuri, h─âr╚Ťi) A interpreta, explic├ónd semnele conven╚Ťionale. 5) (partituri muzicale) A citi ╚Öi a interpreta la prima vedere. 6) fig. (sensul unor lucruri obscure) A p─âtrunde cu mintea; a ├«n╚Ťelege; a sesiza; a pricepe; a concepe. /des- + cifr─â
descifrà v. 1. a explica ceva scris cu cifre; 2. a citi ceva rău scris; 3. a citi curent muzica; 4. fig. a descurca ceva obscur, complicat: descifrând eternitatea din ruina unui an EM.
*descifr├ęz v. tr. (d. cifr─â, dup─â fr. d├ęchiffrer). Explic, citesc ce─şa ce e scris ├«n cifre: a descifra o telegram─â. Citesc ce─şa ce e scris sa┼ş cu litere vech─ş or─ş str─âine. C├«nt dup─â note la prima vedere o bucat─â muzical─â: a descifra o roman╚Ť─â. V. deslu╚Öesc.
DESCIFRA vb. 1. a clarifica, a deslu╚Öi, a dezlega, a explica, a l─âmuri, a limpezi, a rezolva, a solu╚Ťiona. (A ~ enigma.) 2. (MUZ.) a citi. (A ~ o partitur─â.)
descifra vb. v. ANALIZA. COMENTA. EXPLICA. INTERPRETA. TÎLCUI.

Descifrat dex online | sinonim

Descifrat definitie

Intrare: descifra
descifra verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -fra
Intrare: descifrat
descifrat adjectiv